Zrezygnuj z tych dodatków gotując żurek. Mogą ci zaszkodzić
Większość z nas nie wyobraża sobie Wielkanocy bez żurku. Musimy jednak wiedzieć, że składniki, które do niego dodajemy, mogą mieć duży wpływ na nasz organizm. Warto więc wiedzieć, jakich produktów unikać i co zrobić, aby danie, które podajemy całej naszej rodzinie, było nie tylko smaczne, ale i zdrowsze niż zazwyczaj. Podpowiadamy, z jakich dodatków należy zrezygnować.
Na święta wielkanocne w prawie każdym domu przygotowuje się żurek. Przyrządzając go, musimy jednak mieć na uwadze to, że niektóre z często dodawanych produktów, mogą być niekoniecznie dobre dla naszego zdrowia. Sprawdź, jakich dodatków do żurku unikać.
Podstawą do zrobienia żurku jest oczywiście zakwas. Jeżeli zdecydujemy się kupić go w sklepie, zwróćmy uwagę na jego skład. Sprawdźmy, czy nie zawiera on żadnych ulepszaczy oraz niepotrzebnych dodatków. Najlepiej by składał się on jedynie z mąki żytniej, wody, czosnku i ewentualnych przypraw, takich jak ziele angielskie czy liście laurowe.
Natomiast jeśli zobaczymy, że w składzie zakwasu znajdują się substancje konserwujące, to wybierzmy inny produkt, pozbawiony tych dodatków. Czujność zachowajmy również przy zakupie kiełbasy, ponieważ najlepiej wybierać taką, która ma w składzie jedynie mięso, przyprawy oraz zawiera jak najmniejszą ilość tłuszczu. Nie wybierajmy produktu, który obfituje w konserwanty, barwniki oraz sztuczne aromaty.
Dodatkowo doprawiając żurek solą, uważajmy, aby nie przesadzić z tą przyprawą, ponieważ już pozostałe składniki same w sobie są słone. Starajmy się więc zgodnie z zaleceniami lekarzy nie przekraczać znacznie dozwolonej normy, czyli jednej płaskiej łyżeczki dziennie.
Oprócz doboru prawidłowych składników i odpowiednich proporcji do naszego żurku musimy uważać, aby nie popełnić innego, znacznie poważniejszego błędu, który może odbić się na naszym zdrowiu. Mowa o dodawaniu do żurku kostek rosołowych. Jest to bardzo niekorzystne rozwiązanie dla naszego organizmu.
Wynika to z tego, że większość kostek rosołowych, zarówno mięsnych, jak i warzywnych, zawiera olej palmowy lub utwardzony tłuszcz palmowy. W dodatku olej palmowy jest półstały i podczas jego przetwarzania mogą powstawać szkodliwe substancje, które w badaniach wykazują zdolność do uszkadzania DNA. W związku z tym nie zaleca się jego spożywania. Co więcej, zawiera duże ilości nasyconych tłuszczów, które także nie są dobre dla zdrowia.
Z kolei utwardzony tłuszcz palmowy lepiej znosi wysoką temperaturę i jest stały. Niestety podczas jego produkcji, wytwarzają się tak zwane tłuszcze trans, które wpływają na zwiększenie ryzyka chorób serca czy otyłości, a także mogą wywoływać szereg innych problemów zdrowotnych.
Czytaj również: Ubrania po wyjęciu z szafy brzydko pachną? Połóż to na półce, a zapomnisz o problemie
Wobec tego, jeśli potrzebujemy ułatwić sobie gotowanie żurku przed świętami i musimy użyć kostki, to wybierajmy taką o prostym składzie lub zastąpmy ją suszonymi warzywami albo koncentratami bulionowymi.
W dodatku chcąc przygotować nie tylko pyszny, ale i zdrowy żurek na Wielkanoc, starajmy się nie korzystać z poprawiaczy smaku. Najlepiej robić go według tradycyjnych metod, przygotowując danie na domowym zakwasie i używając dużej ilości naturalnych przypraw. Jeżeli mamy taką opcję, wybierajmy także chudsze mięso o mniejszej zawartości tłuszczu. Dobrym wyborem będzie np. kiełbasa z kurczaka.
Zobacz też:
Słyszałeś o pisankach ozdobionych cukrem? Są banalnie proste do wykonania i wyglądają obłędnie
Brązowe jajka możesz wybielić. Wystarczy wrzucić to do garnka, by zyskać bielutkie pisanki