Kruche ciasteczka idealne na Walentynki. Rozpływają się w ustach, a przepis jest banalnie prosty
Kruche i rozpływające się ciastka uwielbia niemal każdy. Ich szybkość oraz prostota wykonania sprawiają, że można je przygotować na różne okazje. Bez problemu można eksperymentować z ich kształtem oraz dodatkami. Idealnie sprawdzą się więc jako przekąska, a nawet słodki podarunek na Walentynki. Serduszkowy akcent sprawia, że mają w sobie to coś. Poznaj przepis na wyśmienite kruche ciasteczka.
Przepis na kruche ciasteczka warto znać, ponieważ nigdy nie wiadomo, kiedy może się przydać. Poprzez wiele możliwości co do kształtów, dodatków i kombinacji, ciastka te są idealne na różne okazje. W opcji z serduszkiem doskonale sprawdzą się na Walentynki. Zrobisz je nawet na prezent w ostatniej chwili, bo ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.
Żadne słodkości nie równają się z tymi, które przygotuje się samodzielnie w domu. Zazwyczaj smakują wszystkim i w mig znikają z talerza. Niektóre poprzez swój fantastyczny wygląd sprawdzają się również jako prezent dla najbliższej osoby. Własnoręcznie przygotowane ciasteczka to dobry pomysł na podarunek prosto od serca.
Kruche ciasteczka z serduszkiem nadają się na Walentynki, ale nie tylko. Sprawdzą się również jako słodka przekąska dla dzieci czy jako dodatek do popołudniowej kawy. Z jednej porcji wychodzi wiele sztuk ciastek, a ich przygotowanie nie trwa długo. Z dodatkiem owocowego dżemu i posypane cukrem pudrem podbiją serce ukochanej osoby.
Przeczytaj również: To przepis na najzdrowsze ciasto świata. Nawilża od środka i nie tuczy
Do przygotowania ciasteczek nie potrzeba wiele składników. Bazują na podstawowych produktach, które większość osób posiada w kuchni. Aby przygotować kruche ciastka z sercem, przygotuj:
- 240 g mąki
- 150 g masła
- 60 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Szczypta soli
- Dżem truskawkowy, malinowy lub wiśniowy
Przygotowanie ciasteczek rozpocznij od połączenia za pomocą miksera mąki, cukru pudru, masła, soli, ekstraktu z wanilii oraz żółtek. Dobrze, aby masło było w temperaturze pokojowej. Kiedy otrzymasz ciasto o jednolitej konsystencji, przykryj je i odstaw na około 30 minut do schłodzenia.
Po upływie czasu możesz zacząć wydzielać z ciasta mniejsze kawałki, formując z nich kulki. Następnie rozgnieć je i za pomocą małej łyżeczki wyciśnij na nich urocze serduszko. Innym sposobem jest rozwałkowanie ciasta, a następnie wycinanie z niego ciasteczek w kształcie serca bądź okrągłych, które później połączysz, a w jednym z nich wytniesz otwór na dżem w kształcie serca. Opcji jest kilka.
Następnie stworzone ciasteczka rozłóż na blaszce do pieczenia. Już teraz możesz napełnić je dżem lub zrobić to dopiero po upieczeniu. Przygotowane ciastka wsadź do rozgrzanego na 180 st. C piekarnika na 10 minut. Po wyciągnięciu pozostaw do wystygnięcia. Jeśli nie zrobiłeś tego przed upieczeniem, wypełnij je teraz dżemem, a następnie posyp cukrem pudrem.
Zobacz też:
Dodaj to do wody przy moczeniu grzybów. Na pewno nie wyjdą gorzkie
Do ciasta na uszka i pierogi używaj takiej wody. Będą rozpływać się w ustach
Nikt nie je twoich krokietów? Zrób ten farsz, a nawet dzieci wezmą dokładkę