Reklama
Reklama

​Dietetyk ocenił menu McDonald’s. Polecił tylko trzy pozycje

Bez wątpienia restaurację, która w logo ma złote łuki, zna praktycznie każdy Polak. Najczęściej korzystamy z niej w podróży czy w momencie, gdy po prostu mamy ochotę na fast food. Jednak nie każde danie z tej popularnej sieciówki trzeba diabolizować. Sprawdź, co warto zjeść w McDonald’s według dietetyka.

McWrap klasyczny to zawsze dobry wybór

Według dietetyka Michała Wrzoska najlepszym wyborem dla osób, które na co dzień przestrzegają diety, ale chcą lub muszą skorzystać z oferty McDonald’s, jest McWrap klasyczny. Jego największym minusem jest duża zawartość soli. Jednak połączenie mięsa z kurczaka, sera i warzyw (pomidora, sałaty, rukoli) dostarczy naszemu organizmowi 572 kcal w tym 25 g białka, 64 g węglowodanów oraz 23 g tłuszczy. Jeśli będziemy wybierali takie danie okazjonalnie np. w trasie lub podczas pobytu na lotnisku, nic złego nam się nie stanie.

Sprawdź również: Wlej do odpływu zamiast kreta. W 5 minut udrożnisz rury bez wysiłku

Co warto zjeść w McDonald’s według dietetyka? Postaw na sałatkę

Drugą pozycją w menu McDonald’s, którą poleca dietetyk Michał Wrzosek, jest sałatka Kurczak Premium. W mieszance sałat znajdziemy dodatkowo marchewkę, a całość dopełniają grzanki, mięso z kurczaka, pomidor i ser cesarski. Jednak najważniejszą kwestią, z punktu widzenia dietetycznego, jest wybór sosu. Najczęściej wybierany — winegret — ma aż 187 kcal. Zamiast tego postawmy na sos jogurtowo-koperkowy o niskiej zawartości tłuszczu, którego porcja ma jedynie 26 kcal. Dodatek kurczaka sprawia, że w sałatce znacząco zwiększa się ilość białka i jest go aż 24 g.

Sprawdź również: Jedz ten owoc kilka razy w tygodniu. Poprawia pamięć lepiej, niż tabletki

W ofercie śniadaniowej poleca kajzerkę

Trzecia pozycja w popularnym fast foodzie, którą poleca dietetyk, znajduje się w ofercie śniadaniowej. Chodzi mianowicie o kajzerkę Kurczak Premium. Podobnie, jak w McWrapie, znajdziemy w niej kurczaka, pomidora, sałatę i rukolę. Najważniejszy będzie jednak wybór bułki. Zamiast klasycznej pszennej najlepiej postawić na wieloziarnistą. W takiej kajzerce znajdziemy 462 kcal, 22 g białka, 53 g węglowodanów i 16 g tłuszczy. Pamiętajmy jednak, że spożywanie produktów typu fast food powinno być okazjonalne, a podstawę naszej diety powinny stanowić dobrej jakości produkty spożywcze.

Zobacz też:

​Jesienne tagliatelle z bakłażanem. Przepis prosto od sycylijskiej babci

Ten owoc to skarbnica zdrowia. Smakuje obłędnie, a Polacy traktują go jak ozdobę

​Na stołach w PRL był częściej niż schabowy. Dziś nikt o nim nie pamięta

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | zdrowe żywienie