Dolej 1 łyżkę do rosołu. Zapomnisz o niezdrowym maggi czy sklepowych kostkach
Niektórzy nie wyobrażają sobie rosołu bez maggi, które nadaje mu wyrazistości. Nie należy jednak do zdrowych produktów, dlatego warto poszukać jego lepszych alternatyw. Istnieje pewien płyn nadający zupie wyjątkowy smak, sprawiający, że wywar w końcu wyjdzie klarowny. Poza tym słynie z licznych właściwości zdrowotnych. Sprawdź, o jaki składnik chodzi. Być może już masz go w swojej kuchni.
Rosół gości na naszych stołach zwłaszcza w trakcie niedzielnego obiadu i innych ważnych uroczystości rodzinnych. Każda gospodyni chce, żeby wyszedł smaczny i esencjonalny. Wcale nie trzeba dodawać maggi, aby zyskał pełnię smaku. Wystarczy dolać do niego ocet jabłkowy. Dzięki temu niepozornemu produktowi otrzymasz najlepszą na świecie zupę.
Na początek warto zastanowić się, dlaczego maggi zyskało złą sławę wśród dietetyków. Otóż ten produkt nie jest zdrowy - to mieszanka wody, soli i sztucznych dodatków, które mają na celu jedynie poprawę smaku.
Znajdziemy w nim glutaminian sodu powodujący nadpobudliwość, przyspieszający uderzenia serca. Stosowany regularnie może spowodować problemy ze wzrokiem i wpłynąć niekorzystnie na gospodarkę hormonalną.
W swoim składzie ma także rybonukleotyd, przyczyniający się do występowania wysypki czy nasilenia objawów astmy. Z kolei bardzo duża ilość soli może doprowadzić do powstania nadciśnienia tętniczego.
Właśnie dlatego warto wybrać zdrowszą alternatywę maggi, czyli ocet jabłkowy. Wystarczy jedna łyżka tego płynu na początku gotowania tego wywaru, żeby wzmocnić jego naturalne aromaty. Nie dolewajmy jednak więcej, ponieważ może zdominować smaki i zaburzyć delikatny charakter zupy.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Kiszone liście winogron - przepis i propozycje podania
W przeciwieństwie do maggi, ocet jabłkowy słynie z licznych właściwości zdrowotnych. W swoim składzie ma witaminy z grupy B, a także składniki mineralne, tj. potas oraz magnez.
Poza tym zawiera kwasy organiczne rozluźniające włókna mięsa, dzięki czemu staje się soczyste i kruche. W tym procesie dochodzi do wytworzenia naturalnej żelatyny. Jak wiadomo, stanowi ona źródło kolagen, który wzmacnia kości, ale też poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci.
Ocet jabłkowy wpływa również na klarowność rosołu. W końcu każda gospodyni chce, żeby zupa wyszła przejrzysta. Z tym produktem nie ma mowy o mętnym, nieapetycznym wywarze - zyska złocisty kolor i krystaliczną czystość.
Składniki:
- mięso: 2 udka kurczaka i 0,5 kg szpondru wołowego;
- 2,5 l zimnej wody;
- 3 marchewki;
- 1 korzeń pietruszki;
- 1 cebula;
- kawałek selera;
- 3 liście laurowe;
- 4 ziarna ziela angielskiego;
- natka pietruszki;
- lubczyk;
- 1 łyżka octu jabłkowego;
- przyprawy: sól, pieprz.
Przygotowanie:
Na początek myjemy mięso, zalewamy wodą i ustawiamy palnik na mały gaz. W trakcie gotowania mogą pojawić się szumowiny, dlatego zbieramy je i potem dorzucamy marchewkę, korzeń pietruszki i seler.
Następnie dodajemy do wywaru obraną i podsmażoną na suchej patelni cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, natkę pietruszki i lubczyk. Dolewamy jeszcze ocet jabłkowy i całość gotujemy 3 godziny na małym ogniu. Na koniec doprawiamy rosół solą oraz pieprzem.
Zobacz też:
Zalewasz ogórki do kiszenia taką wodą? Psujesz nie tylko smak, ale i wartości odżywcze
Zapomnij o serniku. Tym ciastem z mascarpone i wiśniami zachwycam wszystkich gości
Kiedyś często bywała na stole, dziś zapomniana. Wspomaga jelita i obniża poziom cukru