Dietetyk ocenił menu McDonald’s. Polecił tylko trzy pozycje
Bez wątpienia restaurację, która w logo ma złote łuki, zna praktycznie każdy Polak. Najczęściej korzystamy z niej w podróży czy w momencie, gdy po prostu mamy ochotę na fast food. Jednak nie każde danie z tej popularnej sieciówki trzeba diabolizować. Sprawdź, co warto zjeść w McDonald’s według dietetyka.
Według dietetyka Michała Wrzoska najlepszym wyborem dla osób, które na co dzień przestrzegają diety, ale chcą lub muszą skorzystać z oferty McDonald’s, jest McWrap klasyczny. Jego największym minusem jest duża zawartość soli. Jednak połączenie mięsa z kurczaka, sera i warzyw (pomidora, sałaty, rukoli) dostarczy naszemu organizmowi 572 kcal w tym 25 g białka, 64 g węglowodanów oraz 23 g tłuszczy. Jeśli będziemy wybierali takie danie okazjonalnie np. w trasie lub podczas pobytu na lotnisku, nic złego nam się nie stanie.
Sprawdź również: Wlej do odpływu zamiast kreta. W 5 minut udrożnisz rury bez wysiłku
Drugą pozycją w menu McDonald’s, którą poleca dietetyk Michał Wrzosek, jest sałatka Kurczak Premium. W mieszance sałat znajdziemy dodatkowo marchewkę, a całość dopełniają grzanki, mięso z kurczaka, pomidor i ser cesarski. Jednak najważniejszą kwestią, z punktu widzenia dietetycznego, jest wybór sosu. Najczęściej wybierany — winegret — ma aż 187 kcal. Zamiast tego postawmy na sos jogurtowo-koperkowy o niskiej zawartości tłuszczu, którego porcja ma jedynie 26 kcal. Dodatek kurczaka sprawia, że w sałatce znacząco zwiększa się ilość białka i jest go aż 24 g.
Sprawdź również: Jedz ten owoc kilka razy w tygodniu. Poprawia pamięć lepiej, niż tabletki
Trzecia pozycja w popularnym fast foodzie, którą poleca dietetyk, znajduje się w ofercie śniadaniowej. Chodzi mianowicie o kajzerkę Kurczak Premium. Podobnie, jak w McWrapie, znajdziemy w niej kurczaka, pomidora, sałatę i rukolę. Najważniejszy będzie jednak wybór bułki. Zamiast klasycznej pszennej najlepiej postawić na wieloziarnistą. W takiej kajzerce znajdziemy 462 kcal, 22 g białka, 53 g węglowodanów i 16 g tłuszczy. Pamiętajmy jednak, że spożywanie produktów typu fast food powinno być okazjonalne, a podstawę naszej diety powinny stanowić dobrej jakości produkty spożywcze.
Zobacz też:
Po tym pierniku nie przytyjesz. Smakuje bosko, a nie ma cukru ani glutenu
Do przygotowania tych kluseczek potrzebujesz nożyczek. W chwilę znikną ze stołu
Dwa składniki, które odmienią surówkę z marchewki. Zapomnisz o klasyce