Reklama
Reklama

Tych warzyw i owoców nie trzymaj w lodówce. Tracą smak i witaminy

Po zakupach wszystkie owoce i warzywa od razu wkładamy do lodówki. Robimy to po to, aby dłużej zachować ich świeżość. Niestety, nie zdajemy sobie sprawy, że tym samym szkodzimy swoim produktom. Część warzyw i owoców nie powinny być w ogóle przechowywane w niskich temperaturach. O które dokładnie chodzi?

Niektóre produkty nie mogą być przechowywane w lodówce. Zamiast pomagać im w zachowaniu dłużej świeżości, tak naprawdę szkodzimy im. Wówczas mogą one tracić swój wyjątkowy smak czy aromat. Co więcej, wbrew pozorom mogą też szybciej popsuć się. Sprawdź, w jaki sposób przechowywać konkretne owoce i warzywa tak, aby cieszyć się ich jakością i nie marnować żywności.

Te produkty zawsze trzymaj w lodówce

Owoce, które bezwzględnie powinieneś przechowywać w lodówce to wszelkie jagody. Będą to więc borówki, jagody leśne, maliny, truskawki czy poziomki. Wcześniej ich nie myjemy i wraz z szypułkami trzymamy w przewiewnym pojemniku, np. z dziurkami. Temperatura nie powinna być natomiast niższa niż 15 st. Celsjusza. W takich warunkach mogą spędzić maksymalnie dwa dni.

Sprawdzi się też przechowywanie w lodówce innych owoców jak m.in. czereśni, wiśni, śliwek, winogron. Niezależnie od niskiej temperatury, wciąż będą tak samo pyszne i aromatyczne.

Z niskich temperatur w lodówce skorzysta też por. Warzywo to może spędzić nawet miesiąc w takich warunkach, a jego smak, aromat i właściwości pozostaną niezmienne. Przed umieszczeniem w lodówce warto go dokładnie oczyścić i osuszyć. Najlepszym miejscem do trzymania go będą szuflady.

Czytaj także: Zastanawiasz się, czy mrożone owoce i warzywa są zdrowe? Specjaliści rozwiewają wątpliwości

W lodówce powinna znaleźć się kapusta, na którą pozytywnie wpływa taka forma przechowywania. Przed schowaniem czyścimy ją. Dodatkowo usuwamy liście, które są uszkodzone. Razem z nią możemy w lodówce zachować brukselki.

Poza tym w niskich temperaturach mogą znajdować się warzywa takie jak: kalafior, brokuł, marchew, rzodkiewka oraz sałata.

Tych owoców i warzyw nie trzymaj w lodówce. Nie będą już tak smaczne

Niskie temperatury panujące w lodówce negatywnie wpłyną na owoce cytrusowe. Między innymi cytryny, banany, mandarynki czy pomarańcze utracą przez to swój aromat. Do tego mogą się szybciej popsuć. Powinny być magazynowane więc w domu w warunkach suchych i ciepłych.

Lodówka nie będzie sprzyjać też utrzymaniu świeżości u takich owoców jak np. ananas, gruszka, jabłko, kiwi, brzoskwinia, mango oraz papaja.

Z warzyw powinniśmy wystrzegać się chowania do lodówki ogórków, pomidorów, cukinii czy ziemniaków. W takich warunkach mogą one o wiele szybciej popsuć się, a tym samym będą niezdatne do spożycia. Z kolei cebula czy czosnek stracą swoje wyjątkowo intensywne aromaty, których pożądamy, dodając te warzywa do dań.

Zobacz też:

Gdzie wyrzucić słoik z przetworami? Na pewno nie do pojemnika na szkło

Koniecznie zrób to wieczorem. Obniżysz rachunki za ogrzewanie

Zawsze dodaję to do wody do moczenia grzybów. Dzięki temu nie są gorzkie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie