Wyjmij z lodówki i dodaj do porannej kawy. Hamuje apetyt i wspiera wątrobę
Kawę można uzupełniać o różne dodatki, żeby wzbogacić ją o nowe właściwości zdrowotne. Wiele osób złapie się za głowę na myśl o małej czarnej z...jajkiem. Nie brzmi to zbyt dobrze, ale prawda jest taka, że dzięki temu nietypowemu składnikowi uzyskujemy pyszny, aksamitny napój, który działa na wątrobę jak balsam. Poza tym pomaga zrzucić nadprogramowe kilogramy.
Nie raz na śniadanie jedliśmy jajka, a potem wypijaliśmy kawę. Mało komu przyszłoby natomiast do głowy, żeby połączyć w kubku te 2 składniki. W Szwecji robią tak non stop. Prawidłowo przyrządzony napój kawowo-jajeczny smakuje wyśmienicie i wykazuje liczne właściwości zdrowotne. Sprawdź najważniejsze informacje o nim, a od jutra zaczniesz go pić regularnie.
Kawa z jajkiem zawiera witaminy: A, D, E, a także minerały, tj. wapń i fosfor. Te składniki mają dobroczynny wpływ na wątrobę - wspierają jej funkcjonowanie i regenerację.
Mała czarna z tym nietypowym dodatkiem ma obniżoną kwasowość i zneutralizowany gorzki smak, dlatego może być pita przez osoby z refluksem, nadkwasotą czy problemami trawiennymi. Będzie więc świetnym zamiennikiem dla tradycyjnej kawy.
Poza tym ten napój zyskuje wartościowe białko, które jest pożądane przez osoby aktywne fizycznie - pomaga w utrzymaniu masy mięśniowej. Oprócz tego syci na długo, dlatego hamuje apetyt, dzięki czemu przestajemy podjadać między posiłkami.
Reasumując, kawa z jajkiem - podobnie jak inne napoje kawowe pobudza, poprawia koncentrację oraz pamięć. Dodatkowo ma pozytywny wpływ na wątrobę, działa łagodnie na żołądek i pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn.
Składniki:
- 2 łyżeczki kawy;
- 1 jajko ze skorupką;
- 2 szklanki wody.
Przygotowanie:
Na początek wlej do rondelka 1 szklankę wody i zagotuj ją. W międzyczasie przygotuj jajko: umyj je, sparz wrzątkiem i rozbij w misce, natomiast skorupkę zachowaj.
Potem dodaj do niego kawę i wymieszaj całość tak, żeby powstała jednolita masa. Wtedy wlej ją do wrzącej wody i cały czas mieszaj. Dorzuć jeszcze pokruszoną skorupkę i gotuj napój przez 5 minut.
W kolejnym kroku dolej drugą szklankę wody i całość gotuj przez 2 minuty. Na koniec przecedź kawę z jajkiem przez sitko, a uzyskasz delikatny, kremowy napój o puszystej konsystencji.
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do takiej małej czarnej słodzidło czy mleko, które dodatkowo wzbogacą jej smak. Możesz pić ją o każdej porze dnia - na czczo, po posiłku lub do deseru.
Zobacz też:
Wystarczy kilka kropel. Problem muszek owocówek w kuchni zniknie w mgnieniu oka
Tak szybko uzupełnisz elektrolity. Seniorzy powinni pić w czasie upałów
Trik mojej babci rozwiąże sprawę w sekundę. Gotujące się ziemniaki więcej nie wykipią