Reklama
Reklama

Przechowuj czosnek tak, jak mój dziadek. Może leżeć długo i się nie psuje

Czosnek to popularne, zdrowe i smaczne warzywo, które możemy z powodzeniem sadzić nie tylko na działce, ale też na balkonie. Co zrobić, by miał duże główki i jak go przechowywać, by długo zachował świeżość po zebraniu? Wyjaśniamy.

Czosnek pospolity, znany też jako czosnek zwyczajny, to gatunek byliny z rodziny amarylkowatych, uznawany nie tylko za przydatne warzywo, ale i przyprawę oraz roślinę leczniczą. Jego spożycie przynosi bowiem liczne korzyści zdrowotne.

Wpływa pozytywnie między innymi na ciśnienie, układ odpornościowy czy serce. Warto więc włączyć czosnek do swojego menu i spożywać możliwie jak najczęściej. Jak przechowywać zebrany czosnek, by długo zachował świeżość?

Czosnek — kiedy go sadzić i zbierać? Zrób to, a główki będą większe

Pochodzący z własnej uprawy czosnek jest jeszcze zdrowszy i bardziej wartościowy niż ten kupowany w sklepie. Wiele osób chętnie zatem uprawia to warzywo, zarówno dla jego walorów smakowych, jak i składników odżywczych. Czosnek dzieli się na jary i ozimy — w zależności od rodzaju, później następuje jego sadzenie oraz zbiór.

Czosnek jary wysadzany jest wiosną i zbierany na przełomie lata oraz jesieni. Z kolei czosnek ozimy sadzony jest jesienią i zbierany w lipcu. Dokładny termin uzależniony jest jednak od wielu czynników. Warto więc wiedzieć, że czosnek jest gotowy do zbioru, gdy połowa jego liści jest zasuszona i pożółkła, a pędy kwiatowe stają się proste.

Możemy zadbać o przechowywanie czosnku już wtedy, gdy będzie on jeszcze w ziemi. Na dwa tygodnie przez jego zebraniem przestajemy podlewać roślinę. Suche główki nie będą bowiem gniły. Na około dwa tygodnie przed zbiorem warto też przeprowadzić wiązanie liści czosnku, w ten sposób stymulując jego podziemne części do rozwoju. To metoda, by główki czosnku uczynić mocniejszymi i większymi.

Czytaj też: To warzywo złagodzi ból i obrzęk po ugryzieniu meszki. Szybko poczujesz ulgę 

Przechowywanie czosnku — jak to zrobić poprawnie? Skorzystaj z tej metody

Czosnek po wykopaniu należy rozłożyć na słońcu, a jeśli pogoda nie dopisze, w suchym i przewiewnym pomieszczeniu. Główki trzeba też oczyścić z ziemi i pozostawić do dalszego wysuszenia - najlepiej go zawieszając. W ten sposób już po upływie trzech tygodni powinien być gotowy.

Główki czosnku można przygotować do przechowywania, zaplatając je w warkocz. To bardzo stara i doskonała metoda - postępujemy tak, jak w przypadku warkocza dobieranego. Między główkami będzie swobodnie przepływało powietrze, co korzystnie na nie wpłynie. Inna metoda to zawiązanie główek w bukiet, pozostawienie w skrzynce z wentylacją lub włożenie do pudełka i zasypanie mąką.

Aby czosnek zachował świeżość, umieszcza się go w suchym, zacienionym i chłodnym miejscu. Dzięki temu będzie można się cieszyć jego smakiem i właściwościami odżywczymi przez długi czas. 

Zobacz też:

Nie masz zawieszek do bombek choinkowych? Zamiast szukać nitki, zrób to

Jak wietrzyć mieszkanie zimą? Ekspert wskazuje najlepszą godzinę

Tak naprawisz lampki choinkowe. Twoje drzewko zalśni nowym blaskiem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby | triki | zdrowie