Reklama
Reklama

Wystarczy 15 minut, by przygotować danie, jak z restauracji. W roli głównej szparagi

Sezon na szparagi trwa w najlepsze, dlatego warto użyć ich w swojej kuchni np. do przygotowania szybkiego dania, jak z restauracji. Sezonowe warzywo w połączeniu z ciastem francuskim i serem wygląda wspaniale, a smakuje jeszcze lepiej. Sprawdź przepis na oryginalną potrawę, która zachwyci wszystkich gości.

Szparagi zyskują coraz większą popularność, możemy przygotować z nich różne potrawy. Ponadto ich zielona odmiana jest bardzo prosta w przyrządzeniu. Warto zatem wykorzystać ją i stworzyć wspaniałe danie. Chrupiące ciasto francuskie z aromatycznymi szparagami i zapieczonym serem musi znaleźć się na twoim stole

Szparagi na cieście francuskim sprawdzą się jako przystawka na imprezę okolicznościową. Możemy też przygotować je na spotkanie z przyjaciółmi lub rodzinny obiad. To danie wprawi w zachwyt dosłownie każdego

Składniki do przygotowania szparagów na cieście francuskim

Do przygotowania dania, jak z restauracji, potrzebujemy świeżych szparagów, ciasta francuskiego oraz resztek, które zazwyczaj zostają po śniadaniu. Poza tym te produkty są dostępne w każdym sklepie. 

Jakich składników potrzebujemy do przygotowania szparagów na cieście francuskim? Oto dokładna lista:

  • 1 lub 2 pęczki świeżych, zielonych szparagów;
  • 1 płat ciasta francuskiego;
  • 3 jajka;
  • 3 łyżki śmietany 18%;
  • opakowanie kulek mozzarelli;
  • kilka pomidorków koktajlowych;
  • siekany koper;
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier.

Błyskawiczny przepis na szparagi na cieście francuskim

Na początek należy umyć, złamać i obrać szparagi. Następnie gotujemy je w osolonej wodzie ze szczyptą cukru przez kilka minut. Po ugotowaniu odsączamy warzywa i opłukujemy zimną wodą. 

W kolejnym kroku roztrzepujemy jajka ze śmietaną w misce. Powstałą masę jajeczną doprawiamy solą, pieprzem i koprem.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy na niej ciasto francuskie, zawijając lekko jego brzegi. Wlewamy na nie część masy jajecznej i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza do momentu, aż lekko się zetnie. 

Później układamy szparagi i pomidorki koktajlowe, które zalewamy resztą masy jajecznej. Całość posypujemy mozzarellą

Szparagi na cieście francuskim pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 20 minut. Ciasto musi nabrać złocistego koloru. 

Zobacz też:

Opadający biszkopt to już wspomnienie. Dzięki temu będzie wysoki i puszysty

Robisz wafle z dżemem lub słodką masą? Tym razem spróbuj ich z mięsem mielonym

Dzieci pokochają truskawki w tej formie. Zrób więcej, bo zajadać się będzie cała rodzina

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | szybkie dania | warzywa