Nie wyrzucaj skorupek jajek. Zmieszaj je z pastą do zębów i zapomnij o uporczywym problemie
Po przyrządzaniu potraw z użyciem jajek często wyrzucamy po prostu ich skorupki, nie zastanawiając się, jak możemy je wykorzystać. Okazuje się jednak, że mają one wiele przydatnych zastosowań, a po zmieszaniu z pastą do zębów, mogą stworzyć niezwykle skuteczny środek czyszczący. Podpowiadamy, co zrobić ze skorupkami jaj, aby pozbyć się uciążliwego problemu.
Skorupki po jajkach często lądują w koszu. Jednak jest to błędem, ponieważ mogą się one przydać nam podczas domowych porządków oraz w ogrodzie. Mają bowiem wiele przydatnych zastosowań. Podpowiadamy, jak je wykorzystać i jak zrobić z nich skuteczny środek czyszczący, a także nawóz dla roślin.
Po przyrządzaniu jajek nie warto wyrzucać skorupek. Możemy je wykorzystać na wiele różnych sposobów, ponieważ mają sporo ciekawych zastosowań. Szczególnie przydatne okazują się, gdy walczymy z uporczywym brudem lub pleśnią na fugach w łazience.
W takim przypadku wystarczy do miski wycisnąć trochę pasty do zębów i wymieszać ją z rozgniecioną na małe kawałki skorupką jajka. Całość łączymy ze sobą i nanosimy na problematyczne miejsce. Pozostawiamy na 10 minut, a po upływie tego czasu, szorujemy fugi za pomocą szczoteczki i spłukujemy je. Dzięki tej metodzie pleśń nie będzie już dłużej problemem, a fugi odzyskają swój dawny kolor.
Czytaj również: Zapomnij o kleszczach w ogrodzie. Wystarczy, że rozsypiesz ten proszek
Oprócz preparatu do czyszczenia fug możemy ze skorupek również przygotować środek do czyszczenia, który równocześnie będzie świetny odkamieniaczem. W tym celu musimy dokładnie oczyścić oraz wysuszyć skorupki w piekarniku.
Następnie wkładamy je do blendera i mielimy na proszek. Dodajemy do nich sodę oczyszczoną i całość razem mieszamy. Na chwilę przed użyciem dolewamy również nieco octu. Zakładamy rękawiczki i tak przygotowaną pastą możemy myć np. przypalenia z blachy. Środek świetnie wyczyści również krany oraz prysznic, ponieważ dzięki niemu z łatwością pozbędziemy się uciążliwego kamienia.
Chcąc wykorzystać skorupki jaj w ogrodzie, możemy przygotować z nich nawóz dla naszych roślin. Dzięki dużej zawartości składników mineralnych będą one stanowiły skuteczną odżywkę. Wystarczy jedynie, że pokruszymy skorupki i wsypiemy je do ziemi lub doniczki albo podsypiemy nimi rośliny rosnące w ogrodzie. Pod wpływem wilgoci wapń zawarty w skorupkach zacznie się uwalniać do gleby.
Oprócz tego ze skorupek możemy przygotować płynny nawóz. W tym celu musimy skorupki z jajek wsypać do słoika i zalać wrzątkiem. Pozostawiamy je tam na kilka dni, umieszczając mieszankę w ciemnym i chłodnym miejscu. Po upływie 7-10 dni, przecedzamy płyn, a wodę wykorzystujemy do podlewania roślin.
Zobacz też:
Wiesz, gdzie wyrzucić puszkę po rybie? Prawie każdy robi to źle
Rachunki za ogrzewanie spadną w mgnieniu oka. Wystarczy, że przykleisz to do okien
Nie musisz wymieniać zardzewiałej baterii łazienkowej. Wyczyścisz ją szybko i za grosze