Reklama
Reklama

To najzdrowsza przyprawa świata. We Włoszech jest w każdym daniu, w Polsce mało popularna

Kuchnia włoska znana jest na całym świecie. Powinniśmy ją doceniać nie tylko ze względu na wyjątkowy smak, ale i także z uwagi na to, że do wielu regionalnych potraw dodawana jest jedna z najzdrowszych przypraw na świecie. Mowa o oregano. Sprawdź, dlaczego jest tak wartościowe i jak przygotować prozdrowotny napar.

Najzdrowsza przyprawa na świecie - tak określane jest oregano, które jest aromatycznym ziołem i nieodłącznym składnikiem wielu włoskich dań. Nie tylko świetnie doprawia wiele potraw, ale i znakomicie wpływa na nasz organizm. Wyjaśniamy, jak oregano oddziałuje na nasze zdrowie i jak je wykorzystywać w kuchni.

Oregano - dlaczego nazywane jest najzdrowszą przyprawą świata?

Oregano znane jest także pod nazwą lebiodka pospolita. Należy ono do grona ulubionych przypraw mieszkańców regionu śródziemnomorskiego. Roślinę te wyróżniają niewielkie zielone listki oraz charakterystyczny, lekko pieprzny aromat.

Oregano jest jednak nie tylko smaczne, ale i uznawane za jedną z najzdrowszych przypraw świata. Znajdziemy w nim wiele cennych składników, takich jak cynk, potas, żelazo, wapń, magnez oraz witamina A, C, E i K oraz witaminy z grupy B, garnibiki, błonnik oraz tymol.

Dodatkowo oregano obfituje także w karwakrol, czyli naturalny fenol, który wykazuje działanie antyoksydacyjne. Zawiera również seskwiterpeny.

Czytaj również: Masz włączony wiatrak w sypialni? Zdziwisz się, jakie mogą być konsekwencje

Jak oregano wpływa na nasz organizm?

Z racji tego, że oregano zawiera karwakrol, tymol, limonen, terpinen, ocimen i kariofilen to pomaga skutecznie zwalczać wodne rodniki. Dzięki temu regularne spożywanie go pozwala chronić przed rozwojem wielu chorób cywilizacyjnych, a dodatkowo spowalnia starzenie się organizmu.

Co więcej, oregano na wiele innych sposobów wspiera nasz organizm. Na przykład olejek produkowany na jego bazie, pozwala obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu. Tym samym pozwala zmniejszyć ryzyko zawału serca, udaru mózgu oraz miażdżycy.

Oprócz tego przyprawa ta działa wykrztuśnie oraz rozkurczowo. Wobec tego idealnie sprawdzi się podczas leczenia zapalenia oskrzeli czy astmy.

Jak przygotować napar z oregano?

Jeżeli chcemy wesprzeć nasz organizm, to warto z oregano przyrządzić napar. Świetnie wpływa on na trawienie, a także poprawia naszą odporność na przeziębienia lub łagodzi ich objawy.

Do przygotowania naparu potrzebujemy 2 łyżeczki suszonego oregano, które zalewamy 0,5 litra wrzącej wody. Zaparzamy napój przez kilkanaście minut i gotowe. Możemy pić go za każdym razem, gdy zajdzie potrzeba lub w przypadku problemów trawiennych, spożywać go na pół godziny przed posiłkiem.

Zastosowanie przyprawy - jak jeszcze wykorzystywać oregano?

Oregano ma wiele różnych zastosowań. Uważane jest za doskonały dodatek do wędlin, sałatek, ryb oraz sosów. Można nim przyprawiać pieczone mięso, zupy czy pieczone ziemniaki.

Oczywiście oregano świetnie pasuje do pizzy, spaghetti, zapiekanek oraz innych potraw kuchni włoskiej. Swoje zastosowanie przyprawa ta znajduje także w kuchni meksykańskiej oraz hiszpańskiej. Doskonale komponuje się z bazylią, majerankiem, pieprzem oraz tymiankiem.

Zobacz też:

Wiesz, gdzie wyrzucić puszkę po rybie? Prawie każdy robi to źle

Rachunki za ogrzewanie spadną w mgnieniu oka. Wystarczy, że przykleisz to do okien

Nie musisz wymieniać zardzewiałej baterii łazienkowej. Wyczyścisz ją szybko i za grosze

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie