Reklama
Reklama

Wyrzuć mąkę pszenną i zastąp tym produktem. Kości i jelita ci podziękują

Lepiej wyrzuć mąkę pszenną i zastąp ją innym, wartościowym produktem. Nie zawiera glutenu, wspiera kości i trawienie, a to dopiero początek cennych właściwości teffu, czyli miłki abisyńskiej, która z roku na rok jest coraz bardziej doceniana przez Polaków. Wygląda niepozornie, lecz jest skarbnicą witamin, która może pozytywnie wpłynąć na organizm.

Jest wiele powodów, dla których powinieneś rozważyć usunięcie z diety mąki pszennej i zastąpienie jej teffem, czyli miłką abisyńską. Przede wszystkim to niepozorne ziarno może nie zawiera glutenu, więc jest bezpieczne dla osób nadwrażliwych na ten składnik czy zmagających się z celiakią. 

A to jedynie początek jego zalet, ponieważ teff jest jednym z najzdrowszych zbóż. Potwierdzają to liczne publikacje naukowe potwierdzające jego wyjątkowy profil odżywczy, dzięki któremu pozytywnie wyróżnia się na tle pszenicy czy ryżu.

Czytaj również: Smakuje śliwkami, odchudza i detoksykuje organizm. Koreanki piją codziennie

Czym jest mąka teff i skąd pochodzi? Ludzie cenią ją od tysięcy lat

Teff, czyli eragrostis lub miłka abisyńska to roślina zbożowa, która w krajach afrykańskich uprawiana jest od tysięcy lat. Duża popularnością zawsze cieszyła się zwłaszcza w Etiopii. Jej ziarna wyglądają niepozornie, mają ciemniejszy kolor, a ich wielkość przypomina ziarna maku. 

Co ciekawe, mąka abisyńska jest wyjątkowo trwała, ponieważ nie jełczeje, możesz ją przechowywać latami. Znane są jej różne odmiany, które różnią się smakiem i aromatem. Zazwyczaj jednak wyczuwalny jest w niej przyjemny, lekko orzechowy posmak.

Może cię zainteresować: Weź kilka kostek i włóż do słoika z kawą. Zachowa smak i aromat na długie miesiące

Jakie są właściwości mąki teff? To zdrowszy zamiennik mąki pszennej

Mało kto zna właściwości mąki teff, a to jedno z najzdrowszych zbóż. Ma wszystkie niezbędne aminokwasy, a nie zawiera glutenu, więc jest bezpieczny dla osób z nietolerancją glutenu oraz celiakią. 

Stanowi także cenne źródło błonnika pokarmowego, wapnia, cynku i żelaza, dzięki czemu może wpływać korzystnie na anemików czy tych osób, które pragną wzmocnić swoje kości.

Teff jest ogólnie dość tani (w sklepach ekologicznych po 10-20 złotych za 0,5 kg), a znakomicie syci, wspomaga pracę jelit, a przy tym ma stosunkowo niewielki indeks glikemiczny. Znajdziesz w nim cztery razy więcej magnezu niż w ryżu i sporo kwasu foliowego, co może być ważną informacją, jeśli np. planujesz ciążę. 

Zobacz też:

​Plamy z morwy są nie do sprania? Nie tym razem. Tak usuniesz je bez problemu

Plamy z oleju szpecą kostkę brukową? Tak raz na zawsze usuniesz je z podjazdu

Po deszczu obrodziło w grzyby. Tu w pobliżu Krakowa jest ich mnóstwo

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | dieta | zakupy