Przechowuj czosnek tak, jak mój dziadek. Może leżeć długo i się nie psuje
Czosnek to popularne, zdrowe i smaczne warzywo, które możemy z powodzeniem sadzić nie tylko na działce, ale też na balkonie. Co zrobić, by miał duże główki i jak go przechowywać, by długo zachował świeżość po zebraniu? Wyjaśniamy.
Czosnek pospolity, znany też jako czosnek zwyczajny, to gatunek byliny z rodziny amarylkowatych, uznawany nie tylko za przydatne warzywo, ale i przyprawę oraz roślinę leczniczą. Jego spożycie przynosi bowiem liczne korzyści zdrowotne.
Wpływa pozytywnie między innymi na ciśnienie, układ odpornościowy czy serce. Warto więc włączyć czosnek do swojego menu i spożywać możliwie jak najczęściej. Jak przechowywać zebrany czosnek, by długo zachował świeżość?
Pochodzący z własnej uprawy czosnek jest jeszcze zdrowszy i bardziej wartościowy niż ten kupowany w sklepie. Wiele osób chętnie zatem uprawia to warzywo, zarówno dla jego walorów smakowych, jak i składników odżywczych. Czosnek dzieli się na jary i ozimy — w zależności od rodzaju, później następuje jego sadzenie oraz zbiór.
Czosnek jary wysadzany jest wiosną i zbierany na przełomie lata oraz jesieni. Z kolei czosnek ozimy sadzony jest jesienią i zbierany w lipcu. Dokładny termin uzależniony jest jednak od wielu czynników. Warto więc wiedzieć, że czosnek jest gotowy do zbioru, gdy połowa jego liści jest zasuszona i pożółkła, a pędy kwiatowe stają się proste.
Możemy zadbać o przechowywanie czosnku już wtedy, gdy będzie on jeszcze w ziemi. Na dwa tygodnie przez jego zebraniem przestajemy podlewać roślinę. Suche główki nie będą bowiem gniły. Na około dwa tygodnie przed zbiorem warto też przeprowadzić wiązanie liści czosnku, w ten sposób stymulując jego podziemne części do rozwoju. To metoda, by główki czosnku uczynić mocniejszymi i większymi.
Czytaj też: To warzywo złagodzi ból i obrzęk po ugryzieniu meszki. Szybko poczujesz ulgę
Czosnek po wykopaniu należy rozłożyć na słońcu, a jeśli pogoda nie dopisze, w suchym i przewiewnym pomieszczeniu. Główki trzeba też oczyścić z ziemi i pozostawić do dalszego wysuszenia - najlepiej go zawieszając. W ten sposób już po upływie trzech tygodni powinien być gotowy.
Główki czosnku można przygotować do przechowywania, zaplatając je w warkocz. To bardzo stara i doskonała metoda - postępujemy tak, jak w przypadku warkocza dobieranego. Między główkami będzie swobodnie przepływało powietrze, co korzystnie na nie wpłynie. Inna metoda to zawiązanie główek w bukiet, pozostawienie w skrzynce z wentylacją lub włożenie do pudełka i zasypanie mąką.
Aby czosnek zachował świeżość, umieszcza się go w suchym, zacienionym i chłodnym miejscu. Dzięki temu będzie można się cieszyć jego smakiem i właściwościami odżywczymi przez długi czas.
Zobacz też:
To mięso jest znacznie zdrowsze, niż kurczak. Polacy jedzą je dość rzadko
Chcesz schudnąć? Nim siądziesz do posiłku, wypij pół szklanki tego napoju
"Napój bogów" smakuje niebiańsko i obniża cholesterol. Samo zdrowie, a Polacy go unikają