Reklama
Reklama

Pączki straciły świeżość? Babciny trik sprawi, że znów będą mięciutkie i smaczne

Pączki, które zostały po tłustym czwartku, zwykle tracą swoją świeżość. Na szczęście istnieje sposób, dzięki któremu te pyszne łakocie się nie zmarnują. Czerstwe pączki da się przywrócić do dobrego stanu. Wystarczy wykorzystać piekarnik lub mikrofalówkę i mleko, by w krótkim czasie móc cieszyć się wspaniałymi pączkami.

Jak odświeżyć pączki? Wystarczy piekarnik lub mikrofalówka

Bardzo często w tłusty czwartek nie dajemy rady zjeść wszystkich zakupionych tego dnia pączków. Świeżutkie smakołyki po upływie krótkiego czasu stają się czerstwe i tracą swoje walory smakowe. Jednak nie należy ich wtedy wyrzucać! Wystarczy skorzystać z piekarnika lub mikrofalówki, by znowu stały się puszyste i miękkie

Babciny sposób na mięciutkie pączki polega na posmarowaniu ich mlekiem i włożeniu na kilkanaście sekund do mikrofalówki. Po tym czasie wyroby przestaną być czerstwe i znowu będzie się można nimi zajadać. Jednak warto skonsumować je szybko, ponieważ po jakimś czasie znowu mogą stracić swoją świeżość.

Przeczytaj też: Ile czasu potrzeba, by spalić jednego pączka? Wystarczy 12 minut i to bez siłowni

Czerstwe pączki można także umieścić na kratce w piekarniku, a zaraz pod nią położyć naczynie żaroodporne z wodą. Podczas kilkuminutowego pieczenia w 180 stopniach para wodna sprawi, że pączki z powrotem staną się puszyste.

Jak uratować czerstwe pączki? Wypróbuj również inny sposób

Pączki, które utraciły swoją świeżość, można również przerobić na smakowite śniadanie. Okazuje się, że da się z nich stworzyć... tosty francuskie! Taki sposób wykorzystania czerstwych pączków z pewnością zaskoczy niejedną osobę i, co najważniejsze, pozwoli uniknąć wyrzucania jedzenia do kosza. 

W jaki sposób zrobić z pączków tosty francuskie? Wystarczy pokroić je w poprzek na dwa cieńsze kawałki i pozbyć się nadzienia. Powstałe połówki należy obtoczyć porządnie w jajku i usmażyć na maśle klarowanym. Całość można uzupełnić owocami, dżemem lub cukrem pudrem. Uratowanie czerstwych pączków w ten sposób to doskonały sposób na przygotowanie smacznego śniadania.

Zobacz też:

Nie jedz takiej cukinii. Lepiej wyrzuć do kosza, zanim zachorujesz

Parz przez 15 minut i pij przed posiłkiem. Kilogramy szybko polecą w dół

Tak wyczyścisz stare słoiki na przetwory. Nie ma szybszego sposobu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby | triki