Reklama
Reklama

Anna Lewandowska jesienią robi taki rosół. Niektóre składniki mogą zaskoczyć

Nic nie rozgrzewa tak dobrze, jak aromatyczny rosół, który doskonale sprawdza się w chłodne, jesienne dni. Wariantów tego klasycznego, polskiego dania jest naprawdę mnóstwo. Twórczynią jednego z nich jest Anna Lewandowska. Żona grającego w Barcelonie reprezentanta Polski przygotowuje zupę z wykorzystaniem dość nietypowych składników. O co konkretnie chodzi? Sprawdź przepis!

Rosół Anny Lewandowskiej. W przepisie nietypowe składniki

Przepisem na rosół Anna Lewandowska podzieliła się na swoim blogu "health plan by Ann". Jak podkreśliła we wstępie, jest on inspirowany kuchnią pięciu przemian według Anny Ciesielskiej. Autorka bloga poleca swój rosół sportowcom w czasie zwiększonej aktywności fizycznej. Co jest potrzebne do przygotowania aromatycznej zupy? Poniżej lista składników: 

  • 2 łyżeczki tymianku; 
  • 1/4 łyżeczki kurkumy; 
  • 0,5 kg wołowiny, cielęciny bądź dziczyzny; 
  • 3 łyżki niepasteryzowanego octu jabłkowego; 
  • 1/2 łyżeczki kminku; 
  • 3 średnie marchewki; 
  • 1 pietruszkę; 
  • 1 dużą cebulę; 
  • 1 łodyga selera naciowego; 
  • 2 ząbki czosnku; 
  • 1/2 łyżeczki imbiru; 
  • Szczypta pieprzu cayenne; 
  • 1 listek laurowy; 
  • 4 ziela angielskie; 
  • sól; 
  • pół kurczaka/koguta/perliczki/bażanta. 

Na pewno niektóre z powyższych składników mogą zaskakiwać. Dość niecodziennym dodatkiem jest niepasteryzowany ocet jabłkowy oraz imbir. Nie każdy dodaje również pieprz cayenne.

Przeczytaj też: Zielony koktajl od Anny Lewandowskiej. Prosty i smaczny przepis na zdrowe śniadanie

Jak przygotować rosół z przepisu Anny Lewandowskiej?

Jak wskazuje Anna Lewandowska w swoim przepisie, długo gotowany rosół zawiera łatwo przyswajalny kolagen oraz cenne składniki odżywcze takie jak wapń, potas czy fosfor. Z tego względu jest polecany w sytuacji, gdy organizm jest wyczerpany chorobą. 

W jaki sposób przygotować rosół z przepisu Anny Lewandowskiej? Najpierw należy zagotować 3 litry wody. Potem, do wrzątku trzeba wrzucać co minutę poszczególne składniki. Liczy się kolejność: tymianek, kurkuma, mięso (wołowina, cielęcina lub dziczyzna), niepasteryzowany ocet jabłkowy oraz kminek. 

Powyższe składniki trzeba gotować przez około 1,5 godziny. Po upływie tego czasu należy wrzucić do garnka pozostałe dodatki – również co minutę i w podanej przez autorkę kolejności: marchewki, pietruszka, cebula, seler naciowy, czosnek, imbir, pieprz cayenne, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pół kurczaka/koguta/perliczki/bażanta. 

Potem rosół należy gotować przez następne 1,5 godziny, na małym ogniu. Po upływie tego czasu autorka wskazuje, że należy wyciągnąć mięso i jarzyny. Rosół Anny Lewandowskiej podaje się z kaszą jaglaną gotowaną na wodzie. 

Zobacz też:

Dzięki temu żeberka zawsze wychodzą idealnie. Podaję nie tylko od święta

Wcale nie marynowane. Opieńki w tej formie smakują o niebo lepiej

To jedne z najzdrowszych owoców. Mamy je pod nosem, a często nie doceniamy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | zupa