Uwaga! Najbardziej trujący grzyb przypomina do złudzenia pieczarkę
Pieczarki występują na terenie całej Polski. Mają charakterystyczny wygląd, jednak i tak można je pomylić z innym, trującymi grzybami. Podczas grzybobrania trzeba być szczególnie ostrożnym, aby nie zerwać, a co gorsza nie zjeść, niebezpiecznych odmian. Tym prostym sposobem odróżnisz pieczarkę od muchomora jadowitego.
Pieczarkę charakteryzuje biały kapelusz, te o brązowym zabarwieniu występują znacznie rzadziej. Niewiele innych grzybów ma równie białą czapeczkę, dlatego łatwo go pomylić z innym nieznanym gatunkiem. Niestety myląc się, możemy trafić na trującego grzyba, takiego jak muchomor jadowity.
Pieczarki to popularne w Polsce grzyby, które częściej niż w lasach można znaleźć na polach i łąkach. Często kryją się w wysokich trawach oraz przydrożnych rowach, a także w pobliżu pastwisk, na których wypasane jest bydło. Zdarza się też, że rosną w ogrodzie. Lubią lekko zacienione miejsca.
Pieczarki polne można zbierać od maja aż do października. Co ciekawe, grzyby te rozwijają się bardzo szybko - wystarczy jeden deszczowy dzień, by pojawił się wysyp.
Najczęściej mylonym z pieczarką grzybem jest muchomor jadowity. To rzadki okaz, jednak jest jednym z najsilniej trujących grzybów. Biały kapelusz u obu grzybów może być mylący. Co je jednak odróżnia? To bardzo proste. Muchomor jadowity różni się od pieczarki stożkowatym lub dzwonkowatym kształtem. Jego brzegi są ostro i nieregularnie zakończone.
Jednakże najważniejszą cechą odróżniającą te dwa grzyby są brązowiejące blaszki pieczarki. Podczas wzrostu tego gatunku blaszka zmienia swój kolor, natomiast u muchomora wszystko pozostaje bez zmian. Jeśli więc podczas grzybobrania nie będziemy pewni co do tego, z jakim grzybem mamy do czynienia, wystarczy sprawdzić jego blaszkę.
Zobacz też:
Jest nazywany płynnym złotem. Pij każdego dnia, a zapomnisz o boczkach i wzdęciach
Ta mikstura pozwoli ci przetrwać jesień bez przeziębień. Nazywają ją "antygrypiną"