Dietetyczne muffinki owsiane. Zrób i weź na drugie śniadanie do pracy
Drugie śniadanie w pracy powinno być pyszne i odżywcze, żeby dać nam siłę na kolejne kilka godzin. Jednakże z braku czasu i chęci zabieramy najczęściej zwyczajne kanapki. Wypróbuj tego przepisu na owsiane muffinki. Są szybkie i proste w przygotowaniu, a odmienią twój dzień.
Muffinki najczęściej kojarzą się z deserem. Podawane są na słodko z bitą śmietaną, kolorową posypką, czekoladą lub owocami. Mimo tego można je przygotować w taki sposób, aby sprawdziły się jako drugie śniadanie. Dodatek jednego składnika sprawi, że takie muffinki nawet wspomogą odchudzanie.
Do zrobienia owsianych muffinek potrzeba jedynie kilku składników. Z podanych proporcji wyjdzie około 6 porcji. Do ich wykonania niezbędne będą papilotki lub silikonowe formy do pieczenia muffinek.
Potrzebne składniki to:
- 60 g płatków owsianych
- 30 g płatków jaglanych
- 1 łyżka miodu
- 120 ml mleka
- 1 jajko.
Czytaj także: Przyspiesza metabolizm oraz wspomaga trawienie. Wystarczy szczypta do porannej kawy
Płatki owsiane i jaglane zalewamy porcją mleka, a następnie odstawiamy je na około 10 minut. Przez ten czas płatki zwiększą swoją objętość i nasiąkną mlekiem.
Do napęczniałych płatków dorzucamy pozostałe składniki, czyli jajko oraz miód. Składniki dokładnie łączymy ze sobą.
Masę na muffinki przelewamy do foremek. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez około 30-40 minut. Muffinki owsiane będą gotowe, gdy się zarumienią.
Dodatek płatków owsianych do muffinek sprawi, że przekąska dostarczy do organizmu wielu minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Najbardziej zasili nas w wapń, magnez, krzem, fosfor czy cynk. To także bogactwo witaminy B1 oraz B5.
Płatki owsiane odznaczają się również dużą zawartością błonnika, który wspomaga pracę całego układu pokarmowego, a w szczególności jelit. W efekcie takie muffinki będą wspierać odchudzanie lub utrzymanie prawidłowej wagi ciała. Dodatkowo błonnik zadba o sytość po posiłku, a zatem ograniczymy podjadanie między posiłkami.
Z tego powodu owsiane muffinki będą stanowić pełnowartościowe i zdrowe drugie śniadanie w pracy. Warto do nich dodać także orzechy lub owoce takie jak borówki, truskawki, banan czy jabłka, aby dodatkowo wzbogacić wartości odżywcze i je urozmaicić.
Zobacz też:
Dorsz i łosoś się przy niej chowają. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą
Przepis na rogaliki dla zabieganych. Wystarczą 2 składniki i 20 minut
Polacy jedzą zbyt rzadko. Nie wiedzą, że poprawia odporność, obniża cholesterol i pozwala schudnąć