Reklama
Reklama

Pieczony rosół z przepisu Ewy Wachowicz to inny wymiar smaku. Dla mnie jest numerem jeden

Chcesz zaskoczyć swoją rodzinę niedzielnym obiadem? Zrób rosół, jednak nie w tradycyjnej, a w pieczonej wersji. Ta zupa z przepisu Ewy Wachowicz jest bardzo smaczna. Receptura zaskakuje, choć samo przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Jak zatem zrobić pieczony rosół? Sprawdź już teraz.

Ewa Wachowicz inspiruje wiele osób w kuchni. Ostatnio gwiazda postanowiła podzielić się recepturą na rosół pieczony. Dzięki zastosowaniu kilku trików ta zupa smakuje obłędnie. Przedstawiamy przepis, który jest prostszy, niż ci się wydaje

Składniki na pieczony rosół Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz zwraca szczególną uwagę na składniki podczas przygotowywania pieczonego rosołu. Przede wszystkim mięso musi mieć dobrą jakość, aby nadać odpowiedniego aromatu zupie. Należy też wybrać świeżą włoszczyznę, a cebulę opalić

Jakich składników używa Ewa Wachowicz do pieczonego rosołu? Oto lista:

  • mięso: 1 kg szpondra wołowego i 0,5 kg kury;
  • 2 marchewki;
  • 1 cebula;
  • 1 pietruszka;
  • kawałek selera;
  • kawałek cynamonu;
  • 3 gałązki lubczyku;
  • 3 suszone śliwki;
  • 4 liście laurowe;
  • 10 ziarenek pieprzu;
  • 6 ziarenek ziela angielskiego;
  • 1 łyżka soku z cytryny;
  • sól;
  • natka pietruszki;
  • makaron. 

Przepis na pieczony rosół Ewy Wachowicz

Przygotowanie pieczonego rosołu Ewy Wachowicz rozpoczynamy od nagrzania piekarnika do 180 stopni Celsjusza w trybie góra-dół

W kolejnym kroku mięso myjemy i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Należy oprószyć je solą, przykryć folią aluminiową i piec przez godzinę

Następnie marchewki kroimy w słupki i opiekamy cebulę. Te warzywa wraz z pietruszką i kawałkiem selera wkładamy do dużego garnka. Całość zalewamy wodą i zagotowujemy.

Później dodajemy upieczone mięso i dorzucamy liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Pieczony rosół gotujemy co najmniej przez 2 godziny na wolnym ogniu.

Po upływie 2 godzin dodajemy cynamon, lubczyk i suszone śliwki. Zupę gotujemy przez kolejną godzinę, a 30 minut przed końcem możemy osolić ją, jeśli uważamy, że nie jest wystarczająco słona.

Na koniec zakwaszamy zupę sokiem z cytryny. Pieczony rosół jemy z makaronem. Przed podaniem należy ozdobić go natką pietruszki. 

Zobacz też:

Najlepsza zalewa do grzybków. Z tego przepisu robiła ją moja babcia

To sekret długowieczności Japonek. Zawdzięczają mu też szczupłą sylwetkę

​Sałatka hokus-pokus mojej żony przejmuje każde imieniny. Kluczem jest dodatek żurawiny

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: obiady domowe | zupa