"Nie jedz nic po 18". Każdy z nas to słyszał. Prawda czy mit?
Wśród porad dietetycznych funkcjonuje tyle samo mitów, co prawd. Czasem w zalewie informacji na różne tematy ciężko jest określić, co jest dla nas dobre, a co nam zaszkodzi. Dlatego warto zweryfikować najpopularniejsze tezy. Dowiedz się, skąd wzięło się przekonanie, że nie wolno jeść po 18 i czy faktycznie wpływa na wagę i zdrowie.
Pochodzenie tego przekonania nie jest do końca znane, ale szczególnie prawdopodobne są dwie drogi. Pierwsza z nich wiąże się z naturalnym rytmem człowieka, który o wiele bardziej żył w symbiozie z naturą setki lat temu. To właśnie z okresem, w którym powstało powiedzenie "chodzić spać z kurami", czyli kłaść się bardzo wcześnie, może być związany to "przekonanie dietetyczne". Drugi powód dotyczy bardziej nowoczesnych czasów i odnosi się do uproszczonych porad dietetycznych, które sugerują, że późne jedzenie prowadzi do przyrostu wagi, ponieważ organizm rzekomo gorzej przetwarza kalorie wieczorem.
Sprawdź również: To najzdrowsze warzywo świata. W Polsce mało znane, choć prababcie się nim zajadały
Jednak ani w jednej, ani w drugiej kwestii, nie ma wystarczających naukowych podstaw, by uznać godzinę 18 za magiczną barierę, po której każdy kęs zamienia się w nadprogramowe kilogramy. Badania naukowe jednoznacznie wskazują, że czas jedzenia ma znacznie mniejsze znaczenie niż ogólna kaloryczność diety, rozkład makroskładników czy też balans między przyjmowanymi a spalanymi kaloriami. Oznacza to, że jedzenie wieczorem nie jest problemem, o ile jest zgodne z ogólnym zapotrzebowaniem kalorycznym, a także naszym samopoczuciem po spożyciu posiłku o danej porze (szczególnie jeśli są to posiłki ciężkostrawne).
Sprawdź również: Dolej do kawy zamiast mleka. Przyspieszysz metabolizm i zrzucisz boczki
Bez wątpienia kwestia "magicznej godziny" jest jednym z największych problemów, na które skarżą się dietetycy wobec swoich pacjentów. Niektórzy wskazują, że podobne schematy można znaleźć np. w poście przerywanym (IF, Intermittent Fasting). Jednak osoby stosujące popularnego IF’a wykorzystują zupełnie inne mechanizmy, nawet jeśli ostatni posiłek spożywają o 18 lub wcześniej. Decydując się na daną dietę, należy jednak przede wszystkim pamiętać o jej kaloryczności, naszym metabolizmie, stylu życia, a także sytuacji zdrowotnej. W tym celu przed podjęciem decyzji o wyborze diety dobrym rozwiązaniem będzie konsultacja z lekarzem lub dietetykiem.
Zobacz też:
Tak wyczyścisz drewnianą deskę. Wystarczą dwa składniki, które masz w kuchni
Działa na kaszel lepiej niż drogi syrop. Wystarczy łyżeczka dziennie
Wzmacnia odporność i chroni przed infekcjami. Jesienią pij taką herbatę