Reklama
Reklama

Babcia zawsze piekła to ciasto na koniec lata. Tego smaku nie da się zapomnieć

Lato to okres wypoczynku i relaksu, ale także wspaniałych wspomnień, również tych kulinarnych. Jednym z takich przepisów jest ciasto, które moja babcia piekła zawsze na koniec wakacji. Połączenie półkruchego ciasta, puszystej masy budyniowej, kruszonki i słodkich brzoskwiń sprawi, że tego smaku nie da się zapomnieć.

Składniki na brzoskwiniowiec na półkruchym

Do przygotowania brzoskwiniowca na półkruchym będziesz potrzebować:

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 100 g cukru pudru,
  • 110 g oleju,
  • 150 g cukru,
  • 2 budynie waniliowe bez cukru,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 2 cukry wanilinowe,
  • 200 g zimnego masła,
  • 320 g mąki,
  • 4 jajka,
  • 8 połówek brzoskwiń,
  • szczypta soli.

Najlepiej do brzoskwiniowca na półkruchym sprawdzi się mąka typu 500 lub tortowa, czyli typu 450. Jeśli chodzi o owoce, możesz użyć zarówno tych świeżych, jak i w syropie z puszki. W tym pierwszym przypadku pamiętaj jednak, by wybierać słodkie i dojrzałe.

Sprawdź również: Naturalny antybiotyk, który możesz stosować przez całą zimę. Zrób go z przepisu siostry Anastazji

Brzoskwiniowiec na półkruchym — sposób przygotowania

Do dużej miski przesiej mąkę z 1 płaską łyżeczką proszku do pieczenia. Dodaj szczyptę soli. Masło zetrzyj na tarce lub pokrój nożem i szybko zagnieć, by przypominało kruszonkę. Oddziel białka od żółtek. Dodaj trzy żółtka, śmietanę, 1 opakowanie cukru wanilinowego i cukier puder. Ponownie szybko zagnieć ciasto do połączenia składników. Podziel je na dwie części — osobno zawiń w folię spożywczą ⅓ i ⅔ ciasta. Większą część schowaj do lodówki, a mniejszą do zamrażalnika.

Sprawdź również: Są jeszcze lepsze niż jagodzianki. Z tego przepisu robiła je moja babcia

W czystej misce przygotuj masę budyniową. Ubij na sztywno cztery białka ze szczyptą soli. Do sztywnej piany stopniowo dodawaj cukier i 1 opakowanie cukru wanilinowego. Wsyp budyń i wlej olej, całość zmiksuj do połączenia składników na małych obrotach miksera. Jeśli używasz brzoskwiń z puszki, odsącz je z syropu i pokrój w plasterki. W przypadku świeżych owoców umyj je, obierz ze skórki, pozbaw pestek i również pokrój w plasterki.

Sprawdź również: Tak zrobisz najlepsze kruche ciasto. Zastosuj metodę 1:2:3

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wyjmij z lodówki i przełóż na dno formy, a następnie nakłuj na całej powierzchni widelcem. Na ciasto wyłóż połowę brzoskwiń, zalej masą budyniową, wyłóż resztę brzoskwiń i posyp startą na tarce resztą ciasta, które było w zamrażarce. Brzoskwiniowiec na półkruchy wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 50 minut. Upieczone ciasto wyłóż na kratkę i ostudź, a na końcu posyp cukrem pudrem. Smacznego!

Zobacz też:

​Jesienne tagliatelle z bakłażanem. Przepis prosto od sycylijskiej babci

Ten owoc to skarbnica zdrowia. Smakuje obłędnie, a Polacy traktują go jak ozdobę

​Na stołach w PRL był częściej niż schabowy. Dziś nikt o nim nie pamięta

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | owoce | przepisy