Niepozorny błąd, przez który banan staje się trujący. Popełnia go wiele osób
Banany są dostępne w sklepach spożywczych przez cały rok. Tymi smacznymi owocami jesienią i zimą możemy zajadać się do woli i większość z nas chętnie korzysta z tej okazji. Niestety często popełniamy przy tym poważny błąd. My Polacy prawie wcale nie myjemy bananów przed spożyciem, ponieważ nie mamy świadomości, że przez to ryzykujemy utratą własnego zdrowia.
Mycie owoców to norma, ale nie w każdym przypadku. O ile pamiętamy o nim w przypadku jabłek, malin czy truskawek, o tyle zapominamy, że produkty o twardej skórce takie jak: awokado czy banany przed spożyciem również należy umyć pod bieżącą wodą.
Eksperci ds. bezpieczeństwa żywności przypominają nam o tym regularnie, a jednak wciąż zapominamy i w ten sposób nieświadomie narażamy się na utratę zdrowia. A przecież na skórki popularnych i smacznych bananów mogą być siedliskiem groźnych bakterii i pestycydów.
Mycie bananów, awokado, arbuza oraz innych owoców o grubej skórce jest konieczne pomimo tego, że później i tak obieramy je przed spożyciem. W ten sposób minimalizujemy ryzyko spożycia bakterii i brudu, które znajdują się na zakupionych produktach. Nawet jeśli na pierwszy rzut oka nie widzimy zagrożenia, nie oznacza to, że go tam nie ma. A banany w sklepie na pewno dotykało przed nami mnóstwo osób, które mogły przecież mieć brudne ręce.
Jeżeli więc weźmiemy zanieczyszczony owoc do ręki, a następnie dotkniemy dłonią usta, możemy przez przypadek zaszkodzić swojemu zdrowiu. Narażamy się na złe samopoczucie i wysypkę po spożyciu pestycydów, a najgorsze, co może się zdarzyć to spożycie tak niebezpiecznych bakterii, jak: salmonella czy campylobacter. Dlatego mycie bananów powinno stać się naszym nawykiem.
Może cię zainteresować: Pij codziennie, a będziesz mieć jędrną skórę. To smoothie działa lepiej niż botoks
Do umycia bananów przed spożyciem wystarczy nam zwykła, bieżąca woda. Możemy dodać do niej odrobinę soku z cytryny albo octu. Myjąc owoce i warzywa, pod żadnym pozorem nie możemy stosować za to detergentów i innych środków na bazie chemii, która mogłaby później wniknąć do wnętrza banana i tym samym spowodować poważne zatrucie.
Najlepiej po prostu napełnijmy więc miskę wodą i wzbogaćmy ją o niewielką ilość octu kuchennego (albo soku z cytryny). Wrzućmy banany do środka na kilka minut i po takiej kąpieli przepłuczmy owoce jeszcze raz pod bieżącą wodą tak, by usunąć resztki ziemiczy innego osadu. Na końcu dokładnie umyjmy dłonie oraz zlew tak, by bakterie z bananów nie rozprzestrzeniały się dalej.
Zobacz też:
Jak często trzeba zmieniać poszewkę na poduszkę? Odpowiedź może cię zaskoczyć
Wiesz, gdzie wyrzucić puszkę po rybie? Prawie każdy robi to źle
Rachunki za ogrzewanie spadną w mgnieniu oka. Wystarczy, że przykleisz to do okien