Męczy cię kaszel? Ta mikstura z babcinego przepisu szybko się z nim upora
Kaszel suchy lub mokry to uporczywy i męczący problem, z którym najczęściej mierzymy się w okresie jesienno-zimowym. Wtedy nasz układ odpornościowy może być nieco osłabiony, przez co łapiemy m.in. przeziębienie. W przypadku pierwszych objawów często sprawdzają się babcine sposoby. Mikstury sporządzone przez nestorki rodów mogą pomóc pozbyć się kaszlu. Jakie są najlepsze? Przedstawimy syropy i napary, które warto przygotować podczas przeziębienia.
Kaszel jest wynikiem infekcji o wirusowym podłożu. Jeśli nie towarzyszą mu inne poważniejsze objawy, to możemy wypróbować domowe sposoby naszych babć w tym kleik, syrop i napar. Jednak powinniśmy pamiętać, że w przypadku złego samopoczucia i nieustających objawów konieczna jest wizyta u lekarza.
Siemię lniane to produkt, który od lat jest używany w celu łagodzenia objawów przeziębienia. Kleik na jego bazie będzie dobrym wyborem jeśli męczy nas kaszel. Produkt ten wykazuje działanie przeciwzapalne, dzięki zawartości przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami, mogącymi uszkadzać organizm w tym układ odpornościowy. Siemię lniane działa także ochronnie i nawilżająca na drogi oddechowe — wydziela ono substancje śluzowe, które zmniejszają dolegliwości kaszlowe. Ponadto w nasionach znajdziemy liczne witaminy m.in. witaminę C, witaminę E, cynk, selen oraz kwasy tłuszczowe omega-3, które wspomagają pracę organizmu i wspierają odporność.
Jak przyrządzić kleik z siemienia lnianego na kaszel? Wystarczy kilka produktów. Do przygotowania tej mikstury potrzebne będą:
- 1 łyżka siemienia lnianego,
- ok. 150 ml wrzątku,
- opcjonalnie cytrusy np. kilka plasterków klementynek.
Siemię lniane zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy do namoczenia oraz wystygnięcia pod przykryciem — ok. 15-20 min. Po tym czasie dokładnie mieszamy miksturę, możemy również dodać małe kawałki cytrusów, aby jeszcze bardziej wzbogacić kleik o witaminę C. Napój ten wypijamy od razu.
Przeczytaj także: Złoty napój z Indonezji. Pij codziennie, a zapomnisz o przeziębieniu i problemach z trawieniem
Kolejną miksturą prosto z przepisów babć jest napar z tymiankiem. To zioło od setek lat jest używane w medycynie naturalnej. Znajdziemy w nim witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę C, witaminę E, witaminę K, mangan, magnez, żelazo, selen, wapń oraz potas. Tymianek zawiera również tymol czy olejek eteryczny, który wykazuje właściwości uśmierzające kaszel. Ponadto pobudza do produkcji śliny, dzięki czemu nawilża błonę śluzową, a to łagodzi ból oraz stan zapalny gardła.
Jak przygotować napar z tymianku? Potrzebujemy:
- łyżkę tymianku,
- 250 ml wrzątku,
- miód lub imbir do smaku.
Tymianek wsypujemy do garnka ze wrzątkiem i zagotowujemy. Po zagotowaniu i ostudzeniu odcedzamy napar z resztek zioła. Do smaku możemy dodać łyżeczkę miodu i starty imbir.
Zobacz też: Domowe antidotum na suchy kaszel i drapanie w gardle. Potrzebujesz tylko dwóch składników
Cebula zaraz obok czosnku jest najpopularniejszym domowym preparatem na przeziębienia. To niepozorne warzywo zawiera w sobie liczne witaminy i minerały, które mają dobroczynny wpływ na organizm. W cebuli znajdziemy witaminę E, witaminę B, witaminę C, witaminę K, saponiny, pektyny oraz kwercetynę (flawonoidy). Dzięki temu wykazuje działanie przeciwzapalne, rozrzedzające wydzielinę oraz przeciwkaszlowe. Syrop ten najlepiej sprawdzi się w przypadku kaszlu mokrego.
Poza tym warto dodać do niego miód, który może łagodzić napady kaszlu. Produkt ten wykazuje działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Pozwala również na powleczenie dróg oddechowych ochronną warstwą i nadaje się do spożycia również dla dzieci od 1. roku życia. Do babcinej mikstury można dodać również imbir, który ma działanie przeciwzapalne i rozgrzewające. Jak przygotować taki syrop? Potrzebne będą:
- słoik,
- 2 średnie cebule,
- 2 łyżki świeżego, startego imbiru,
- 4 łyżki miodu.
Cebulę obieramy i kroimy w plasterki. Jedną warstwę układamy na spodzie słoika, dajemy na nią odrobinę miodu i imbiru, następnie kolejną warstwę cebuli oraz imbir i miód. Powtarzamy aż do wykorzystania składników. Odstawiamy syrop na noc w ciepłe miejsce. Następnego dnia odcedzamy i wkładamy do świeżego słoika. Taka babcina mikstura jest zdatna do spożycia przez maksymalnie 2 tygodnie, jeśli stoi w lodówce.
Może cię zainteresuje: Wrzuć do porannej kawy. Nie zmarzniesz w chłodny dzień, a do tego schudniesz
Zobacz też:
Tak szybko i bez chemii odświeżysz kanapę. Na święta będzie wyglądać, jak nowa
W 5 sekund ocenisz, czy ryba jest usmażona w środku. Ten trik zdradziła mi babcia
Pijesz herbatę z termosu? Zdziwi cię, jak wpływa na twoje zdrowie