Reklama
Reklama

To najzdrowsze warzywo świata. W Polsce mało znane, choć prababcie się nim zajadały

Amerykańscy naukowcy wybrali najzdrowsze warzywo świata. Zawiera mnóstwo witaminy C, więcej potasu niż pomidory, a ilością żelaza bije na głowę nawet szpinak. Mimo tego w Polsce nie jest jednak zbyt popularne, choć przed laty nasze prababcie stosowały je masowo na różne dolegliwości. Czy znowu wróci do łask?

Rukiew wodna określana również jako rzeżucha wodna to najzdrowsze warzywo świata. Niepozorna roślina z rodziny kapustowatych (w Polsce podlega ochronie częściowej od 2014 roku) zdeklasowała konkurencję pod względem zawartości witamin oraz cennych składników odżywczych. 

Amerykańscy naukowcy William Paterson University nie mają wątpliwości co do tego, że to bomba witaminowa. Niestety w Polsce rzeżucha wodna nie jest często wykorzystywana w kuchni. 

Naukowcy wybrali najzdrowsze warzywo świata. To rukiew wodna znana jako rzeżucha

Rukiew wodna została okrzyknięta przez amerykańskich naukowców najzdrowszym warzywem świata. Jest popularna w wielu krajach świata m.in. w kuchni azjatyckiej czy jako dodatek do sałatek. 

W Polsce nie cieszy się zbyt dużą popularnością. No przynajmniej obecnie, bo dawno temu zajadały się nią nasze prababcie. W przeszłości była często wykorzystywana w medycynie ludowej m.in. na zaparcia, ogólne wzmocnienie, przy walce ze szkorbutem czy jako środek oczyszczający organizm. 

Może cię zainteresować: Wrzuć to do surówki z marchewki. Wystarczy 1 łyżeczka, by podkręcić smak

Rukiew wodna - wartości odżywcze i witaminy. Ma więcej potasu niż pomidory

Rukiew wodna w smaku jest podobna do rukoli, choć bardziej pikantna. Ma niewiele kalorii, zaledwie 11 kcal w 100 g, dlatego bez obaw mogą się nią zajadać osoby na diecie. Jako warzywo kapustne jest dobrym źródłem glukozynolanów. 

Pod względem zawartości potasu przebija nawet pomidory (330 mg), zawiera także pokaźną dawkę wapnia (120 mg) czy kwasu askorbinowego (43 mg). Poza tym dostarcza organizmowi magnezu, żelaza, beta-karotenu czy błonnika. Znajdziesz w niej także cenne polifenole oraz flawnoidy

Czytaj również: Najdroższy grzyb świata pojawił się w polskich lasach. Kilka tysięcy złotych za kilogram

Dlaczego warto jeść rukiew wodną? Włącz ją do diety, a nie pożałujesz

Zastanawiasz się jeszcze, dlaczego warto jeść rukiew wodną? Jeśli wciąż masz wątpliwości co do wartości tego warzywa, powinieneś wiedzieć, że jego regularne spożywanie może pomóc ci wyregulować poziom glukozy we krwi czy przemianę materii, oczyścić organizm i zregenerować wątrobę. 

Możesz także zauważyć poprawę kondycji kości i stawów, obniżenie poziomu złego cholesterolu LDL, poprawę krzepliwości krwi czy obniżenie stresu (potwierdzają to liczni fitoterapeuci).

Zobacz też:

​Czy miód rzeczywiście pomaga wzmocnić odporność? Rozwiewamy wątpliwości

Jesienią dodawaj do kawy i herbaty. Rozgrzejesz się i wzmocnisz odporność

Przynieś z parku i połóż na parapecie. Uciążliwy problem będziesz mieć z głowy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie