Babcia zawsze piekła to ciasto na koniec lata. Tego smaku nie da się zapomnieć
Lato to okres wypoczynku i relaksu, ale także wspaniałych wspomnień, również tych kulinarnych. Jednym z takich przepisów jest ciasto, które moja babcia piekła zawsze na koniec wakacji. Połączenie półkruchego ciasta, puszystej masy budyniowej, kruszonki i słodkich brzoskwiń sprawi, że tego smaku nie da się zapomnieć.
Do przygotowania brzoskwiniowca na półkruchym będziesz potrzebować:
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 100 g cukru pudru,
- 110 g oleju,
- 150 g cukru,
- 2 budynie waniliowe bez cukru,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- 2 cukry wanilinowe,
- 200 g zimnego masła,
- 320 g mąki,
- 4 jajka,
- 8 połówek brzoskwiń,
- szczypta soli.
Najlepiej do brzoskwiniowca na półkruchym sprawdzi się mąka typu 500 lub tortowa, czyli typu 450. Jeśli chodzi o owoce, możesz użyć zarówno tych świeżych, jak i w syropie z puszki. W tym pierwszym przypadku pamiętaj jednak, by wybierać słodkie i dojrzałe.
Sprawdź również: Naturalny antybiotyk, który możesz stosować przez całą zimę. Zrób go z przepisu siostry Anastazji
Do dużej miski przesiej mąkę z 1 płaską łyżeczką proszku do pieczenia. Dodaj szczyptę soli. Masło zetrzyj na tarce lub pokrój nożem i szybko zagnieć, by przypominało kruszonkę. Oddziel białka od żółtek. Dodaj trzy żółtka, śmietanę, 1 opakowanie cukru wanilinowego i cukier puder. Ponownie szybko zagnieć ciasto do połączenia składników. Podziel je na dwie części — osobno zawiń w folię spożywczą ⅓ i ⅔ ciasta. Większą część schowaj do lodówki, a mniejszą do zamrażalnika.
Sprawdź również: Są jeszcze lepsze niż jagodzianki. Z tego przepisu robiła je moja babcia
W czystej misce przygotuj masę budyniową. Ubij na sztywno cztery białka ze szczyptą soli. Do sztywnej piany stopniowo dodawaj cukier i 1 opakowanie cukru wanilinowego. Wsyp budyń i wlej olej, całość zmiksuj do połączenia składników na małych obrotach miksera. Jeśli używasz brzoskwiń z puszki, odsącz je z syropu i pokrój w plasterki. W przypadku świeżych owoców umyj je, obierz ze skórki, pozbaw pestek i również pokrój w plasterki.
Sprawdź również: Tak zrobisz najlepsze kruche ciasto. Zastosuj metodę 1:2:3
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wyjmij z lodówki i przełóż na dno formy, a następnie nakłuj na całej powierzchni widelcem. Na ciasto wyłóż połowę brzoskwiń, zalej masą budyniową, wyłóż resztę brzoskwiń i posyp startą na tarce resztą ciasta, które było w zamrażarce. Brzoskwiniowiec na półkruchy wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 50 minut. Upieczone ciasto wyłóż na kratkę i ostudź, a na końcu posyp cukrem pudrem. Smacznego!
Zobacz też:
Piernik z przepisu siostry Anastazji po prostu rozpływa się w ustach. Najlepszy na święta
Wyjmowanie ości z tej ryby to pestka. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą
Polacy wlewają go na patelnię litrami. Nie wiedzą, że nie nadaje się do smażenia