Reklama
Reklama

Kurki nigdy więcej nie wyjdą gorzkie. Zastosuj sposób mojej babci

Kurki to niezwykle lubiane grzyby, z którymi chętnie przyrządzanych jest wiele potraw. Z chęcią poszukiwane w lesie, później lądują na patelni, aby być dodatkiem do jajecznicy czy makaronu. Niestety nieodpowiednio przygotowane mogą posiadać nieprzyjemny, gorzki posmak. Zastosuj sposób mojej babci, a twoje kurki nigdy nie wyjdą już gorzkie.  

Sezon na grzyby rozpoczął się w pełni i nic tak nie cieszy, jak koszyk pełen dorodnych okazów. Dla niektórych największą radością jest znalezienie urodziwych kurek, których w lasach jest teraz pod dostatkiem. Warto wiedzieć, jak je prawidłowo przyrządzać, aby cieszyć się nie tylko ze znalezienia kurek, ale również z ich jedzenia. 

Jak pozbyć się goryczki z kurek? Babcia zdradziła mi ten sposób 

Kurki mają to do siebie, że swoim smakiem potrafią dodać potrawie niepowtarzalnego smaku lub wręcz przeciwnie. Grzyby te posiadają charakterystyczny smak, który często bywa gorzki. Nieodpowiednio przygotowane zachowują nieprzyjemną gorycz, przez co danie z ich udziałem nie należy do najsmaczniejszych.

Na szczęście istnieją sprawdzone sposoby, które pozwalają wydobyć z kurek to, co w nich najlepsze, a przede wszystkim złagodzić ten nieprzyjemny, gorzki posmak. Jeden ze sposobów zdradziła mi moja babcia, która od zawsze uwielbia zbierać grzyby i je oporządzać. Zna się więc na nich, jak mało kto.  

Słynna już od pokoleń metoda na pozbycie się goryczki z kurek to... blanszowanie. Na czym dokładnie polega ten sposób? Blanszowanie kurek to nic innego niż zanurzenie ich we wrzątku na 2-3 minuty, a następnie szybkie schłodzenie w zimnej wodzie. Ten prosty zabieg pozwala skutecznie usunąć goryczkę, ale równocześnie zachować wyjątkowy smak oraz konsystencję kurek.

O czym należy pamiętać, chcąc blanszować kurki? Przede wszystkim o odpowiednim oczyszczeniu ich. Należy usunąć zalegającą ziemię, liście oraz inne widoczne zabrudzenia. Ważne, aby ich nie myć. W celu usunięcia brudu można użyć mokrej ściereczki lub pędzelka. Jeśli natomiast kurki są sporych rozmiarów, dobrze pokroić je na mniejsze kawałki, przez co łatwiej będzie przeprowadzić proces blanszowania.  

Zobacz także: Tak zrobisz najlepsze duszone kurki. Przepis mojej babci, który wszyscy kochają

Gorzkie kurki? Tak również możesz tego uniknąć 

Blanszowanie to prosta i skuteczna metoda na pozbycie się goryczki kurek. Nie jest jednak jedyną, bowiem znanych jest wiele innych sposobów. Jednym z nich jest moczenie kurek w mleku. Na czym dokładnie to polega? Wystarczy przed przyrządzaniem tych grzybów, moczyć je w mleku przez około 30 minut. Dzięki temu gorycz zostanie zniwelowana, a kurki pozostaną przyjemne i łagodne w smaku.  

Polecaną przez kucharzy metodą jest natomiast długie smażenie na suchej patelni. Może to trwać nawet do 30 minut, bowiem ważne jest, aby grzyby oddały wilgoć i lekko się przyrumieniły. Dopiero wtedy można przejść do właściwego smażenia, dodając masło bądź olej.  

Dobrym rozwiązaniem może się również okazać marynowanie kurek w mieszance octu, wody i cukru. Taki zabieg na kilka godzin przed gotowaniem czy smażeniem sprawi, że gorzki posmak kurek zostanie skutecznie złagodzony. Metoda ta sprawia, że smak grzybów staje się ciekawszy, a więc sprawdzą się one jako dodatek do sałatek lub mięs.  

Co jeszcze może pomóc przy łagodzeniu gorzkiego posmaku kurek? Między innymi dodanie śmietany podczas smażenia zniweluje gorycz, a także podkreśli kremową konsystencję kurek. To sposób, po który warto sięgnąć, wykorzystując kurki do przygotowania sosu bądź zupy.  

Zobacz też:

Jak kupić najlepszą dynię? Tę odmianę wybierz na zupę

​Jesienne tagliatelle z bakłażanem. Przepis prosto od sycylijskiej babci

Ten owoc to skarbnica zdrowia. Smakuje obłędnie, a Polacy traktują go jak ozdobę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przetwory