Reklama
Reklama

​Ten mazurek nie wymaga pieczenia. Jest nie tylko szybki, ale i obłędnie smaczny

Jednym z najpopularniejszych ciast, które przygotowujemy w okresie świąt wielkanocnych, jest pyszny mazurek. Jednak podstawowa wersja tej słodkości jest dość czasochłonna, a także zawiera sporo glutenu, co dla wielu osób może być problematyczne. Sprawdź, jak przygotować szybki i smaczny mazurek bez pieczenia.

Mazurek bez pieczenia — składniki

Do przygotowania wielkanocnego mazurka bez pieczenia potrzebne będą następujące składniki:

  • 200 g orzechów,
  • 50 g masła,
  • 80 g cukru,
  • bakalie,
  • masa kajmakowa,
  • szczypta soli,
  • tabliczka ulubionej czekolady.

Na spód mazurka możesz użyć orzechy, które lubisz np. laskowych, nerkowca czy włoskich. Bakalie i czekolada posłużą jako dekoracja gotowego ciasta. Jeśli chcesz przełamać słodkość, możesz na przygotowanym spodzie rozsmarować cienką warstwę dżemu z aronii, czarnej lub czerwonej porzeczki bądź wiśni.

Sprawdź również: Sernik nigdy więcej nie opadnie. Wykorzystaj trik cukierników i dodaj ten składnik do masy

Jak przygotować mazurek bez pieczenia?

Przygotowanie mazurka rozpocznij od wykonania spodu. Pierwszym krokiem jest prażenie orzechów. Wykorzystaj do tego celu suchą patelnię lub upraż je w piekarniku. Gdy orzechy staną się rumiane, przełóż je do kielicha blendera i dokładnie zblenduj. W rondelku umieść 50 g masła, 80 g cukru i szczyptę soli.

Całość podgrzewaj, nie mieszając. W międzyczasie wyłóż formę lub keksówkę papierem do pieczenia. Jak masa zacznie brązowieć, dodaj do niej zblendowane orzechy, całość dokładnie i energicznie wymieszaj, a następnie przełóż do formy, zanim zastygnie. Wyrównaj powierzchnię spodu i stwórz ramkę.

Ciasto odstaw do przestudzenia. Na tak przygotowanym spodzie rozsmaruj cienką warstwę dżemu (jeśli z niego korzystasz), a następnie wylej masę kajmakową. Mazurka wielkanocnego udekoruj bakaliami i czekoladą bądź zostaw sam wierzch z kajmaku.

Zobacz też:

Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu

​Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki

W PRL-u nie mogło zabraknąć na stole tego ciasta. Jest pyszne i banalnie proste do zrobienia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | ciasta bez pieczenia