Reklama
Reklama

Nigdy nie jedz takich grzybów. Skutki mogą być opłakane

Sezon grzybowy nabiera rozpędu, lecz jesienne wyspy dopiero przed nami. Bez względu na porę roku wśród wyjątkowych okazów można znaleźć również i te robaczywe. Czy warto je zbierać? Okazuje się, że w większości przypadków może to nie być najlepsze posunięcie. Dowiedz się więcej na temat zbierania i jedzenia robaczywych grzybów.  

Czasami nawet te najpiękniejsze grzyby mogą okazać się robaczywe w środku. Pojawia się wtedy uczucie rozczarowania, ale także chęć, aby oczyścić okaz z niechcianych intruzów i następnie przygotować do jedzenia. Czy w każdym przypadku jest to dobre rozwiązanie?  

Robaki w grzybach. Czy są groźne?

Grzyby są uwielbiane przez ludzi, ale nie tylko. Przepadają za nimi również owady i zwierzęta, co łatwo można dostrzec, kiedy grzyb staje się “robaczywy". Jednymi z najbardziej znanych i powszechnych stworzeń czających się na grzyby, są “białe robaki", które można zauważyć w miąższu grzyba.  

W tym przypadku mowa o larwach muchówek, które w grzybach składają swoje jaja. Kiedy larwy się wylęgają, żywią się miąższem, tworząc przy tym charakterystyczne tunele. Wraz ze starzeniem grzyba, larwy zmieniają się w dorosłe owady. Z udziałem tych stworzeń grzyb szybko staje się tym robaczywym.  

Jakie jeszcze robaki żyją w grzybach? Oprócz larw muchówek można się spotkać z larwami drutowców, czyli chrząszczy. Te również drążą korytarze, wygryzając miąższ. Na grzybach, w szczególności pod kapeluszem, można często dostrzec “robaczki" o niebieskim bądź fioletowym kolorze. To jeden z gatunków skoczogonków, które żywią się między innymi właśnie grzybami.  

Oczywiście nie można zapomnieć, że grzybami interesują się również żuki czy ślimaki, które wygryzają spore dziury w grzybie. Ponadto grzyby zajadają chętnie niektóre leśne ssaki, takie jak dziki czy sarny, pozostawiając na nich ślady swoich zębów.  

Zobacz również: Te błędy przy zbieraniu grzybów mogą kosztować cię zdrowie. Słyszałeś o reklamówce?

Czy można jeść robaczywe grzyby?

Ochotników na grzyby, jak się okazuje, jest całkiem sporo. W kontekście robaczywych czy nadjedzonych grzybów często słyszy się, że jeśli jedzą je inne stworzenia, oznacza to, że są jadalne. Nic bardziej mylnego, bowiem zwierzęta z chęcią zajadają się również grzybami trującymi. Nie należy się więc tym kierować w kontekście jadalności grzybów.  

A czy jadalne, ale robaczywe grzyby można jeść? Ogółem nie zaleca się zbierania robaczywych grzybów, jednak nie zawsze można o tym przesądzić już podczas grzybobrania. Warto jednak mieć świadomość, że stare grzyby czy wyraźnie nadgryzione lepiej zostawić w lesie.  

Co w przypadku zebranych już grzybów? Sporo słyszy się o sposobach usunięcia robaków z grzybów. Mowa tutaj między innymi o moczeniu grzybów w wodzie z solą czy o suszeniu, kiedy to larwy mają opuścić grzyba. Tyle że nie tylko larwy są tutaj problemem. W grzybie mogą pozostać ich resztki, a także pozostałości po nich. Te mogą okazać się szkodliwe, a skutki zaś niekorzystne dla zdrowia. 

Grzyby zdrowe w środku, lecz z pojedynczymi skoczogonkami na powierzchni to inna sprawa. Te można łatwo usunąć, a grzyby umyć. W środku pozostają bowiem nienaruszone. Warto te wszystkie aspekty brać pod uwagę zbierając grzyby i dokładnie przyglądać się im już w lesie. W końcu grzybów rośnie na tyle, że nie ma konieczności zbierania tych robaczywych. 

Przeczytaj także: Liczysz na udane grzybobranie? Sprawdź, kiedy grzyby rosną najszybciej

Zobacz też:

W którym momencie solisz wodę na ryż lub makaron? Większość osób popełnia błąd i niszczy garnki

Robisz pranie w 40 stopniach? Serwisanci pralek nie chcą żebyś wiedział, że to błąd

To najzdrowsze warzywo świata. W Polsce mało znane, choć prababcie się nim zajadały

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grzyby