Złoty napój z Indonezji. Pij codziennie, a zapomnisz o przeziębieniu i problemach z trawieniem
Słyszałeś kiedyś o jamu? Pod tą tajemniczą nazwą kryje się tradycyjny złoty napój z Indonezji, który w Polsce nie jest zbyt popularny mimo licznych właściwości zdrowotnych. Wspomaga trawienie, a zimą warto pić go nawet codziennie, by zminimalizować ryzyko przeziębienia i dostarczyć swojemu organizmowi konkretnej dawki witamin.
Jamu to jeden z najzdrowszych "soków" na świecie. Pochodzi z Indonezji i jest prawdziwą bombą witaminową dla organizmu, którą możesz przygotować samodzielnie w swojej kuchni.
Możesz go pić niezależnie od pory roku, jednak w zimie, gdy pogoda za oknami sprzyja przeziębieniom, powinieneś po niego sięgać nawet każdego dnia, aby wesprzeć odporność organizmu. To jednak tylko jedna z wielu zalet jamu, czyli tradycyjnego słodkiego napoju z kurkumą.
Czytaj również: Zamiast doprawiać zupę, wsyp tę przyprawę do kawy. Rozgrzejesz się, a zbędne kilogramy znikną
Jamu to "sok", a właściwie napój z kurkumy oraz mieszanki innych ziół, przypraw i kwiatów (połączonych w moździerzu), którym Indonezyjczycy delektują się od pokoleń. Wielu z nich nie wyobraża sobie dnia bez tego przysmaku.
Zdają sobie bowiem sprawę z jego zdrowotnych właściwości. Mieszkańcy tego odległego kraju doskonale wiedzą, że na organizm działa antyzapalnie i antywirusowo.
Pomaga przy problemach z trawieniem i stanach zapalnych organizmu. Z uwagi na obecne w nim kurkuminoidy, jamu jest także naturalnym przeciwutleniaczem, który pozwala zachować młodość na dłużej.
Z uwagi na fakt, że do jamu zazwyczaj dodawany jest imbir, napój ten ma także silne właściwości rozgrzewające i pomaga załagodzić problemy żołądkowe m.in. niestrawność czy wzdęcia, z którymi pomaga radzić sobie także nierzadko dodawany do jamu miód.
Może cię zainteresować: Kawa z tym dodatkiem jest puszysta jak chmurka. Stawia na nogi i "wypala" boczki
Nie ma jednego dobrego przepisu na jamu, ponieważ Indonezyjczycy lubią modyfikować tradycyjną recepturę według własnych upodobań, dodając do niej np. cukier trzcinowy zamiast ostrego imbiru. Najistotniejsza jest kurkuma, która jest elementem obowiązkowym tego napoju.
Jamu - składniki:
- kurkuma - korzeń
- imbir - korzeń
- pieprz czarny
- limonka - 1 sztuka
- mleko/ mleko kokosowe/ woda - 1/2 szklanki
- miód
- inne przyprawy np. cynamon
Nie wiesz, jak przygotować jamu? Załóż rękawiczki, a następnie obierz imbir i korzeń kurkumy i wrzuć je do blendera. Dodaj czarny pieprz, miód i wyciśnięty sok z limonki. Następnie dolej wodę/ mleko/ mleko kokosowe (według upodobań) i włącz urządzenie. Po zblendowaniu wypij od razu.
Zobacz też:
Zalewasz suszone grzyby taką wodą? Masz jak w banku, że będą twarde i gorzkie
Zrób to ze sztućcami przed Wigilią. Będą błyszczeć z daleka
Ułatwia odchudzanie i wzmacnia odporność. Wiele osób myśli, że to zwykły chwast