Reklama
Reklama

​To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Znajdziesz je w każdym supermarkecie

Polacy kochają zbierać grzyby i jeść grzyby. Na naszych stołach często goszczą borowiki, podgrzybki czy kanie. Jednak, czy wiesz, który z grzybów, rosnących w Polsce, jest najzdrowszy? Okazuje się, że żaden z wymienionych. Choć kurkę, czyli pieprznik jadalny, znają praktycznie wszyscy miłośnicy grzybów.

Jakie właściwości odżywcze mają kurki?

Oczywiście większość z nas je kurki dla smaku. Idealnie łączą się z mięsami czy jajkami, a także są świetną bazą do aromatycznych sosów. Warto jednak dowiedzieć się, jakie wartości odżywcze mają kurki. Regularne spożywanie kurek dostarcza organizmowi błonnika, witaminy D2, a także witamin z grupy B. Co ciekawe, witamin z grupy B w pieprzniku jadalnym znajdziemy podobną ilość, co w drożdżach piekarskich. W jednej kategorii kurki wyprzedzają nawet... marchew i pomidory. Chodzi o zawartość beta-karotenu. Znajdziemy w nich także sporo fitosteroli. Ten składnik zdecydowanie pomoże osobom, które walczą z nadmiernym stężeniem cholesterolu we krwi.

Sprawdź również: Dodaj łyżkę tego produktu do wody, a buraki ugotują się w błyskawicznym tempie

Kurki. Jakie minerały znajdziemy w najzdrowszych grzybach rosnących w Polsce?

Pieprznik jadalny zawiera także sporo minerałów. Przede wszystkim należy tutaj wyróżnić cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń i żelazo. Dodatkowo w kurkach znajdziemy sporo miedzi, która korzystnie wpływa na wzrok, a także pracę układu kostnego. Pieprznik jadalny jest również bogaty w związki fenolowe, które mają właściwości przeciwutleniające, a także chronią przed wolnymi rodnikami. Jak większość grzybów, również kurki składają się w większości z wody i są niskokaloryczne. W 100 g znajdziemy jedynie ok. 38 kcal oraz 1,2 g białka, 0,8 g tłuszczu i 6,6 g węglowodanów.

Zobacz też:

Wzmacnia odporność i obniża cholesterol. Mało kto słyszał o tym oleju

To mięso jest znacznie zdrowsze, niż kurczak. Polacy jedzą je dość rzadko

Chcesz schudnąć? Nim siądziesz do posiłku, wypij pół szklanki tego napoju

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | grzyby