Reklama
Reklama

​Do wigilijnego barszczu nie podaję uszek. Ten dodatek smakuje gościom o wiele bardziej

Żadna wieczerza wigilijna nie obędzie się bez aromatycznego i zachwycającego smakiem barszczu. Najczęściej podawany jest na stół z pływającymi w nim uszkami z farszem grzybowym, jednak nie jest to jedyny dodatek do tej świątecznej zupy. Poznaj równie pyszny dodatek, który idealnie sprawdzi się w towarzystwie barszczu wigilijnego.

Przygotowując potrawy na świąteczny stół, nie można zapomnieć o słodkościach. Warto na ten specjalny dzień przygotować rozpływający się w ustach piernik z przepisu siostry Anastazji.

Składniki na paszteciki z grzybami do barszczu wigilijnego

Do przygotowania idealnych pasztecików z grzybami potrzebne będą następujące składniki:

  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 150 ml ciepłego mleka,
  • 20 g drożdży świeżych,
  • 3 jajka,
  • 30 g suszonych grzybów
  • 450 g mąki,
  • 500 g pieczarek,
  • 80 g miękkiego masła,
  • kminek/mak/ziarna sezamu (do posypania),
  • olej roślinny,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie pasztecików z grzybami najlepiej zacząć od ciasta, a w czasie jego wyrastania zająć się farszem.

Sprawdź również: Sałatka jarzynowa podchodzi wodą? Winowajcą jest ta przyprawa

Paszteciki z grzybami — sposób przygotowania

W szklanym naczyniu wymieszaj świeże drożdże, 50 ml letniego mleka i łyżkę mąki. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie przesiej mąkę do dużego naczynia, dodaj roztopione i wychłodzone masło, resztę mleka, jedno jajko, pół łyżeczki soli oraz rozczyn. Całość dokładnie wymieszaj i wyrób elastyczne, gładkie ciasto. Przełóż ciasto do dużej miski, przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.

Na patelni rozgrzej olej. Cebulę obierz i drobno pokrój, a następnie wrzuć na patelnię i zeszklij. Namoczone suszone grzyby pokrój w drobną kostkę, pieczarki pokrój w drobną kostkę, grzyby wrzuć na patelnię, dopraw solą i pieprzem i smaż, aż woda odparuje. Grzyby odstaw do ostygnięcia. Po tym czasie wymieszaj z łyżką bułki tartej i 1 jajkiem.

Sprawdź również: Słodka alternatywa dla sernika i makowca. W mig znika ze świątecznego stołu

Na obsypanej mąką stolnicy zagnieć ciasto i rozwałkuj duży prostokąt. Wyłóż farsz na ciasto, a następnie zwiń dość ciasto, jak roladę. Pokrój ciasto na małe paszteciki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż paszteciki na blachę, posmaruj rozkłóconym jajkiem, a następnie posyp ulubionymi ziarnami lub przyprawami. Odstaw przygotowane paszteciki na blachę i odstaw na 20-30 minut, w międzyczasie piekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza. Piecz paszteciki przez około 20 minut.

Zobacz też:

​Seniorzy powinni jeść go kilka razy w tygodniu. Niestety, wciąż jest mało popularny

Te naleśniki biszkoptowe, to smak mojego dzieciństwa. Wychodzą jak u babci

Moja babcia często robiła pierogi z tym farszem. Są lepsze niż ruskie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | święta | przekąski