Kawa z tym dodatkiem jest puszysta jak chmurka. Stawia na nogi i "wypala" boczki
Znudziła ci się już kawa w tradycyjnej wersji? Jeśli uwielbiasz rozpoczynać dzień od filiżanki tego aromatycznego napoju, ale nie chcesz już pić zwykłej "małej czarnej", możesz przygotować ją w wersji z nietypowym dodatkiem. Będzie świetnie smakować i pomoże zgubić wystające boczki.
Kawa z jajkiem nie jest zbyt popularna w Polsce, za to często pije się ją w krajach skandynawskich czy Wietnamie - w różnych wersjach. To niecodzienne połączenie zaskakuje pod wieloma względami. Jest delikatniejsza od zwykłej "małej czarnej".
Wrażenie robić mogą jedna nie tylko jej puszysta konsystencja i ciekawy smak, ale również właściwości zdrowotne kawy z jajkiem. To prawdziwy zastrzyk energetyczny, który postawi cię na nogi i pomoże zgubić zbędne kilogramy. Podpowiadamy, jak zrobić ją samodzielne w dwóch wariantach.
Kawa z jajkiem ma tylu samo zwolenników czy przeciwników (z uwagi na ryzyko zatrucia pokarmowego przy nieodpowiednim przygotowaniu), jednak Skandynawowie ją uwielbiają.
W krajach takich jak Szwecja czy Norwegia docenia się właściwości zdrowotne kawy z jajkiem, która za sprawą tego nietypowego składnika nie tylko zmniejsza gorycz napoju czy poprawia jego konsystencję, ale staje się także skarbnicą cennych aminokwasów, witamin i substancji odżywczych (m.in. witaminy D, B12 czy selenu)
Kawa z jajkiem syci lepiej od "małej czarnej" i przyspiesza metabolizm. Poprawia koncentrację i pobudza z uwagi na kofeinę. Może mieć także pozytywny wpływ na wątrobę (lecytyna w jajku).
Może cię zainteresować: Zrób zamiast sałatki jarzynowej na święta. Smakuje lepiej i długo postoi w lodówce
Przygotowanie kawy z jajkiem po skandynawsku nie jest skomplikowane. Aby ją zrobić, potrzebujesz jedynie 2-3 łyżek zmielonej kawy, 1 świeżego jajka, 2 szklanek wody i opcjonalnie cukru. Z kuchennej szafki wyjmij także szklankę garnuszek i gęste sitko.
Do garnka wlej wodę (1 szklankę) i zagotuj ją. W międzyczasie w innym naczyniu np. w szklance dokładnie wymieszaj surowe jajko (białko i żółtko) ze zmieloną kawą. Dodaj mieszankę do gotującej się wody i zostaw na ogniu przez 5-6 minut, co kilka chwil mieszając.
Później dodaj drugą szklankę wody i gotuj kolejne 3-4 minuty. Po upływie tego czasu przecedź kawę przez sitko. Napój powinien być wystarczająco słodki, ale jeśli chcesz, możesz również dodać cukier do smaku.
Czytaj również: To najlepsza modro kapusta do rolady i klusek śląskich. Smakuje jak u babci
Jeśli kawa po skandynawsku nie jest dla ciebie, być może zasmakuje ci kawa po wietnamsku. Na pewno przypadnie ci go gustu, jeśli jesteś fanem łakoci, bo jest jeszcze słodsza i bardziej puszysta od pierwszego napoju, a zarazem bardzo intensywna.
Aby ją przygotować, wystarczy 1 żółtko jajka i 50 ml skondensowanego mleka z puszki (słodkiego). Ubij składniki tak, by powstała puszysta piana i po prostu wyłóż je na espresso.
Zobacz też:
Te rogaliki zrobisz z obiadowych resztek. Trudno uwierzyć, że są takie smaczne
Zapomnij o brzydkim zapachu smażonej ryby. Wystarczy, że przygotujesz ją w ten sposób
Jesz taką owsiankę na śniadanie? Uważaj, wcale nie jest zdrowa