Reklama
Reklama

Są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Zbieraj te grzyby, póki trwa sezon

Sezon na grzyby trwa w pełni, warto więc wiedzieć, na jakie gatunki zwracać szczególnie uwagę. Okazuje się, że lubiane kurki to grzyby nie tylko o wyjątkowym smaku, ale również i cennych właściwościach zdrowotnych. Dowiedz się więcej na ich temat, a z pewnością docenisz złociste kurki jeszcze bardziej.  

Kurki, a właściwie pieprzniki jadalne to jedne z najpopularniejszych grzybów. Smakują wyśmienicie, a przepisów na ich smaczne przyrządzenie wciąż przybywa. Warto zwrócić uwagę na te grzyby nie tylko w kwestii walorów smakowych, ale również, jeśli chodzi o wartości odżywcze. Okazuje się, że mają ich całkiem sporo.  

Jakie są właściwości grzybów kurek? Niosą za sobą liczne korzyści zdrowotne  

Kurki to dla niektórych ulubiony gatunek grzybów, z którym chętnie przygotowują wiele potraw. I słusznie. Cenione za swój smak, znajdują również aprobatę za wartości odżywcze, jakie ze sobą niosą.  

Co można w nich znaleźć? Między innymi bogate są w takie witaminy, jak A, E, C oraz liczne witaminy z grupy B. To jednak nie wszystko. W składzie kurek obecnych jest wiele minerałów, wśród których wymienia się wapń, magnez, potas, żelazo, a także cynk. 

Często można usłyszeć, że grzyby nie posiadają zbyt wielu wartości odżywczych. Kurki pokazują jednak, że w tym stwierdzeniu nie ma zbyt dużo prawdy. Najlepsze jest to, że tak wiele cennych składników odżywczych jest obecnych w grzybach, które cechuje niska kaloryczność, a przy tym wysoka zawartość błonnika. 

W kurkach znaleźć można również tłuszcze, w tym niezbędne nasycone kwasy tłuszczowe. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy grzyby te wykazują także właściwości przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne.  

Zobacz także: Te grzyby są trujące, a wyglądają jak jadalne. Różni je pewien szczegół

Kurki — skarb natury i kulinarny rarytas. Zbieraj, póki trwa sezon  

Kurki to bardzo charakterystyczne grzyby, poprzez swój kolor, a także wygląd. Sezon na nie trwa mniej więcej od czerwca aż do października. Warto w tym czasie wybierać się na grzybobrania i szukać dorodnych okazów kurek. Od teraz nie tylko ze względu na smak, ale także i wartości, jakie oferują.  

Najlepsze jest to, że grzyby te są niezwykle wszechstronne, przez co łatwo włączyć je do swojej diety. Warto więc korzystać z sezonu i szukać ich w lasach, aby cieszyć się z kurek wtedy, kiedy są świeże i łatwo dostępne.  

Jak można je zastosować w kuchni? Okazuje się, że na niezliczone sposoby bowiem dodają potrawom wyjątkowego smaku i aromatu. Sprawdzą się w sosach, zupach, zapiekankach, a także jako dodatek do mięs czy sałatek. Nie można zapomnieć o idealnym połączeniu kurek z omletem bądź jajecznicą. Opcji jest więc naprawdę sporo.  

Póki trwa sezon, warto korzystać z tego złotego skarbu natury, zwłaszcza że świeżo zebrane kurki to najlepszy smak i aromat. Wobec tego najlepiej przetwarzać kurki na bieżąco i cieszyć się z ilości dobra, jakie ze sobą niosą. Chcąc jednak korzystać z nich również poza sezonem, warto skusić się na suszenie kurek lub marynowanie w occie. Na dłuższe przechowywanie sprawdzi się też mrożenie kurek.  

Może cię zainteresować: Nigdy nie jedz takich grzybów. Skutki mogą być opłakane

Zobacz też:

Tak nasze prababcie czyściły dywany. Pomagała im w tym kiszona kapusta

Te grzyby rosną najszybciej. Wrócisz z lasu z pełnym koszykiem

​Pościel brzydko pachnie? Weź te dwa produkty z kuchni i zapomnij o problemie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grzyby