Przepis na szybkie ciasto z jabłkami. Zrobisz je bez pieczenia
W Polsce trwa aktualnie sezon na jabłka, więc grzechem byłoby z niego nie skorzystać. Jeśli chcesz cieszyć się nim w pełni, możesz przygotować pyszny, a zarazem banalnie prosty deser. To szybkie ciasto bez pieczenia nie wymaga dużych zdolności. Zrobisz je w mgnieniu oka, a smakuje jak połączenie szarlotki i sernika.
Jakie jest najlepsze ciasto na świecie? Każdy ma inny gust, ale na to pytanie, większość respondentów zazwyczaj odpowiada, że sernik albo szarlotka. Oba desery są smaczne, ale wcale nie musisz wybierać jednego.
Ich smak możesz ze sobą połączyć. Wystarczy, że przygotujesz to szybkie ciasto z jabłkami bez pieczenia. Z tego przepisu zawsze wychodzi idealnie. Najlepiej od razu zrób dwie porcje, bo goście na pewno poproszą o dokładkę.
Przychodzą do ciebie znajomi lub rodzina, ale nie lubisz używać piekarnika? To nic, bo możesz przygotować to ciasto bez pieczenia. Jest jak połączenie sernika i szarlotki.
Takie zestawienie to strzał w dziesiątkę, bo powinno posmakować zarówno gościom, którzy lubią słodkie, jak i kwaskowate desery. Zwłaszcza jeśli do tego przygotowania użyjesz domowych owoców i twarogu sernikowego dobrej jakości.
Może cię zainteresować: Tak zrobisz najlepsze kruche ciasto. Zastosuj metodę 1:2:3
Przepis na ten pyszny przysmak pochodzi z kanału youtuberki Annie Ka, której wielką pasją jest cukiernictwo. Zdecydowała się ona przygotować deser pokryty lukrem, ale jeśli za nim nie przepadasz, równie dobrze sprawdzi się polewa z gorzkiej czekolady.
- twaróg sernikowy - 800 g
- jabłka - 2 kg
- herbatniki - 2 opakowania
- cukier - 1 szklanka
- mleko - 1 szklanka
- masło - 100 g
- budyń waniliowy - 2 opakowania
- galaretka (dowolna smakowa) - 2 opakowania
- czekolada (gorzka) - 1 tabliczka
- śmietanka kremówka - 30 ml
Czytaj również: Ketchup z tego warzywa jest o niebo lepszy niż pomidorowy. Zrób, póki trwa sezon
Przygotowanie ciasta bez pieczenia z jabłkami nie jest trudne, ale by się udało, musisz postępować zgodnie ze wskazówkami. Najpierw roztop masło w wodnej kąpieli i rozetrzyj je z cukrem na jednolitą, puszystą masę.
Dołóż twaróg i zmieszaj wszystko na jednolitą masę. Gdy ta powstanie, przelej ją do garnka i podgrzej do wrzenia. Po chwili dodaj także budyń rozmieszamy w mleku. Gotuj dalej na małym ogniu, mieszając do zgęstnienia masy.
Wyłóż formę na ciasto papierem do pieczenia. Herbatniki rozłóż równo na dnie i zalej je przestudzoną masą budyniowo-serową. Górę również możesz pokryć herbatnikami, (jeśli to dla ciebie niezbyt przesadne), albo poczekaj, aż masa stężeje.
Zetrzyj jabłka na tarce, przełóż je do garnka, dodaj 150 ml wody i podduś je na wolnym ogniu (pod przykryciem). Gdy zaczną się rozpadać, wsyp galaretkę i dokładnie wymieszaj składniki.
Masę jabłkową przełóż na budyniową i pokryj jeszcze jedną warstwą herbatników. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, mieszając ją ze śmietanką, do uzyskania jednolitego kremu. Krem wylej na lekko schłodzone ciasto i wstaw do lodówki na 5-6 godzin.
Zobacz też:
To najlepszy krem do ciasta marchewkowego. Smakuje jak z cukierni
Gulasz wychodzi twardy i żylasty? Popełniasz ten banalny błąd
Anna Lewandowska jesienią robi taki rosół. Niektóre składniki mogą zaskoczyć