W PRL-u pił ją każdy, nawet dzieci. Dziś zapominamy o tym zdrowym napoju
Obecnie pijemy na potęgę czarną kawę. W czasach PRl-u ten produkt był luksusem, dlatego poszukiwano jego tańszych zamienników. W każdej kuchni nie mogło zabraknąć...kawy zbożowej, uwielbianej również przez najmłodszych. Może warto zacząć ją pić? Ma szereg właściwości zdrowotnych.
Kawa zbożowa królowała w kuchni w PRL-u. Stanowiła tańszą alternatywę klasycznej, małej czarnej, która w tamtym okresie była droga i trudno dostępna. Dziś ten zdrowy napój kawowy jest zapomniany, jednak powoli zaczyna wracać do łask ze względu na delikatny smak i właściwości zdrowotne.
Kawa zbożowa to bezkofeinowy napój, który pozyskuje się z palonych ziaren żyta, pszenicy lub jęczmienia, buraka cukrowego, a także cykorii. Ten produkt jest niskokaloryczny, ponieważ w 100 g zawiera od 5 do 50 kcal w zależności od składu.
W sklepach kupimy kawę zbożową pod różną postacią. Może być granulowana, rozpuszczalna, w saszetkach lub sypana. W ostatnim przypadku wymaga gotowania.
Tak jak wspomniano, ten produkt pito na potęgę w PRL-u, dlatego kojarzy się z tymi czasami. Tak naprawdę do Polski trafił już w XIII wieku. W 1818 roku powstała pierwsza fabryka we Włocławku produkująca kawę zbożową. Sam napój stworzyli natomiast Holendrzy.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Gurmar — sposób na zmniejszenie apetytu. Jak pić tę herbatę ziołową?
Bez dwóch zdań kawa zbożowa jest zdrowym napojem, dlatego warto wdrożyć ją do codziennego jadłospisu. Dostarcza witamin z grupy B, korzystnie wpływających na układ nerwowy i stan skóry. W swoim składzie ma także minerały, tj. cynk, magnez, fosfor, potas, selen.
Ten zdrowy napój stanowi źródło błonnika rozpuszczalnego w wodzie, który poprawia metabolizm i zmniejsza zaparcia. Dodatek cykorii, zawierający inulinę ma korzystny wpływ na florę bakteryjną jelit.
Kawa zbożowa, w przeciwieństwie do tej tradycyjnej, czarnej, nie zawiera kofeiny, a mimo to i tak wykazuje właściwości pobudzające. Duża ilość węglowodanów korzystnie wpływa na pracę mózgu.
Ten produkt jest bogaty w przeciwutleniacze, ograniczające szkodliwe działanie wolnych rodników. Jego regularne picie zapobiega więc zaburzeniom pracy serca i układu krążenia oraz miażdżycy i nowotworom.
Będzie idealnym wyborem dla tych, którzy nie mogą pić tradycyjnej kawy. Mowa o osobach chorujących na serce, z wrzodami żołądka i dwunastnicy, kobietach w ciąży i dzieciach.
Kawa zbożowa smakuje wspaniale z dodatkiem mleka, miodu lub cukru. Pamiętajmy jednak, że wówczas będzie bardziej kaloryczna.
Pasują do niej przyprawy, tj. cynamon, kardamon, kakao, wanilia i anyż. Skutecznie wzbogacają smak tego zdrowego napoju.
Z tego produktu można też stworzyć deser, podając go z lodami waniliowymi. Z kawy zbożowej robi się odświeżające sorbety.
Zobacz też:
Ubrania po wyjęciu z szafy brzydko pachną? Połóż to na półce, a zapomnisz o problemie
Czyszczenie air fryera nie musi być trudne. Wystarczą 3 składniki, by lśnił jak łza
Robisz to podczas sprzątania mieszkania? Nie dziw się, że nie widzisz efektów