Są zdrowe i smaczne, lecz nie dla wszystkich. Te osoby nie powinny jeść borówek amerykańskich
Borówki amerykańskie znane są nie tylko ze swoich walorów smakowych, ale i również wielu drogocennych składników odżywczych i wysokiej zawartości witamin. Jednak okazuje się, że nie wszyscy mogą je spożywać, ponieważ niektórym mogą one mimo swoich prozdrowotnych właściwości zaszkodzić. Sprawdź, czy powinieneś jeść borówki amerykańskie.
Borówki amerykańskie to uwielbiane przez wiele osób owoce. Są bardzo smaczne, a w dodatku niezwykle zdrowe. Okazuje się jednak, że nie każdy może je spożywać, ponieważ dla niektórych mogą być szkodliwe i nieść za sobą wiele nieprzyjemnych dolegliwości. Wyjaśniamy, kto nie powinien jeść borówek amerykańskich.
Borówka amerykańska zakwita wiosną, zazwyczaj w drugiej połowie maja oraz w czerwcu. Następnie owocuje przez kilka tygodni, a termin tego zależny jest od odmiany. Na przykład od połowy lipca plony wydają odmiany wczesne, takie jak Bluetta czy Spartan.
Następnie pojawiają się odmiany średnio wczesne, które owocują w sierpniu, w tym np. Pink Lemonade. Na końcu możemy zbierać odmiany późne, dojrzewające do końca września tak jak np. Elizabeth czy Elliot.
Z racji tego, że owoce borówki amerykańskiej dojrzewają nierównomiernie, to zbiór plonów z jednego krzewu może trwać od dwóch do czterech tygodni. Ważne jest, by zbierać w pełni wybarwione owoce, najlepiej robiąc to raz na kilka dni.
Czytaj również: To najzdrowsze śniadanie świata. Znaczenie ma jednak sposób, w który je przygotujesz
Przyglądając się właściwościom borówki amerykańskiej pierwszym, co przychodzi do głowy, jest to, że owoc ten niesie za sobą wiele cennych właściwości dla naszego organizmu. Wynika to z tego, że borówki zawierają duże ilości witamin, w tym witaminy A, B, C i E oraz minerałów, takich jak magnez, miedź, żelazo, wapń czy selen. Oprócz tego wykazują one także działanie przeciwutleniające i świetnie wpływają na skórę, mózg i wzrok.
Jednak pomimo tych wielu zalet, spożywanie tych owoców nie jest wskazane dla każdego. Okazuje się bowiem, są przypadki, w których jedzenie borówek amerykańskich może zaszkodzić. Pierwszym takim przykładem jest oczywiście moment, gdy jesteśmy uczuleni na ten owoc. Jednak tego typu wykluczenie pokarmowe zdarza się rzadko.
Kolejnym czynnikiem, który jest przeciwskazaniem do jedzenia borówki, jest nietolerancja fruktozy, w którą obfitują borówki. Dodatkowo pomimo tego, że są to owoce o niskim indeksie glikemicznym, to nie zaleca się jedzenia ich podczas przyjmowania leków przeciwcukrzycowych.
Oprócz tego borówek nie powinny jeść osoby, które cierpią na choroby związane z nerkami. Wynika to z tego, że tego typu dolegliwości zazwyczaj się wiążą z wysokim poziomem potasu, a borówki amerykańskie zawierają, mają go w sobie nawet 90 mg na 100 g produktu. Oznacza to również, że powinniśmy zachować ostrożność, jeśli stosujemy dietę niskopotasową.
Często lekarze zabraniają również jedzenia borówek osobom chorującym na fawizm. Jest to rzadka choroba, która zazwyczaj dotyczy roślin strączkowych, jednak okazuje się, że w tym przypadku również borówki amerykańskie także dołączają do listy produktów zabronionych.
Zazwyczaj, jeśli nie cierpimy na powyższe dolegliwości, to możemy bezpiecznie jeść borówki. Jednak odnotowano rzadkie przypadki, gdy pomimo braku uczulenia czy innych przeciwskazań, pojawiło się u danych osób złe samopoczucie po zjedzeniu większej dawki sproszkowanych borówek, które możemy dostać np. w przeciwzapalnych koktajlach czy napojach antyoksydacyjnych.
U niektórych osób spożycie dużej ilości tego produktu wywołało niestrawności, mdłości, a nawet i wymioty. Wobec tego najbezpieczniej jest spożywać owoce w formie świeżej lub mrożonej.
Zobacz też:
Jak często trzeba zmieniać poszewkę na poduszkę? Odpowiedź może cię zaskoczyć
Wiesz, gdzie wyrzucić puszkę po rybie? Prawie każdy robi to źle
Rachunki za ogrzewanie spadną w mgnieniu oka. Wystarczy, że przykleisz to do okien