Reklama
Reklama

​Gotujesz w ten sposób kalafiora? Nieświadomie pozbawiasz go wszystkich witamin

Kalafior to jeden z symboli wiosennego gotowania. To pyszne warzywo możemy przygotować na wiele różnych sposobów, jednak mało kto wie o tym, że gotowanie w nieodpowiednich warunkach może pozbawić go wszelkich wartości odżywczych. Poznaj trik, dzięki któremu kalafior będzie idealnie ugotowany, a przy tym nie będzie pozbawiony witamin.

Popełniasz ten błąd podczas gotowania kalafiora?

Gotowanie to tylko jeden ze sposobów przyrządzania kalafiora, gdyż równie dobrze można go dusić, piec, smażyć, a nawet jeść na surowo. Najczęściej jednak po prostu wrzucamy go do garnka z wrzącą wodą, gotujemy kilkanaście lub kilkadziesiąt minut, wyjmujemy i podajemy na stół. W takiej sytuacji bardzo łatwo o błąd, który sprawi, że warzywo straci wszystkie wartości odżywcze lub podczas gotowania będzie unosił się nieprzyjemny zapach. Można to zmienić, pamiętając o trzech podstawowych zasadach oraz wykorzystując kilka trików.

Sprawdź również: To ciasto do kawy smakuje niebiańsko. Teściowa będzie prosić o przepis

Po pierwsze, pamiętaj o odpowiedniej ilości wody oraz rozmiarze garnka. Najlepiej, gdy gotujemy kalafior w całości, a woda przykrywa całe warzywo. Po drugie — odpowiednie osolenie wody. Musi to być co najmniej jedna łyżeczka soli na litr wody. Ostatnia zasada to czas gotowania. Od momentu włożenia kalafiora do wrzącej wody powinno to być ok. 15 minut. Jeśli będziemy go gotować dłużej, zrobi się zbyt miękki i straci wszelkie wartości odżywcze.

Kolejne triki mają za zadanie wyeliminować dwie najczęstsze niedogodności podczas gotowania kalafiora, czyli nieprzyjemny zapach oraz ciemnienie podczas gotowania. W pierwszym przypadku możemy dodać do wody liść laurowy, pół szklanki mleka, sok z cytryny lub szczyptę startej gałki muszkatołowej. Dzięki tym składnikom na pewno unikniemy brzydkiego zapachu podczas gotowania. Z kolei, jeśli nie chcemy, by kalafior ściemniał w trakcie gotowania lub po nim, możemy do gotującej się wody dodać łyżeczkę sody oczyszczonej lub szczyptę cukru.

Zobacz też:

To najlepsza odmiana ogórków do przetworów. Zrobisz z nich idealne kiszone

Blenduję te trzy składniki i mam pełnowartościowe śniadanie. Przepis na błyskawiczny omlet

Ta przekąska w mig znika ze stołu. Znacznie lepsza niż chipsy i paluszki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | warzywa | zdrowe żywienie