Reklama
Reklama

To najlepsza mąka do ciasta drożdżowego i do pizzy. Wyjdą miękkie i puszyste

Często widząc liczby umieszczone na opakowaniu mąki, nie wiemy, na którą z nich się zdecydować i co tak naprawdę kryje się pod tym numerem. Okazuje się jednak, że ma to ogromne znaczenie i może być kluczowe dla sukcesu naszych wypieków. Podpowiadamy, jaką mąkę wybrać przygotowując pizzę, a jaką piekąc ciasto drożdżowe.

Mąka jest podstawowym elementem wielu potraw i produktów. Warto więc wiedzieć, jak ją dobierać do danego wypieku i na co zwracać uwagę kupując mąkę w sklepie. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nasza pizza czy ciasto drożdżowe zawsze wyjdą smaczne i będą miały odpowiednią konsystencję.

Co oznacza dany typ mąki? Liczba na opakowaniu ma znaczenie

Wybierając mąkę w sklepie, widzimy na opakowaniu nie tylko nazwę produktu, ale także oznaczenie jej typu, wyrażane liczbami, takimi jak np. 450, 500 czy 2000. Są to liczby, które oznaczają tak zwany wskaźnik oczyszczenia mąki z zewnętrznej okrywy ziaren.

Wobec tego typ mąki jest dla nas informacją mówiącą o tym, ile popiołów, czyli mikroelementów zawiera dana mąka. Wartość ta potwierdza to, ile gram składników mineralnych pozostaje po spaleniu 100 kg w mąki. Na przykład w przypadku mąki o typie 450 będzie to 450 g popiołu.

Jeżeli więc zależy nam na tym, aby kupowana przez nas mąka zawierała wiele cennych mikroelementów oraz witamin, to wystarczy się jej przyjrzeć. Im jest ona ciemniejsza, tym zawiera większe ilości tych składników.

Czytaj również: Wystarczy jedna łyżeczka, by beza wyszła chrupiąca z wierzchu i rozpływała się w ustach

Jaką mąkę wybrać do pizzy?

Według Włochów najlepszą mąką do pizzy jest ta pszenna typ 00. Jest to rodzaj, który cechuje się wysokim stopniem zmielenia, więc mąka jest bardzo lekka i ma idealnie biały kolor. Jednak jej mankamentem jest fakt, że jest to produkt, który nie jest dostępny w każdym sklepie.

Wobec tego łatwo dostępną alternatywą jest mąka pszenna typ 450 lub mąka pszenna typ 550. Wybierając ten produkt, mamy pewność, że nasze ciasto będzie się dobrze wyrabiać oraz zachowa idealną sprężystość.

Mąkę pszenną typ 450 powinniśmy zakupić, jeśli chcemy przygotować cienkie i miękkie ciasto do pizzy, natomiast typ 550 sprawdzi się, gdy zależy nam na bardziej kruchym spodzie.  

Ciasto drożdżowe - z jakiej mąki wyjdzie najlepsze?

Odpowiednia mąka jest także sekretem do upieczenia idealnego ciasta drożdżowego. W tym przypadku najlepszym wyborem są produkty, oznaczone numerem 500, pod którymi kryje się kilka rodzajów mąki.

Wśród nich jest między innymi krupczatka, czyli mąka, która nadaje się do słodkich, drożdżowych wypieków. Jest to jasna, gruboziarnista, pszenna mąka, która ma konsystencję kaszki. Oprócz tego pod liczbą 500 zapisuje się również mąka poznańska, czyli składnik, który także świetnie sprawdzi się jako składnik ciasta drożdżowego. Tym, co ją cechuje, jest kleistość, która wpływa na konsystencje naszego wypieku.

Warto także zwrócić uwagę na mąkę o rodzaju 550, pod którym kryje się mąka luksusowa. Jest to składnik, występujący jako dodatek do ciastek i ciast, którego nie może zabraknąć w tradycyjnym drożdżowcu.

Niezależnie od tego, na jaki typ mąki się zdecydujemy, to musimy pamiętać o tym, by najpierw przesypać ją przez sitko. Jest to czynność, która bezpośrednio wpływa na sam wypiek, ponieważ przesypana mąka staje się lżejsza, a w rezultacie ciasto będzie bardziej puszyste.

Zobacz też:

Nie jedz takiej cukinii. Lepiej wyrzuć do kosza, zanim zachorujesz

Parz przez 15 minut i pij przed posiłkiem. Kilogramy szybko polecą w dół

Tak wyczyścisz stare słoiki na przetwory. Nie ma szybszego sposobu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zakupy | domowe sposoby | triki