O takim zastosowaniu kuchennego sitka na pewno nie słyszałeś. Ułatwi codzienne czynności
Sitko kuchenne to podstawowy element wyposażenia każdej kuchni. Najczęściej używamy go do przesiewania mąki lub cukru pudru, aby udekorować ciasta i ciasteczka. Jednak to nie wszystkie jego zastosowania. Sprawdź, jak możesz wykorzystać sitko kuchenne w inny sposób i przyspieszyć sobie pracę.
Wykorzystanie sitka kuchennego nie jest dla nikogo żadną tajemnicą. Dużym sitkiem posługujemy się nim, aby przesiać mąkę, gdy wyrabiamy ciasto takie jak np. biszkopt. W ten sposób unikamy powstawania grudek, przez co ciasto staje się gładkie, a w efekcie lepiej wyrośnie.
Małe sitko to idealne narzędzie do dekoracji domowych ciast i ciasteczek. Słodkie wypieki z owocami zyskują wówczas więcej smaku i uroku. Jednak istnieją inne zastosowania sitka kuchennego i nie każdy o nich wie.
Sitko kuchenne to nie tylko przydatne narzędzie do odcedzania makaronu czy przecierania zupy. Możesz je wykorzystać w domu na wiele innych, nieoczywistych sposobów. Sprawdź, czy znasz je wszystkie i ułatw sobie gotowanie i pieczenie.
1. Oczyszczanie oleju
Jeśli lubisz smażyć na głębokim tłuszczu, ale nie chcesz marnować oleju, możesz go oczyścić z resztek jedzenia za pomocą sitka kuchennego. Wystarczy, że przelejesz ostudzony olej przez sitko do czystego naczynia i gotowe. Możesz go ponownie użyć do smażenia, a sitko umyć pod bieżącą wodą.
2. Obieranie ugotowanych warzyw
Małe sitko kuchenne możesz wykorzystać nie tylko do przesiewania składników, ale także do łatwego obierania warzyw po ugotowaniu. Jeśli chcesz obrać marchewki, pietruszkę lub ziemniaki, wystarczy, że potrzesz je sitkiem, a skórka sama się oderwie. W ten sposób obierzesz warzywa bardzo dokładnie i bez marnowania.
3. Ścieranie masła i sera
Sitko można również zastosować do innych produktów, takich jak masło i ser. Pocierając je przez sitko, otrzymasz drobne płatki. Sprawdzą się świetnie do ciast, a także do smarowania chleba, jeśli masło wcześniej było schłodzone. Dzięki temu trikowi łatwiej rozprowadzisz je na pieczywie.
Wykorzystaj sitko jako tarkę. Wybierz swój ulubiony rodzaj sera, np. cheddar, mozzarellę, parmezan lub fetę i zetrzyj go sitkiem. W ten sposób uzyskasz delikatne i aromatyczne wiórki sera. Będą stanowiły pyszny dodatek do zapiekanek, sałatek, kanapek lub zup.
4. Przecieranie owoców
To również świetne narzędzie do przygotowania musu owocowego. Włóż do sitka kuchennego banany, truskawki, maliny lub mango i przecieraj je łyżeczką kilka razy. W ten sposób szybko przygotujesz smaczny dodatek do słodkości lub lekki deser. Możesz podać go z jogurtem, lodami, bitą śmietaną lub biszkoptami.
5. Mycie truskawek
Sitko kuchenne ze stali nierdzewnej będzie również pomocne podczas mycia owoców. Aby umyć truskawki, przygotuj roztwór z łyżeczki sody i litra ciepłej wody.
Przełóż je na sitko i zanurz je w roztworze sodowym na 5 minut. W ten sposób usuniesz z owoców wszelkie zabrudzenia. Po namoczeniu w sodzie opłucz truskawki pod bieżącą wodą i pozostaw je na sitku.
Zobacz też:
Wzmacnia odporność i obniża cholesterol. Mało kto słyszał o tym oleju
To mięso jest znacznie zdrowsze, niż kurczak. Polacy jedzą je dość rzadko
Chcesz schudnąć? Nim siądziesz do posiłku, wypij pół szklanki tego napoju