Reklama
Reklama

Jesteś na diecie? Wypróbuj przepis na dietetyczny żurek wielkanocny

Będąc na diecie podczas świąt, nie musimy sobie odmawiać tradycyjnych potraw. Chcąc zjeść coś lżejszego i mniej kalorycznego, warto przygotować dietetyczną wersję dania, które króluje w tym okresie. Mowa oczywiście o żurku. Wystarczy kilka prostych zmian, aby potrawa ta była zdrowsza i lekkostrawna. Sprawdź, jak zrobić dietetyczny żurek wielkanocny.

Święta to czas, kiedy trudno oprzeć się tradycyjnym potrawom, zwłaszcza tak lubianym, jak żurek wielkanocny. Na szczęście będąc na diecie, wcale nie musimy z niego rezygnować, ponieważ wystarczy wprowadzić kilka zmian w klasycznym przepisie, aby cieszyć się nim w lżejszej wersji. Jest on równie aromatyczny i smaczny, ale równocześnie mniej kaloryczny i zdrowszy. Podpowiadamy, jak zrobić dietetyczny żurek wielkanocny.

Co zrobić, aby odchudzić żurek? Dzięki temu będzie lekkostrawny i smaczny

Odchudzenie tradycyjnego żurku to zaledwie zmiana kilku składników. Dzięki temu zyskamy zupę, która jest znacznie lżejsza niż jej normalna wersja. Pierwszym krokiem jest wybranie odpowiedniej kiełbasy. Najlepiej zamiast zwykłej, tłustej opcji, zdecydować się na kiełbasę z mięsa kurczaka.

Często ma ona aż do 95 proc. mięsa, więc szukając odpowiedniego produktu, czytajmy etykiety, aby wybrać najlepszą wersję. Taka kiełbasa będzie mniej kaloryczna niż w tradycyjnej wersji.

Następnym krokiem jest przygotowanie beztłuszczowego bulionu. Nie dodawajmy do niego boczku, a ugotujmy go na bazie samych warzyw. Będzie nie tylko mniej kaloryczny, ale i zdrowszy. Dobrym pomysłem jest także zrobienie samodzielnie zakwasu, aby mieć pewność, że w naszej zupie nie będzie konserwantów czy dodatkowych porcji cukru.

Czytaj również: Bije na głowę matchę. I jest od niej jeszcze zdrowsza

Jak zrobić dietetyczny żurek wielkanocny? To prostsze niż myślisz

Samo przygotowanie dietetycznego żurku na Wielkanoc nie jest trudne. Pierwszym krokiem, który należy wykonać na kilka dni przed świętami, jest zrobienie domowego zakwasu. W tym celu do słoika wkładamy zgniecione 2 ząbki czosnku, 3 ziarna ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu oraz liść laurowy.

Wsypujemy do tego 1 szklankę mąki żytniej razowej typ 2000 i zalewamy to, używając 1 szklanki ciepłej przegotowanej wody. Zakwas będzie gotowy do użycia już po czterech dniach, o ile będziemy codziennie o tej samej porze, mocno go mieszać.

Następnie możemy przejść do przygotowywania żurku. Do zrobienia go, będziemy potrzebowali:

  • 250 kiełbasy z piersi kurczaka,
  • zakwas,
  • 2,5 litra bulionu warzywnego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżkę majeranku,
  • 1 łyżeczkę startego chrzanu.

Do ugotowanego bulionu warzywnego dodajemy kiełbasę pokrojoną w plasterki oraz czosnek. Całość gotujemy przez około pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy kiełbasę i odkładamy ją. Do bulionu dodajemy zakwas, dolewając go stopniowo i sprawdzając, czy nie jest on zbyt kwaśny. Na koniec doprawiamy żurek przyprawami. Podajemy z kiełbasą i opcjonalnie z jajkiem.

Zobacz też:

To najlepszy moment na zrobienie tej ultrazdrowej zupy. Główny składnik rośnie pod płotem

Już nie zagęszczam sosu mąką. Zamiast niej dodaję ten zdrowy składnik

Takiej kremówki nie zjesz nawet w Wadowicach. Z przepisu siostry Anastazji wychodzi bezkonkurencyjna

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | przepisy