Reklama
Reklama

Tych warzyw i owoców nie trzymaj w lodówce. Tracą smak i witaminy

Po zakupach wszystkie owoce i warzywa od razu wkładamy do lodówki. Robimy to po to, aby dłużej zachować ich świeżość. Niestety, nie zdajemy sobie sprawy, że tym samym szkodzimy swoim produktom. Część warzyw i owoców nie powinny być w ogóle przechowywane w niskich temperaturach. O które dokładnie chodzi?

Niektóre produkty nie mogą być przechowywane w lodówce. Zamiast pomagać im w zachowaniu dłużej świeżości, tak naprawdę szkodzimy im. Wówczas mogą one tracić swój wyjątkowy smak czy aromat. Co więcej, wbrew pozorom mogą też szybciej popsuć się. Sprawdź, w jaki sposób przechowywać konkretne owoce i warzywa tak, aby cieszyć się ich jakością i nie marnować żywności.

Te produkty zawsze trzymaj w lodówce

Owoce, które bezwzględnie powinieneś przechowywać w lodówce to wszelkie jagody. Będą to więc borówki, jagody leśne, maliny, truskawki czy poziomki. Wcześniej ich nie myjemy i wraz z szypułkami trzymamy w przewiewnym pojemniku, np. z dziurkami. Temperatura nie powinna być natomiast niższa niż 15 st. Celsjusza. W takich warunkach mogą spędzić maksymalnie dwa dni.

Sprawdzi się też przechowywanie w lodówce innych owoców jak m.in. czereśni, wiśni, śliwek, winogron. Niezależnie od niskiej temperatury, wciąż będą tak samo pyszne i aromatyczne.

Z niskich temperatur w lodówce skorzysta też por. Warzywo to może spędzić nawet miesiąc w takich warunkach, a jego smak, aromat i właściwości pozostaną niezmienne. Przed umieszczeniem w lodówce warto go dokładnie oczyścić i osuszyć. Najlepszym miejscem do trzymania go będą szuflady.

Czytaj także: Zastanawiasz się, czy mrożone owoce i warzywa są zdrowe? Specjaliści rozwiewają wątpliwości

W lodówce powinna znaleźć się kapusta, na którą pozytywnie wpływa taka forma przechowywania. Przed schowaniem czyścimy ją. Dodatkowo usuwamy liście, które są uszkodzone. Razem z nią możemy w lodówce zachować brukselki.

Poza tym w niskich temperaturach mogą znajdować się warzywa takie jak: kalafior, brokuł, marchew, rzodkiewka oraz sałata.

Tych owoców i warzyw nie trzymaj w lodówce. Nie będą już tak smaczne

Niskie temperatury panujące w lodówce negatywnie wpłyną na owoce cytrusowe. Między innymi cytryny, banany, mandarynki czy pomarańcze utracą przez to swój aromat. Do tego mogą się szybciej popsuć. Powinny być magazynowane więc w domu w warunkach suchych i ciepłych.

Lodówka nie będzie sprzyjać też utrzymaniu świeżości u takich owoców jak np. ananas, gruszka, jabłko, kiwi, brzoskwinia, mango oraz papaja.

Z warzyw powinniśmy wystrzegać się chowania do lodówki ogórków, pomidorów, cukinii czy ziemniaków. W takich warunkach mogą one o wiele szybciej popsuć się, a tym samym będą niezdatne do spożycia. Z kolei cebula czy czosnek stracą swoje wyjątkowo intensywne aromaty, których pożądamy, dodając te warzywa do dań.

Zobacz też:

Chcesz wiedzieć, czy truskawki były pryskane? W ten sposób szybko to sprawdzisz

Kupując rzodkiewki zwróć uwagę na ten szczegół. Wybierzesz te najsmaczniejsze

W PRL-u pili ją wszyscy. Mało kto wie, jaka jest zdrowa

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie