Do wigilijnego barszczu nie podaję uszek. Ten dodatek smakuje gościom o wiele bardziej
Żadna wieczerza wigilijna nie obędzie się bez aromatycznego i zachwycającego smakiem barszczu. Najczęściej podawany jest na stół z pływającymi w nim uszkami z farszem grzybowym, jednak nie jest to jedyny dodatek do tej świątecznej zupy. Poznaj równie pyszny dodatek, który idealnie sprawdzi się w towarzystwie barszczu wigilijnego.
Przygotowując potrawy na świąteczny stół, nie można zapomnieć o słodkościach. Warto na ten specjalny dzień przygotować rozpływający się w ustach piernik z przepisu siostry Anastazji.
Do przygotowania idealnych pasztecików z grzybami potrzebne będą następujące składniki:
- 1 cebula,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżka bułki tartej,
- 150 ml ciepłego mleka,
- 20 g drożdży świeżych,
- 3 jajka,
- 30 g suszonych grzybów
- 450 g mąki,
- 500 g pieczarek,
- 80 g miękkiego masła,
- kminek/mak/ziarna sezamu (do posypania),
- olej roślinny,
- sól, pieprz.
Przygotowanie pasztecików z grzybami najlepiej zacząć od ciasta, a w czasie jego wyrastania zająć się farszem.
Sprawdź również: Sałatka jarzynowa podchodzi wodą? Winowajcą jest ta przyprawa
W szklanym naczyniu wymieszaj świeże drożdże, 50 ml letniego mleka i łyżkę mąki. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie przesiej mąkę do dużego naczynia, dodaj roztopione i wychłodzone masło, resztę mleka, jedno jajko, pół łyżeczki soli oraz rozczyn. Całość dokładnie wymieszaj i wyrób elastyczne, gładkie ciasto. Przełóż ciasto do dużej miski, przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
Na patelni rozgrzej olej. Cebulę obierz i drobno pokrój, a następnie wrzuć na patelnię i zeszklij. Namoczone suszone grzyby pokrój w drobną kostkę, pieczarki pokrój w drobną kostkę, grzyby wrzuć na patelnię, dopraw solą i pieprzem i smaż, aż woda odparuje. Grzyby odstaw do ostygnięcia. Po tym czasie wymieszaj z łyżką bułki tartej i 1 jajkiem.
Sprawdź również: Słodka alternatywa dla sernika i makowca. W mig znika ze świątecznego stołu
Na obsypanej mąką stolnicy zagnieć ciasto i rozwałkuj duży prostokąt. Wyłóż farsz na ciasto, a następnie zwiń dość ciasto, jak roladę. Pokrój ciasto na małe paszteciki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż paszteciki na blachę, posmaruj rozkłóconym jajkiem, a następnie posyp ulubionymi ziarnami lub przyprawami. Odstaw przygotowane paszteciki na blachę i odstaw na 20-30 minut, w międzyczasie piekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza. Piecz paszteciki przez około 20 minut.
Zobacz też:
Chcesz zrzucić zbędne kilogramy? Jedz to na śniadanie
Ten turecki deser jest idealny do czarnej kawy. Nie zawiera mąki ani jajek
Te marynowane grzybki nie mają sobie równych. Robotę robi dodatek na ostro