Pieczesz chleb? Zamień mąkę pszenną na ten składnik. Robi tak Ewa Wachowicz
Chleb domowej roboty zachwyca smakiem oraz aromatem, zwłaszcza zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. Zazwyczaj do jego wypiekania wykorzystywana jest tradycyjna mąka pszenna. W ostatnim czasie Ewa Wachowicz podzieliła się jednak przepisem, w którym wykorzystuje jej zdecydowanie zdrowszy odpowiednik. Dzięki temu wypiek zyskuje właściwości zdrowotne, a przy tym smakuje wyśmienicie. Spróbuj przygotować chleb według przepisu Ewy Wachowicz.
Pszenne pieczywo uznawane jest za najbardziej tradycyjne, przez co jest najłatwiej dostępne oraz najczęściej wypiekane w domowym zaciszu. Jest smaczne, ale nie każdy może je spożywać. W ostatnim czasie Ewa Wachowicz zaprezentowała jak w łatwy sposób przygotować zdecydowanie zdrowszy, a przy tym dalej smaczny chleb. Wystarczy mąkę pszenną zamienić na orkiszową.
Doceniana przez wielu dietetyków mąka orkiszowa to zdecydowanie zdrowszy zamiennik dla mąki pszennej. Zawiera więcej błonnika oraz liczne składniki mineralne, takie jak fosfor, wapń, magnez czy potas. Jeśli przejadło ci się pszenne pieczywo lub chcesz spróbować zdrowszych możliwości, postaw na chleb orkiszowy.
Możesz wypróbować prostego przepisu, którym ostatnio podzieliła się znana prezenterka telewizyjna, Ewa Wachowicz. To również świetny przepis dla osób, które chcą spróbować swoich sił, jeśli chodzi o domowe wypieki. Produkty potrzebne do upieczenia chleba orkiszowego są łatwo dostępne i przygotowanie również nie jest skomplikowane. Należy jednak pamiętać, aby ściśle trzymać się podanych w przepisie gramatur składników.
Składniki na chleb orkiszowy:
- 500 ml ciepłej wody
- 350 g jasnej mąki orkiszowej
- 150 g ziaren orkiszu
- 25 g drożdży
- 4 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka ziaren słonecznika
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- Opcjonalnie: czarnuszka do posypania
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta na chleb powinny być w temperaturze pokojowej.
Przeczytaj również: Zrobisz je za grosze, a mają niebiański smak. Te zapiekanki w PRL-u były prawdziwym hitem
Przede wszystkim należy dokładnie przestrzegać gramatury produktów oraz wykonywać wszystko krok po kroku. To gwarancja udanego wypieku. W pierwszej kolejności zmiel ziarna orkiszu i dodaj do nich cukier, drożdże, a także płatki owsiane. Całość zalej wodą i pozostaw tak na 30 minut. Następnie dodaj sól wraz z mąką i całość zmiksuj.
Do powstałej masy dodaj siemię lniane oraz ziarna słonecznika. Otrzymane ciasto wyłóż do foremki wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj ciasto za pomocą mokrej łyżki. Wierzch posyp czarnuszką, a także delikatnie ponacinaj.
Wstaw formę z ciastem na chleb do piekarnika, a następnie ustaw temperaturę równą 190 st. C. Kiedy urządzenie odpowiednio się nagrzeje, piecz chleb przez godzinę. Po upływie czasu wyciągnij pieczywo, wyjmij z formy, a następnie pozostaw do ostudzenia.
Zobacz też:
Wzmacnia odporność i ułatwia odchudzanie. Dodawaj do owsianki zamiast mleka
W PRL-u była przysmakiem, zwłaszcza zimą. Dziś mało kto o niej pamięta
Najlepsza zalewa do grzybków. Z tego przepisu robiła ją moja babcia