Nigdy nie jedz takich grzybów. Skutki mogą być opłakane
Sezon grzybowy nabiera rozpędu, lecz jesienne wyspy dopiero przed nami. Bez względu na porę roku wśród wyjątkowych okazów można znaleźć również i te robaczywe. Czy warto je zbierać? Okazuje się, że w większości przypadków może to nie być najlepsze posunięcie. Dowiedz się więcej na temat zbierania i jedzenia robaczywych grzybów.
Czasami nawet te najpiękniejsze grzyby mogą okazać się robaczywe w środku. Pojawia się wtedy uczucie rozczarowania, ale także chęć, aby oczyścić okaz z niechcianych intruzów i następnie przygotować do jedzenia. Czy w każdym przypadku jest to dobre rozwiązanie?
Grzyby są uwielbiane przez ludzi, ale nie tylko. Przepadają za nimi również owady i zwierzęta, co łatwo można dostrzec, kiedy grzyb staje się “robaczywy". Jednymi z najbardziej znanych i powszechnych stworzeń czających się na grzyby, są “białe robaki", które można zauważyć w miąższu grzyba.
W tym przypadku mowa o larwach muchówek, które w grzybach składają swoje jaja. Kiedy larwy się wylęgają, żywią się miąższem, tworząc przy tym charakterystyczne tunele. Wraz ze starzeniem grzyba, larwy zmieniają się w dorosłe owady. Z udziałem tych stworzeń grzyb szybko staje się tym robaczywym.
Jakie jeszcze robaki żyją w grzybach? Oprócz larw muchówek można się spotkać z larwami drutowców, czyli chrząszczy. Te również drążą korytarze, wygryzając miąższ. Na grzybach, w szczególności pod kapeluszem, można często dostrzec “robaczki" o niebieskim bądź fioletowym kolorze. To jeden z gatunków skoczogonków, które żywią się między innymi właśnie grzybami.
Oczywiście nie można zapomnieć, że grzybami interesują się również żuki czy ślimaki, które wygryzają spore dziury w grzybie. Ponadto grzyby zajadają chętnie niektóre leśne ssaki, takie jak dziki czy sarny, pozostawiając na nich ślady swoich zębów.
Zobacz również: Te błędy przy zbieraniu grzybów mogą kosztować cię zdrowie. Słyszałeś o reklamówce?
Ochotników na grzyby, jak się okazuje, jest całkiem sporo. W kontekście robaczywych czy nadjedzonych grzybów często słyszy się, że jeśli jedzą je inne stworzenia, oznacza to, że są jadalne. Nic bardziej mylnego, bowiem zwierzęta z chęcią zajadają się również grzybami trującymi. Nie należy się więc tym kierować w kontekście jadalności grzybów.
A czy jadalne, ale robaczywe grzyby można jeść? Ogółem nie zaleca się zbierania robaczywych grzybów, jednak nie zawsze można o tym przesądzić już podczas grzybobrania. Warto jednak mieć świadomość, że stare grzyby czy wyraźnie nadgryzione lepiej zostawić w lesie.
Co w przypadku zebranych już grzybów? Sporo słyszy się o sposobach usunięcia robaków z grzybów. Mowa tutaj między innymi o moczeniu grzybów w wodzie z solą czy o suszeniu, kiedy to larwy mają opuścić grzyba. Tyle że nie tylko larwy są tutaj problemem. W grzybie mogą pozostać ich resztki, a także pozostałości po nich. Te mogą okazać się szkodliwe, a skutki zaś niekorzystne dla zdrowia.
Grzyby zdrowe w środku, lecz z pojedynczymi skoczogonkami na powierzchni to inna sprawa. Te można łatwo usunąć, a grzyby umyć. W środku pozostają bowiem nienaruszone. Warto te wszystkie aspekty brać pod uwagę zbierając grzyby i dokładnie przyglądać się im już w lesie. W końcu grzybów rośnie na tyle, że nie ma konieczności zbierania tych robaczywych.
Przeczytaj także: Liczysz na udane grzybobranie? Sprawdź, kiedy grzyby rosną najszybciej
Zobacz też:
Wcale nie ryż. Najlepszy pochłaniacz wilgoci zrobisz z tej przyprawy
Jak często trzeba zmieniać poszewkę na poduszkę? Odpowiedź może cię zaskoczyć
Wiesz, gdzie wyrzucić puszkę po rybie? Prawie każdy robi to źle