Zastanawiasz się, czy mrożone owoce i warzywa są zdrowe? Specjaliści rozwiewają wątpliwości
Zimą znacznie częściej sięgamy po mrożone warzywa i owoce, ponieważ brakuje nam ich w świeżej postaci. Jednak wiele osób zastanawia się, czy mrożonki także zawierają w sobie wystarczającą ilość składników mineralnych oraz witamin. Przedstawiamy, dane wynikające z badań, które rozwieją te wątpliwości.
Oczywiście najchętniej spożywamy świeże owoce i warzywa. Jednak zimą zmuszeni jesteśmy do kupna mrożonek lub importowanych produktów. Nie oznacza to wcale, że musimy dostarczać sobie mniej witamin. Sprawdź, czy warto jeść mrożonki i czy na pewno są one korzystne dla naszego organizmu.
Wiele osób sądzi, że podczas mrożenia warzyw i owoców znacznie obniża się poziom zawartych w nich witamin. Jednak wbrew pozorom podczas tego procesu nie tracimy ich dużo. Według badań w trakcie mrożenia największe straty dotyczą witaminy C (od 5 do 30%) oraz witaminy z grupy B.
Natomiast w mrożonych owocach stracimy około 5-10% witaminy A, a w warzywach 20-30%. Dobrą informacją jest to, że podczas mrożenia i rozmrażania sole mineralne czy kwasy organiczne nie wykazują żadnych zmian.
Warto jednak wiedzieć, że wybierając mrożonki, lepiej decydować się na te, które są zamrażane w temperaturze od -18 do -30 stopni Celsjusza. Związane jest to, z tym że zamrażanie warzyw w wyższych temperaturach, czyli -2 czy -5 stopni Celsjusza, może spowodować znacznie większe straty wartości odżywczych. Mimo to straty witamin i składników mineralnych w mrożonych owocach i warzywach są o wiele niższe niż w przypadku innych procesów utrwalania żywności, np. suszenia
Wobec tego bez wahania możemy decydować się na mrożonki, gdy brakuje nam świeżych owoców czy warzyw. Co więcej, badania potwierdzają, że właściwości odżywcze mrożonek przechowywanych przez okres do 12 miesięcy są zbliżone, a czasem i nawet wyższe, niż w przypadku produktów świeżych, które często przechowywane są w magazynach przez długi czas.
Czytaj również: O tym zastosowaniu proszku do pieczenia nie wiedziałeś. Mnie powiedziała o nim babcia
W momencie, gdy mamy dostęp do świeżych owoców i warzyw, warto także mrozić je samodzielnie na przyszłość. Jest to prosty proces, a trzymając się kilku nieskomplikowanych kroków, możemy sprawić, że przez cały rok nie zabraknie nam witamin.
Podpowiadamy, jak mrozić warzywa i owoce:
- Myjemy, obieramy i kroimy je na kawałki. Możemy blanszować warzywa lub owoce przed mrożeniem, jeśli chcemy zachować ich kolor oraz strukturę.
- Rozkładamy pokrojone warzywa i owoce na blaszce do pieczenia, tak by nie stykały się ze sobą.
- Blachę wkładamy do zamrażarki i pozostawiamy tam na około 2-3 godziny.
- Po zastygnięciu warzyw czy owoców, przekładamy je do woreczków lub pojemników do mrożenia. Staramy się, aby w środku było jak najmniej powietrza.
- Podpisujemy woreczki lub pojemniki nazwą produktu i datą mrożenia.
- Wkładamy woreczki lub pojemniki do zamrażarki i gotowe.
Zobacz też:
Mało znany sposób na chrypkę. Syrop z tego owocu zadziała lepiej niż drogie leki
Wcale nie ryż. Najlepszy pochłaniacz wilgoci zrobisz z tej przyprawy
Jak często trzeba zmieniać poszewkę na poduszkę? Odpowiedź może cię zaskoczyć