Zamiast doprawiać zupę, wsyp tę przyprawę do kawy. Rozgrzejesz się, a boczki znikną
Ta pikantna przyprawa w kuchni może przydać ci się nie tylko do doprawiania zupy. Możesz ją także wsypać do kawy, aby z przytupem rozpocząć dzień. Popularny napój w takiej wersji zyska nowy smak i właściwości zdrowotne. Zimą szybko cię rozgrzeje i niewykluczone, że ułatwi ci także walkę ze zbędnymi kilogramami.
Kawa to napój z nasion kawowca, bez którego wielu ludzi nie wyobraża sobie rozpocząć dnia. Jej intensywny smak, aromat i właściwości dodają wielu Polakom sił do mierzenia się z zadaniami w pracy czy codziennymi obowiązkami. Na dłuższą metę "mała czarna" w tradycyjnej wersji może być jednak nudna.
Urozmaić jej smak za pomocą dodatków tj. :imbir, gałka muszkatołowa czy cynamon. Od czasu do czasu wsyp do niej także inną przyprawę z kuchennej szafki. Rozgrzejesz się, a wystające boczki znikną.
Kawa z czarnym pieprzem to nie tylko wyrazisty, pikantny smak, lecz także cenne właściwości dla organizmu. Przyprawa ta rozgrzewa, co jest przydatne zimą, gdy temperatury za oknami nie rozpieszczają.
Dodaje energii, zawiera garbniki czy alkaloidy - w tym piperynę, która pomoże okazać się nieoceniona na diecie. Pomaga bowiem zgubić zbędne kilogramy, ponieważ wspiera proces przemiany materii i usprawnia trawienie.
Pozytywnie wpływa także na nastrój, kondycję mózgu i krążenie krwi. To jednak nie wszystko, ponieważ wspomaga również wchłanianie składników odżywczych. To jednak dopiero początek, gdyż czarny pieprz ma w sobie także błonnik pokarmowy, magnez, miedź, mangan, żelazo czy wapń.
Może cię zainteresować: "Eliksir młodości" zrobisz samodzielnie w domu. Sylvester Stallone pije go regularnie
Jak zrobić kawę z pieprzem? To nic skomplikowanego, a smakuje idealnie. Do jej przygotowania potrzebujesz jedynie 2 filiżanek espresso oraz szczypty świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Po prostu wsyp pieprz do kubka lub filiżanki i zalej przyprawę gorącą kawą.
Czarny pieprz w kawie nie wyklucza także dodania do popularnego napoju innych popularnych dodatków tj. mleko, kakao, miód czy cukier, a nawet kurkuma. W ostatnim przypadku możesz liczyć na prawdziwą bombę energetyczną.
Zobacz też:
Zmniejszają ryzyko sklerozy i demencji. Wystarczy jeść kilka sztuk dziennie
Złoty napój z Indonezji. Pij codziennie, a zapomnisz o przeziębieniu i problemach z trawieniem
Zalewasz suszone grzyby taką wodą? Masz jak w banku, że będą twarde i gorzkie