Nazywają go zielonym złotem. Wystarczą 2 łyżeczki dziennie, by wzmocnić serce i odporność
Nazywa się go zielonym złotem lub jednym z najzdrowszych olejów roślinnych na świecie. Nic w tym dziwnego, ponieważ zawiera on wiele cennych dla naszego organizmu składników, dzięki czemu może wspierać go na różnych płaszczyznach. Mowa o oleju z pestek dyni. Wyjaśniamy, dlaczego jest on taki wartościowy i podpowiadamy, jak go stosować.
Olej z pestek dyni to bardzo wartościowy produkt, który ma zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Dzięki licznym składnikom może on wspierać nasz organizm na wiele różnych sposobów, dbając m.in. o nasze serce czy odporność. Podpowiadamy, dlaczego warto spożywać regularnie olej z pestek dyni.
Olej z pestek dyni jest niezwykle cenny dla naszego zdrowia. Mało kto jednak wie, że uzyskanie takiego produktu jest bardzo czasochłonne i wymaga dokładności i uwagi. Proces produkcji oleju z pestek dyni rozpoczyna się wczesną jesienią, kiedy to trwają zbiory dojrzałych dyni.
Po zebraniu owoców oddziela się pestki od miąższu. Następnie są one suszone. Jednak ten krok musi odbywać się w odpowiednich warunkach, ponieważ dostanie się wilgoci do pestek, może prowadzić do uzyskania produktu o niskiej jakości.
Dokładnie wysuszone pestki poddawane są procesowi tłoczenia. Kolejnym krokiem jest filtrowanie produktu, dzięki czemu usuwa się z niego wszelkie pozostałości oraz zanieczyszczenia. Odpowiednio przygotowany olej charakteryzuje się głębokim ciemnozielonym kolorem oraz orzechowym aromatem.
Czytaj również: To najzdrowsza przyprawa świata. We Włoszech jest w każdym daniu, w Polsce mało popularna
Olej z pestek dyni jest doceniany, ponieważ ma on wiele właściwości prozdrowotnych. Jego regularne spożywanie może korzystnie wpłynąć na nasz organizm, ponieważ nie bez powodu produkt ten nazywany jest zielonym złotem. Oto co zawiera olej z pestek dyni:
- witaminę A,
- witaminy z grupy B,
- witaminę E,
- nienasycone kwasy tłuszczowe,
- fitosterole,
- cynk,
- żelazo,
- potas,
- magnez,
- fosfor.
Olej z pestek dyni ma wiele właściwości. Dzięki licznym cennym składnikom, które zawiera, może wspierać nasz organizm na różnych płaszczyznach. Przede wszystkim znany jest jako popularna metoda wsparcia pracy układu trawiennego. Pity na czczo wspomaga walkę z zaparciami i niweluje problemy żołądkowe.
Oprócz tego systematyczne spożywanie oleju z pestek dyni wspiera pracę układu sercowo-naczyniowego. Produkt ten wspomaga zdrowie serca, równocześnie przyczyniając się do obniżenia poziomu złego cholesterolu.
Olej z pestek dyni znakomicie wspiera także odporność. Wynika to z obecności witamin i minerałów, które stymulują limfocyty oraz makrofagi, co wpływa korzystnie na kondycję naszego organizmu. Co więcej, olej ten hamuje także infekcje dróg oddechowych w tym zapalenie gardła, przewlekły katar oraz zapalenie oskrzeli. Zawiera on również witaminę E, która jest cennym wsparciem podczas sezonowych infekcji.
Warto również wspomnieć, że olej z pestek dyni, wpłynie pozytywnie nie tylko na zdrowie, ale i kondycję skóry. Często dodawany jest on do wielu kremów, ponieważ ma właściwości nawilżające i regenerujące. Co więcej, jego działanie przeciwzapalne jest pomocne w walce z trądzikiem oraz przyspiesza gojenie ran. Wmasowywanie oleju z pestek dyni pozwala także zmniejszyć cellulit i rozstępy.
Nie ma konkretnych zaleceń co do stosowania oleju z pestek dyni. Jednak jeśli chcemy wesprzeć swoje zdrowie, to dla osób dorosłych polecane jest dawkowanie 1 łyżeczki oleju z pestek dyni na czczo przed śniadaniem i 1 łyżeczki na 30 minut przed kolacją. Natomiast w przypadku dzieci do 10 roku życia wystarczy 1 łyżeczka dziennie na czczo.
Oczywiście najłatwiej będzie po prostu wkomponować olej z pestek dyni do swojego codziennego jadłospisu. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że spożywamy ten cenny produkt regularnie.
Zobacz też:
Zapomnij o wybielaczu. Dzięki tym 3 składnikom pranie będzie olśniewająco białe
Zerwij w ogrodzie i rozłóż po domu. Mole wyniosą się w mgnieniu oka
Grzybiarze z Małopolski zacierają ręce. W tych lasach jest najwięcej grzybów