Reklama
Reklama

Te grzyby są trujące, a wyglądają jak jadalne. Różni je pewien szczegół

Obecnie trwa sezon na grzyby. Wiele osób relaksuje się podczas ich zbierania, jednak należy zachować ostrożność, aby nie wrzucić do koszyka grzyba trującego "udającego" jadalnego. Sprawdź, jakie grzyby są do siebie podobne i na co zwrócić uwagę podczas grzybobrania. Niektóre błędy mogą cię słono kosztować.

Pełnia sezonu grzybowego przypada na wrzesień i październik. Już na koniec lata możemy znaleźć w lasach wiele okazów jadalnych m.in. borowiki, maślaki czy koźlarze. Niestety w trawie chowają się również trujące grzyby, które mogą spowodować śmiertelne zatrucie. Właśnie dlatego przed grzybobraniem musimy się doinformować.

Jakie grzyby trujące są podobne do jadalnych?

Niektóre grzyby trujące wyglądają jak sobowtóry tych jadalnych. Są niebezpieczne dla zdrowia, a nawet życia, dlatego nie można pomylić ich ze sobą

Oto lista grzybów trujących, podobnych do jadalnych:

  • trujący muchomor jadowity - podobny do czubajki kani;
  • trujący muchomor sromotnikowy - przypomina gąskę zielonkawą;
  • trująca hełmówka obrzeżona - można pomylić ją z łuszczakiem zmiennym;
  • trująca piestrzenica kasztanowata - wygląda jak smardz płaski;
  • trujący zasłonak rudy - sobowtór płachetki kołpakowatej;
  • trujący strzępiak ceglasty - podobny do wieruszki tarczowatej.

Jak zbierać grzyby, aby nie wrzucić do koszyka trujących okazów?

Żeby uniknąć wrzucenia do koszyka trującego grzyba, najlepiej udać się na grzybobranie z doświadczonym grzybiarzem. Co jednak zrobić, gdy wyruszyliśmy sami do lasu?

Jeśli zbieramy grzyby samodzielnie, to nie wrzucajmy do koszyka okazów z blaszkami pod kapeluszem, ponieważ istnieje większe prawdopodobieństwo, że natrafimy na te trujące. Grzyby z gąbką pod kapeluszem są jadalne i niejadalne. Mogą wywołać problemy gastryczne, ale nie stanowią śmiertelnego zagrożenia. 

Małe grzybki trudniej jest odróżnić od siebie niż duże okazy. Niedojrzałe nie mają jeszcze wszystkich cech, które pozwalają na zobaczenie różnic między nimi. 

Warto też obalić parę popularnych mitów. Przez dotknięcie językiem nie sprawdzimy, czy grzyb jest trujący. Nie zawsze mają one gorzki smak. Tak jest np. w przypadku muchomora sromotnikowego. 

Poza tym okazy nadgryzione przez ślimaki również nie zawsze są jadalne. Te zwierzęta z chęcią żerują również na muchomorach czerwonych. 

Nieprawdą jest również to, że grzyby trujące po obróbce nadają się do spożycia. Gotowanie, nawet kilkukrotne, nie pozbawia ich toksyn

Zobacz też:

Tak nasze prababcie czyściły dywany. Pomagała im w tym kiszona kapusta

Te grzyby rosną najszybciej. Wrócisz z lasu z pełnym koszykiem

​Pościel brzydko pachnie? Weź te dwa produkty z kuchni i zapomnij o problemie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grzyby