Reklama
Reklama

Uwaga! Najbardziej trujący grzyb przypomina do złudzenia pieczarkę

Pieczarki występują na terenie całej Polski. Mają charakterystyczny wygląd, jednak i tak można je pomylić z innym, trującymi grzybami. Podczas grzybobrania trzeba być szczególnie ostrożnym, aby nie zerwać, a co gorsza nie zjeść, niebezpiecznych odmian. Tym prostym sposobem odróżnisz pieczarkę od muchomora jadowitego.

Pieczarkę charakteryzuje biały kapelusz, te o brązowym zabarwieniu występują znacznie rzadziej. Niewiele innych grzybów ma równie białą czapeczkę, dlatego łatwo go pomylić z innym nieznanym gatunkiem. Niestety myląc się, możemy trafić na trującego grzyba, takiego jak muchomor jadowity.

Gdzie można znaleźć pieczarki?

Pieczarki to popularne w Polsce grzyby, które częściej niż w lasach można znaleźć na polach i łąkach. Często kryją się w wysokich trawach oraz przydrożnych rowach, a także w pobliżu pastwisk, na których wypasane jest bydło. Zdarza się też, że rosną w ogrodzie. Lubią lekko zacienione miejsca.

Pieczarki polne można zbierać od maja aż do października. Co ciekawe, grzyby te rozwijają się bardzo szybko - wystarczy jeden deszczowy dzień, by pojawił się wysyp. 

Jak odróżnić pieczarkę od muchomora jadowitego?

Najczęściej mylonym z pieczarką grzybem jest muchomor jadowity. To rzadki okaz, jednak jest jednym z najsilniej trujących grzybów. Biały kapelusz u obu grzybów może być mylący. Co je jednak odróżnia? To bardzo proste. Muchomor jadowity różni się od pieczarki stożkowatym lub dzwonkowatym kształtem. Jego brzegi są ostro i nieregularnie zakończone. 

Jednakże najważniejszą cechą odróżniającą te dwa grzyby są brązowiejące blaszki pieczarki. Podczas wzrostu tego gatunku blaszka zmienia swój kolor, natomiast u muchomora wszystko pozostaje bez zmian. Jeśli więc podczas grzybobrania nie będziemy pewni co do tego, z jakim grzybem mamy do czynienia, wystarczy sprawdzić jego blaszkę.

Zobacz też:

Nie wylewaj wody po gotowaniu ryżu. Dzięki niej koszule będą białe, jak nigdy

​Karta Moja Biedronka. Ważny informacja dla klientów. Mają dwa wyjścia

​W twojej diecie brakuje białka? Dietetyk radzi, jak zdrowo je uzupełnić

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | grzyby