Reklama
Reklama

Dzięki temu rozpoznasz zepsuty zakwas. Nie wlewaj do żurku, bo będzie do wyrzucenia

Najlepszy wielkanocny żurek przygotujemy, bazując na własnym zakwasie. Zrobienie go wcale nie jest trudne. Czasem zdarza się jednak, że ulega on zepsuciu. Warto wiedzieć, co zazwyczaj jest tego przyczyną, a także, w jaki sposób rozpoznać zepsuty zakwas na żurek. Podpowiadamy, na co warto zwrócić uwagę.

W święta wielkanocne w każdym domu nie może zabraknąć żurku. Najlepszy wychodzi ten, który bazuje na samodzielnie przygotowywanym zakwasie. Musimy jednak uważać, aby nie popełnić błędów, przez które zakwas się psuje, a także jeśli już do nich dojdzie, wiedzieć, w jaki sposób rozpoznać, że z naszym zakwasem jest coś nie tak.

Co sprawia, że zakwas na żurek się psuje? To jest częstą przyczyną

Zdarza się, że proces fermentacji nie udaje się i w rezultacie zakwas na żurek po prostu się psuje. Często wynika to z tego, że do przygotowywania go, używamy narzędzi, które nie są do końca czyste, co przyczynia się do niepowodzenia.

Wobec tego należy zadbać o to, aby słoik, w którym będziemy umieszczać zakwas, był wcześniej wyparzony. Oprócz tego musimy także dokładnie wyczyścić oraz wyparzyć łyżkę, którą będziemy mieszać nas zakwas. Jest to bardzo istotne, ponieważ jeśli do zakwasu dostaną się bakterie, to może on się zepsuć.

Czasem powodem tego, że zakwas nie wychodzi, jest to, że użyliśmy nieprawidłowych dodatków do jego przygotowywania. Mowa np. o dodaniu zepsutego produktu, jakim może być psujący się już przed wrzuceniem do słoika czosnek. Warto więc dokładnie sprawdzać, co dodajemy do zakwasu, aby nasza praca nie poszła na marne.

Czytaj również: Ten owoc warto mieć w kuchni. Skutecznie zastąpi wiele drogich środków

Jak rozpoznać zepsuty zakwas na żurek? Zwróć na to uwagę

Ważne jest także to, by wiedzieć, jak rozpoznać, że nasz zakwas jest zepsuty, aby nie dolać go przypadkiem do żurku. Przede wszystkim złym pomysłem jest próbowanie jego smaku, ponieważ jeżeli w środku wytworzyła się pleśń, to mogłoby to negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie.

Zamiast tego spójrzmy, czy na powierzchni zakwasu nie pojawił się kożuszek pleśni. To on zazwyczaj świadczy o tym, że podczas fermentacji zadziało się coś niewłaściwego. Ma on nieregularny kolor, ponieważ pleśń może mieć barwę żółtą, niebieską lub zieloną. Pierwszą oznaką są pojedyncze kropki pleśni, a po upływie czasu zajmuje ona całą powierzchnię wody.

W przypadku, gdy nadal nie mamy pewności co do tego, czy zakwas jest zepsuty, powinniśmy go powąchać. Dobry produkt powinien mieć lekko kwaśny aromat. Z kolei zakwas niezdatny do spożycia będzie miał nieprzyjemny zapach pleśni.

Zobacz też:

Tak usuniesz nawet najtrudniejszy tłuszcz z piekarnika. Będzie błyszczał na długo po świętach

Bez trudu usuniesz nawet uporczywy tłuszcz z okapu. Zapomnij o czasochłonnym szorowaniu

Nieprzespane noce będą tylko wspomnieniem. Połóż to pod prześcieradło, a zaśniesz jak dziecko

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby | triki