Reklama
Reklama

W Grecji zawijają w nie gołąbki. Wystarczy włożyć do słoika i kisić jak ogórki

Znudziły ci się ogórki kiszone? A może szukasz pomysłu na nowe kiszonki? Warto więc zaczerpnąć inspiracji z greckiego dania, jakim są gołąbki zawijane w kiszone liście winogron. Dolmades z farszem z mięsa lub z warzyw smakują obłędnie. Sprawdź, jak przygotować przetwory z liści winogron, które wykorzystasz w kuchni na wiele różnych sposobów.

Robienie gołąbków jest dość czasochłonne. Główki kapusty należy ugotować, aby zmiękczyć ich liście. Okazuje się, że można ominąć ten proces dzięki kiszonkom z liści winogron. Od razu będą gotowe do przyjęcia mięsnego czy warzywnego farszu. Sprawdź, jak zrobić te nietypowe przetwory. 

Przepis na kiszone liście winogron

Składniki:

  • 50 liści winogron;
  • 1 l wody;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 10 ziaren gorczycy;
  • 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej. 

Przygotowanie:

Na początek dokładnie myjemy liście winogron i wrzucamy je do wrzątku na 2 minuty. Potem opłukujemy listki zimną wodą na durszlaku i rozkładamy na ręczniku papierowym, aby wyschły. 

W kolejnym kroku układamy po 10 listków na sobie i zawijamy je w ciasne rulony. Tak przygotowane porcje wkładamy pionowo do słoika. Dorzucamy także czosnek oraz ziarna gorczycy. 

Następnie przygotowujemy solankę: zagotowujemy 1 l wody i wsypujemy sól kamienną. Całość dokładnie mieszamy - sól musi się rozpuścić. 

Gdy solanka ostygnie do temperatury pokojowej, to zalewamy nią słoik i odstawiamy, jednak nie dokręcamy wieczka. Odstawiamy kiszone liście winogron w ciepłe miejsce i dopiero po 3-4 dniach zakręcamy naczynie i odstawiamy je do lodówki

Jak wykorzystać kiszone liście winogron w kuchni?

Jak już wspomniano, dzięki kiszonym liściom winogron będziemy mogli przygotować greckie danie, czyli dolmades, które dorównują polskim gołąbkom. Wówczas w listki zawijamy mięso mielone zmieszane z ryżem doprawione ziołami, tj. pietruszka, mięta, koperek. Oczywiście standardowo używamy też soli i pieprzu. 

W kiszone liście winogron możemy zawijać sery np. grillowany halloumi. Będzie smakował wspaniale na zimno, oblany sosem jogurtowym. Mięsny farsz zastąpią także warzywa lub ryba z grilla. Świetnie sprawdzą się również w wersji na słodko z suszonymi owocami, tj. morele, śliwki, figi. 

Zobacz też:

Większość osób wyrzuca do kosza, ja robię z nich dżem. Nie ma sobie równych

Tego nie jedź na wakacjach all inclusive. Może ci poważnie zaszkodzić

​Wygląda jak cukinia, smakuje jak melon. Spróbuj, a przekonasz się, że lepszego ogórka nie jadłeś

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przetwory