Po deszczu te grzyby obrodziły wyjątkowo. Łatwo pomylić je z trujakami
Tegoroczny lipiec nie rozpieszcza pogodą, ale to lepiej dla grzybiarzy, który dzięki wilgotnym warunkom mogą zebrać więcej grzybów. Jednymi z najlepszych i najbardziej niedocenianych gatunków w polskich lasach są gołąbki, które po deszczu obrodziły wyjątkowo. Uważaj jednak, bo nie wszystkie są jadalne, a najlepsze łatwo pomylić z trujakami.
Deszczowa pogoda latem może popsuć urlopowe plany niektórych osób, jednak ma także swoje plusy, ponieważ to właśnie dzięki niej w polskich lasach można znaleźć tak wiele grzybów, które potrzebują wilgoci do wzrostu. To właśnie teraz są idealne warunki na grzybobranie.
W lipcu możesz zbierać nie tylko dobrze znane kurki czy czy borowiki, lecz także mniej znane gatunki. np. gołąbki o wspaniałych walorach smakowych. Zanim jednak włożysz je do koszyka, upewnij się, że masz do czynienia z jadalnym okazem. Nie wszystkie gołąbki są bowiem jadalne, a te najlepsze (tj. gołąbek zielonkawy) można dość łatwo pomylić z trujakami.
Może cię zainteresować: Tak suszone grzyby będą smaczne i aromatyczne. Nie musisz mieć specjalnej suszarki
Poza popularnymi kurkami i borowikami w polskich lasach w lipcu można zebrać pełen koszyk smacznych gołąbków (szacuje się, że w Polsce występuje ponad 100 gatunków tych grzybów, zarówno jadalnych, jak i niejadalnych czy trujących, dlatego trzeba uważać).
Polacy rzadko je zbierają mimo tego, że mają przyjemny delikatny smak, ponieważ różnorodność kolorów i kapeluszy sprawia, że niedoświadczonym zbieraczom dość łatwo pomylić je z trujakami.
Można na nie trafić w różnych miejscach, w zależności od konkretnego gatunku np. gołąbka białozielonawego najłatwiej spotkać pod brzozami, podczas gdy gołąbka słodkawego w pobliżu borówek czy jagód.
Do najsmaczniejszych jadalnych grzybów gołąbków zalicza się zazwyczaj:
- gołąbka zielonawofioletowego - ma łagodny smak i świetnie nadaje się do marynowania.
- gołąbka płowiejącego - bardzo smaczny, występuje głównie w lasach iglastych
- gołąbka kunowego - smaczny, dość wydajny grzyb
- gołąbka wybornego - o przepysznym orzechowym smaku
- gołąbka cukrówkę - o łagodnym smaku, bardzo przyjemnym
- gołąbka błotnego - również smaczny, spotykany w lasach iglastych
- gołąbka zielonkawego - jeden z najsmaczniejszych o delikatnym smaku i zapachu
Ten ostatni jest ponoć najlepszy, ale młode okazy można łatwo pomylić ze śmiertelnie trującym muchomorem sromotnikowym. Zachowaj więc ostrożność i zbieraj je wyłącznie z doświadczonym grzybiarzem u boku, który na sto procent potrafi rozpoznać jadalnego grzyba.
Pamiętaj jednak, że muchomor ma pochwę u podstawy trzony i pierścień, czego gołąbek nie posiada. Gołąbek jest też bardzo kruchy, podczas gdy muchomor sromotnikowy jest bardziej włóknisty.
Czytaj również: Te grzyby są już w lasach w całej Polsce. Tu znajdziesz ich najwięcej
Niestety jest także sporo niejadalnych i trujących gołąbków, których spożycie może wywołać nieprzyjemne dolegliwości np. żołądkowe. To m.in. gołąbek komorowaty o liliowym kapeluszu i gołąbek żółciowy z kapeluszem w żółtym odcieniu.
Do spożycia nie nadają się także: gołąbek wymiotny z kapeluszem w kolorze soczystej czerwieni czy gołąbek kruchy z fioletowym kapeluszem, którego środek może być czerniejący bądź oliwkowy.
Zobacz też:
Wyjątkowe grzyby pojawiły się w lasach. Smakują jak kurczak, a mało kto wie, że są jadalne
Kisisz ogórki w ten sposób? To dość powszechny błąd, który możesz przypłacić zdrowiem
Poszarzałe skarpetki to twoja zmora? Wystarczy 1 produkt za grosze, by lśniły bielą