Reklama
Reklama

Tym makaronem zajada się cała rodzina. Zrób, póki trwa sezon

Sezon grzybowy najczęściej rozpoczyna się wczesną jesienią. Istnieje jednak jeden gatunek grzybów, który pojawia się w polskich lasach już latem. Mowa oczywiście o kurkach, które można zbierać już od połowy czerwca aż do późnej jesieni. Jeśli nie przepadasz za mrożonkami, to właśnie teraz jest najlepszy moment, aby przyrządzić smakowite dania ze świeżych kurek. Zdradzamy prosty przepis.

Makaron z kurkami łączy w sobie wyjątkowy aromat leśnych grzybów z kremową konsystencją sosu, tworząc kompozycję, która zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. Idealnie nadaje się na elegancki obiad w rodzinnym gronie, ale sprawdzi się także jako szybki posiłek na co dzień. Dzięki prostocie przygotowania, bez trudu zaskoczysz bliskich wyjątkowym smakiem, który długo pozostanie w pamięci.

Jak odpowiednio oczyścić kurki?

Na początek oddziel zdrowe kurki od tych uszkodzonych lub spleśniałych. Usuń także ewentualne owady. Jeśli na grzybach znajduje się dużo ziemi lub innych większych zabrudzeń, najlepiej delikatnie je otrzepać. Możesz to zrobić ręcznie lub przy użyciu miękkiego pędzelka. Za pomocą małego nożyka, delikatnie usuń wszelkie pozostałe zanieczyszczenia, takie jak resztki mchu czy igieł. Odetnij też dolne, przybrudzone końcówki nóżek.

Po tych zabiegach opłucz kurki pod bieżącą, zimną wodą. Ważne jest, aby robić to szybko, ponieważ grzyby łatwo chłoną wodę, a to niestety wpływa na ich smak i teksturę. Po umyciu rozłóż kurki na czystym ręczniku papierowym lub bawełnianym, aby odsączyć nadmiar wody. Możesz delikatnie je osuszyć, przykładając ręcznik papierowy z góry.

Zobacz również: Ciasto budyniowe bez pieczenia na herbatnikach. Goście będą zachwyceni!

Jeżeli chcemy oczyścić kurki i nie utracić przy tym ich smaku ani właściwości, możemy zastosować inną, również prostą metodę. Najpierw umieszczamy je w misce i posypujemy mąką oraz solą. Następnie zalewamy wrzątkiem, szybko mieszamy i przenosimy do miski z zimną wodą i lodem. Dzięki temu kurki będą zahartowane, a ich smak pozostanie nienaruszony. Później możemy wykorzystać je do przygotowania jajecznicy albo risotto.

Makaron z kurkami w sosie śmietanowym. Przepis na letni obiad

Makaron z sosem kurkowym to wyśmienita propozycja na szybki, letni obiad. Dodając do niego kawałki kurczaka lub indyka, sprawiamy, że danie będzie bardziej sycące. 

Składniki:

  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 250 g świeżych kurek,
  • około 1.5 l gorącej wody.

Sos:

  • 300 g fileta z piersi z indyka lub kurczaka,
  • około 300 ml śmietanki 30 proc.,
  • 7 łyżek tartego parmezanu,
  • 360 g makaronu, np. pappardelle lub tagliatelle,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 szalotka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • około 1 szklanka wody z makaronu.

Przygotowanie:

  1. Najpierw oczyść kurki. Umieść je w misce, dodaj sól i mąkę, a następnie dokładnie wymieszaj. Zalej grzyby wrzątkiem, zamieszaj i przenieś do drugiej miski wypełnionej zimną wodą z kostkami lodu. Po krótkiej chwili odsącz kurki na papierowym ręczniku. Pamiętaj, aby nie trzymać ich zbyt długo w wodzie.

  2. Drobno posiekaj szalotkę i czosnek, a kurki pokrój na mniejsze kawałki. Filety z kurczaka lub indyka pokrój w kostkę. Ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, zachowując wodę, w której się gotował.

  3. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż szalotkę, aż się zeszkli. Następnie dodaj czosnek i krótko podsmaż. Wrzuć pokrojone mięso, przypraw solą i pieprzem, i smaż przez chwilę. Dorzuć pokrojone kurki i dolej trochę wody z gotowania makaronu.

  4. Dodaj 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki oraz ugotowany makaron, mieszając wszystko razem. Wsyp starty parmezan i wlej śmietankę. W razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem.

Makaron z kurkami i kurczakiem w kremowym sosie jest gotowy. Nałóż go na talerz i udekoruj świeżą natką pietruszki. Najlepiej podawać na gorąco.

Zobacz też:

To ciasto bez pieczenia zrobisz w kwadrans. Potrzebujesz tylko 5 składników

​Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę

Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | szybkie dania