Reklama
Reklama

Chcesz, żeby awokado szybciej dojrzało? Połóż obok niego dwa owoce

Awokado to owoc, który jest niezwykle popularny i ceniony za swoje zdrowotne właściwości oraz walory smakowe. Jednak kupienie idealnego awokado to nie lada wyzwanie i często wracamy do domu z niedojrzałym owocem, który przez długi czas nie nadaje się do spożycia. Na szczęście istnieje prosty sposób, aby przyspieszyć cały tern proces. Podpowiadamy, jak to zrobić.

Awokado jest smacznym i bardzo pożywnym owocem, co sprawia, że docenia go wiele osób i włącza do swojej diety. Często jednak mamy problem z kupieniem idealnie dojrzałego awokado. Nie musimy się na szczęście już dłużej tym martwić, bo wystarczy prosty sposób, aby przyspieszyć proces dojrzewania owocu.

Awokado - dlaczego warto je jeść?

Awokado to owoc, który warto włączyć do swojej codziennej diety. Nie tylko może on być używany do wielu przepisów, ale przede wszystkim niesie ogrom korzyści dla naszego organizmu. Wynika to między innymi z tego, że awokado zawiera duże ilości potasu oraz tłuszczów nienasyconych, co może wspomagać walkę z wysokim ciśnieniem krwi. Dodatkowo pomaga ono pozbyć się złego cholesterolu.

Warto także wspomnieć, że awokado obfituje w witaminy C, E, A i K oraz kwas foliowy, tiaminę, ryboflawinę i niacynę. Dodatkowo zawiera takie minerały jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód i cynk.

Jak kupić dojrzałe awokado?

Wybierając się do sklepu, powinniśmy wiedzieć, jak wybrać awokado, aby na pewno było dojrzałe i smaczne. Pomóc nam w tym może kilka sprawdzonych sposobów, dzięki którym będziemy mogli odczuć, czy owoc nadaje się do spożycia.

Pierwszą rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę, jest kolor skórki awokado. Powinna być ona nie tylko błyszcząca, ale i cechować się głębokim, zielonym kolorem. Oprócz tego możemy delikatnie nacisnąć palcem na awokado, aby sprawdzić jego dojrzałość.

Jeśli pod naciskiem lekko się odkształci i powróci zaraz do pierwotnego stanu, oznacza to, że jest ono smaczne. Natomiast, jeśli w owocu pozostanie wgniecenie, to jest to jasny sygnał, że awokado nie jest już świeże i nie warto go kupować.

Jak przechowywać dojrzałe awokado?

Ważne jest także odpowiednie przechowywanie zakupionego, dojrzałego awokado. Oczywiście najlepiej zużyć owoc od razu, bo będzie wtedy najświeższy i najsmaczniejszy, jednak jeśli nie mamy takiej możliwości, to nadal nic straconego.

Dojrzałe awokado powinniśmy trzymać w lodówce. W przypadku, gdy już je przekroiliśmy, to pamiętajmy o tym, by nie usuwać pestki, ponieważ dzięki niej owoc zachowa swoją świeżość.

Natomiast te części awokado, które są odsłonięte, warto dodatkowo skropić sokiem z cytryny i owinąć folią spożywczą. Dzięki temu miąższ nie nabierze brunatnego koloru, ponieważ im mniejszy dostęp owoców do tlenu, tym lepiej dla ich smaku i świeżości.

Czytaj również: Są uznawane za zdrowe przekąski, a szkodzą bardziej niż słodycze. Unikaj ich podczas diety

Co zrobić, aby awokado szybciej dojrzało?

Jednak czasem robimy zakupy na dłuższy czas i wtedy kupno od razu dojrzałego awokado nie jest dobrym pomysłem. Zazwyczaj decydujemy się w takiej sytuacji na zakup mniej dojrzałego owocu, aby zachować na dłużej jego świeżość. Takie awokado w lodówce może spędzić nawet 2 tygodnie.

Co jednak w przypadku, gdy kupiliśmy przypadkiem niedojrzałe awokado i chcemy przyspieszyć cały proces, aby móc szybko cieszyć się potrawami z użyciem owocu? Okazuje się, że pomoże tu prosty trik, dzięki któremu awokado w krótkim czasie nabierze odpowiedniej miękkości i smaku.

Wystarczy, że umieścimy owoc w papierowej torbie wraz z bananem i jabłkiem. Opakowanie należy przechowywać w temperaturze pokojowej. Dzięki wydzielaniu etylenu z wymienionych owoców awokado szybko dojrzeje i będzie gotowe do spożycia.

Zobacz też:

Jak często trzeba zmieniać poszewkę na poduszkę? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Wiesz, gdzie wyrzucić puszkę po rybie? Prawie każdy robi to źle

Rachunki za ogrzewanie spadną w mgnieniu oka. Wystarczy, że przykleisz to do okien

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: triki | domowe sposoby