Reklama
Reklama

Wrzuć to do surówki z marchewki. Wystarczy 1 łyżeczka, by podkręcić smak

Jeżeli znudziła ci się już klasyczna surówka z marchewki, następnym razem dodaj do niej nietypowy składnik. Wystarczy jedna łyżeczka, aby dodać prostemu daniu wyrazistości, podkręcić jego smak i ulepszyć konsystencje. Zobaczysz, że surówka z marchewki w tej wersji przypadnie do gustu nawet tym, którzy na co dzień unikają warzyw.

Surówka z marchewki idealnie pasuje do mięsnych dań obiadowych, ale można ją również jeść solo lub jako dodatek do dań wegetariańskich. Jest niskokaloryczna i zdrowa (stanowi źródło witamin z grupy B, witamin: C, A, błonnika czy kwasu foliowego). 

W klasycznej wersji nie każdy za nią przepada, ale z nietypowym dodatkiem na pewno posmakuje wszystkim domownikom. Nawet tym, którzy zazwyczaj unikają jedzenia warzyw, bo twierdzą, że te są nudne i mało wyraziste. 

Może cię zainteresować: Najlepszy przepis na kruche ciasto. Jest w mojej rodzinie od pokoleń

Surówka z marchewki z tym dodatkiem posmakuje każdemu. Wystarczy 1 łyżeczka

Surówka z marchewki to w wielu rodzinach całoroczny dodatek do obiadu. Na pewno jednak ci się nie znudzi, jeśli dodasz do niej nietypowy składnik. Mowa o... musztardzie, ale nie takiej zwyczajnej, tylko musztardzie dijon. 

Kremowa konsystencja i wyrazisty ostro-słonawy posmak tej musztardy zaskakująco dobrze komponują się z surówką z marchewki. Nadają jej głębi, wyrazistości i kremowej konsystencji. Dodaj jej jedną łyżeczkę, a odmienisz o sto osiemdziesiąt stopni smak swojego klasycznego dania. Będzie lepsze niż kiedykolwiek.

Czytaj również: Przepis na szybkie ciasto z jabłkami. Zrobisz je bez pieczenia

Jak zrobić surówkę z marchewki z musztardą dijon? Będzie gotowa po 15 minutach

Przygotowanie surówki z marchewki z musztardą dijon zajmie ci 15 minut. To jedno z najprostszych dań na świecie, co oznacza, że do jego zrobienia nie musisz mieć żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych. Składniki, które są ci potrzebne:

  • marchewki - 4 sztuki
  • pietruszka - pół pęczka
  • szczypiorek - pół pęczka
  • sok z cytryny - 0,5 owocu
  • miód - 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • musztarda dijon - 1 łyżeczka
  • sól i pieprz - wedle uznania

Marchewki obierz i zetrzyj cienko na tarce, a później przełóż warzywa do miski. Dodaj ddrobno posiekaną pietruszkę i szczypiorek. Dopraw miodem i oliwą z oliwek (dobrej jakości). 

Wyciśnij także sok z połowy cytryny, ale uważaj, by do środka nie wpadły pestki. Dołóż sól i pieprz wedle uznania. Gotową surówkę z marchewki odłóż do lodówki na 1,5 godziny. Gdy wyjmiesz ją po upływie tego czasu smaki i aromaty składników zdążą się przeniknąć. Sałatka będzie przepyszna!

Zobacz też:

​Seniorzy powinni jeść go kilka razy w tygodniu. Niestety, wciąż jest mało popularny

Te naleśniki biszkoptowe, to smak mojego dzieciństwa. Wychodzą jak u babci

Moja babcia często robiła pierogi z tym farszem. Są lepsze niż ruskie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowe żywienie | sałatki | przepisy | warzywa | szybkie dania