Reklama
Reklama

W PRL-u pił ją każdy, nawet dzieci. Dziś zapominamy o tym zdrowym napoju

Obecnie pijemy na potęgę czarną kawę. W czasach PRl-u ten produkt był luksusem, dlatego poszukiwano jego tańszych zamienników. W każdej kuchni nie mogło zabraknąć...kawy zbożowej, uwielbianej również przez najmłodszych. Może warto zacząć ją pić? Ma szereg właściwości zdrowotnych.

Kawa zbożowa królowała w kuchni w PRL-u. Stanowiła tańszą alternatywę klasycznej, małej czarnej, która w tamtym okresie była droga i trudno dostępna. Dziś ten zdrowy napój kawowy jest zapomniany, jednak powoli zaczyna wracać do łask ze względu na delikatny smak i właściwości zdrowotne. 

Kawa zbożowa - charakterystyka

Kawa zbożowa to bezkofeinowy napój, który pozyskuje się z palonych ziaren żyta, pszenicy lub jęczmienia, buraka cukrowego, a także cykorii. Ten produkt jest niskokaloryczny, ponieważ w 100 g zawiera od 5 do 50 kcal w zależności od składu.

W sklepach kupimy kawę zbożową pod różną postacią. Może być granulowana, rozpuszczalna, w saszetkach lub sypana. W ostatnim przypadku wymaga gotowania. 

Tak jak wspomniano, ten produkt pito na potęgę w PRL-u, dlatego kojarzy się z tymi czasami. Tak naprawdę do Polski trafił już w XIII wieku. W 1818 roku powstała pierwsza fabryka we Włocławku produkująca kawę zbożową. Sam napój stworzyli natomiast Holendrzy. 

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Gurmar — sposób na zmniejszenie apetytu. Jak pić tę herbatę ziołową?

Dlaczego warto pić kawę zbożową?

Bez dwóch zdań kawa zbożowa jest zdrowym napojem, dlatego warto wdrożyć ją do codziennego jadłospisu. Dostarcza witamin z grupy B, korzystnie wpływających na układ nerwowy i stan skóry. W swoim składzie ma także minerały, tj. cynk, magnez, fosfor, potas, selen

Ten zdrowy napój stanowi źródło błonnika rozpuszczalnego w wodzie, który poprawia metabolizm i zmniejsza zaparcia. Dodatek cykorii, zawierający inulinę ma korzystny wpływ na florę bakteryjną jelit

Kawa zbożowa, w przeciwieństwie do tej tradycyjnej, czarnej, nie zawiera kofeiny, a mimo to i tak wykazuje właściwości pobudzające. Duża ilość węglowodanów korzystnie wpływa na pracę mózgu. 

Ten produkt jest bogaty w przeciwutleniacze, ograniczające szkodliwe działanie wolnych rodników. Jego regularne picie zapobiega więc zaburzeniom pracy serca i układu krążenia oraz miażdżycy i nowotworom. 

Będzie idealnym wyborem dla tych, którzy nie mogą pić tradycyjnej kawy. Mowa o osobach chorujących na serce, z wrzodami żołądka i dwunastnicy, kobietach w ciąży i dzieciach. 

Z czym pić kawę zbożową i do czego ją podawać?

Kawa zbożowa smakuje wspaniale z dodatkiem mleka, miodu lub cukru. Pamiętajmy jednak, że wówczas będzie bardziej kaloryczna. 

Pasują do niej przyprawy, tj. cynamon, kardamon, kakao, wanilia i anyż. Skutecznie wzbogacają smak tego zdrowego napoju. 

Z tego produktu można też stworzyć deser, podając go z lodami waniliowymi. Z kawy zbożowej robi się odświeżające sorbety. 

Zobacz też:

Ubrania po wyjęciu z szafy brzydko pachną? Połóż to na półce, a zapomnisz o problemie

Czyszczenie air fryera nie musi być trudne. Wystarczą 3 składniki, by lśnił jak łza

Robisz to podczas sprzątania mieszkania? Nie dziw się, że nie widzisz efektów

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie