Dodajesz to do barszczu? Będzie niesmaczny i niezdrowy
Jednym z klasyków świątecznego stołu bez wątpienia jest barszcz. Co prawda każda polska gospodyni ma swój przepis na idealną zupę, ale wystarczy jeden błąd, by okazała się nie tylko niesmaczna, ale także niezdrowa. Sprawdź, jakiego dodatku do barszczu świątecznego należy się szczególnie wystrzegać.
Barszcz wigilijny można przygotować zarówno na wodzie, jak i na bulionie warzywnym. W tym drugim przypadku warto pamiętać, by był to wywar dobrej jakości. Najlepiej przyrządzić go samemu wykorzystując świeżą włoszczyznę. Jednak niektórzy chcą ten etap ominąć i wybierają drogę na skróty, czyli wykorzystują kostkę rosołową. To jest najgorszy z możliwych wyborów podczas przyrządzania barszczu wigilijnego.
Sprawdź również: Nie dodawaj wody do ciasta na pierogi. Zastąp ją tym, a będzie gładkie i elastyczne
Dodając kostkę rosołową do barszczu, nie tylko zabijamy jego walory smakowe, ale wręcz sprawiamy, że jest on niezdrowy. Najczęściej zawiera on olej palmowy, sztuczne wzmacniacze smaku (np. glutaminian sodu) oraz ogromną ilość soli. Żaden z tych składników nie jest obojętny dla naszego organizmu, a w sporych ilościach jest po prostu szkodliwy. W dodatku taka duża ilość soli zostanie przeniesiona do barszczu.
Sprawdź również: Ta ryba bije na głowę wigilijnego karpia. Nie ma ości, jest zdrowa i niebiańsko smaczna
Dla wielu osób dodanie kostki rosołowej do barszczu jest rozwiązaniem, które w szybki sposób sprawi, że będzie on głębszy smak. Jednak jest to kompletna nieprawda! Sztuczne dodatki sprawią, że jego smak będzie mdły i zniknie charakterystyczny dla prawdziwego barszczu świątecznego, lekko kwaskowaty aromat. Jeśli chcesz przygotować pyszną zupę bez kostki rosołowej, wystarczy, że dodasz kilka przypraw.
Sprawdź również: Kruche ciastka z przepisu siostry Anastazji, proste do zrobienia. Idealne na świąteczny stół
Do przygotowania barszczu świątecznego, który będzie miał perfekcyjny smak, będziesz przede wszystkim potrzebować dobrej jakości zakwasu. Możesz go kupić w sklepie lub przygotować samemu. Najważniejsze, by miał dużo przypraw, takich jak majeranek, liść laurowy czy ziele angielskie. Pamiętaj także, by dodać odrobinę cukru, który podkreśli smak buraków oraz by nie zagotować barszczu po dodaniu zakwasu, gdyż straci swój intensywny kolor. Jeśli będziesz trzymać się tych wskazówek, nigdy już nie dodasz kostki rosołowej do barszczu.
Zobacz też:
Na święta zrób pierogi z takim farszem. We Włoszech uważają, że przynosi bogactwo
Nie wyrzucaj buraków z zakwasu. Zrobisz z nich najlepszą sałatkę
Siostra Salomea dodaje tę przyprawę do makowca. Pierwszy znika ze stołu