Reklama
Reklama

​Pij przed śniadaniem. Poprawisz odporność i pozbędziesz się boczków

Seler naciowy jest jednym z najmniej kalorycznych warzyw. Wiele osób, które chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów, zdecydowało się na jego włączenie do diety i widzą pozytywne skutki tej decyzji. Jednak w przypadku tego warzywa świetnym rozwiązaniem jest również odpowiednio przygotowany sok. Dowiedz się, dlaczego warto pić przed śniadaniem sok z selera naciowego.

Korzyści zdrowotne z picia soku z selera naciowego

Jednym z największych plusów picia soku z selera naciowego jest dostarczanie organizmowi wysokiej ilości witamin i minerałów. Są to przede wszystkim witaminy z grupy B — witamina B1 (tiamina), witamina B2 (ryboflawina), witamina B3 (niacyna), witamina B5 (kwas pantotenowy) i witamina B6 (pirydoksyna), a także witamina C i witamina K oraz minerały, jak magnez czy potas. Kolejnym plusem regularnego spożywania soku z selera naciowego jest detoksykacja organizmu, czyli eliminacja toksyn oraz wsparcie układu trawiennego, dzięki czemu zapobiegamy zaparciom oraz wspomagamy zdrowie trawienie.

Sprawdź również: Dodaj kilka kropel do wiadra z wodą i umyj podłogę. Będzie błyszczeć, jak lustro

Dzięki stosunkowo wysokiej zawartości potasu sok z selera naciowego może obniżać ciśnienie krwi. Z kolei zawarte w tym warzywie przeciwutleniacze wspierają redukcję stanów zapalnych w organizmie. Dlaczego sok z selera naciowego warto pić rano? Otóż oprócz poprawy działania układu pokarmowego, działa on również wspomagająco na metabolizm naszego organizmu. Dodatkowo sok z selera naciowego obniża stężenie cukru we krwi, a także może spowodować redukcję apetytu. Wszystkie te powyższe działania sprawiają, że jego regularne spożywanie rano będzie świetnym sprzymierzeńcem w walce o utratę zbędnych kilogramów.

Sprawdź również: Kup w aptece i wetrzyj w szybę. Okna będą idealnie czyste przez wiele miesięcy

Sok z selera naciowego — przepis

Wiele osób decyduje się na przygotowanie soku z selera naciowego z użyciem zwykłego blendera, a następnie, by uzyskać sam płyn, korzystają np. z sitka. Jednak, by zachować jak najwięcej prozdrowotnych wartości z tego warzywa, najlepiej wykorzystać do tego celu wyciskarkę wolnoobrotową. W przypadku tego urządzenia proces przebiega wolniej, jednak w otrzymanym soku znajduje się więcej składników odżywczych.

Sprawdź również: Pij 2 łyżeczki dziennie. Przyspieszysz metabolizm i wzmocnisz stawy

Bazą do soku z selera naciowego jest oczywiście... seler naciowy. Najlepiej przygotować sobie jeden pęczek do przerobienia, czyli ok. 10-12 łodyg. Możemy wzbogacić sok o dowolne składniki takie jak cytryna, grejpfrut (idealny dla cukrzyków), jabłko (maksymalnie oczyszczający), marchew (dla pięknej cery) czy ogórek. Dobór dodatkowych składników zależy jednak w głównej mierze od naszych upodobań smakowych, więc warto wypróbować wszystkie z nich, by samemu określić, co jest dla nas najlepsze.

Zobacz też:

Wcale nie ryż. Najlepszy pochłaniacz wilgoci zrobisz z tej przyprawy

Jak często trzeba zmieniać poszewkę na poduszkę? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Wiesz, gdzie wyrzucić puszkę po rybie? Prawie każdy robi to źle

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie