Domowe antidotum na suchy kaszel i drapanie w gardle. Potrzebujesz tylko dwóch składników
Domowe sposoby często okazują się nieocenione w walce z przeziębieniem i infekcjami. Tak jest w przypadku syropu z buraka, który skutecznie pomoże się uporać z uporczywym kaszlem. Najlepsze jest to, że do jego przygotowania potrzebujesz tylko dwóch składników. Dowiedz się, co dokładnie należy zrobić.
Podczas przeziębienia wiele osób poszukuje naturalnych rozwiązań, które mają pomóc uporać się z nieprzyjemnymi dolegliwościami związanymi z chorobą. Wśród nich często wymienia się syrop z cebuli bądź syrop z gruszki. Mało kto jednak słyszał o specyfiku z czerwonego buraka, który doskonale może się sprawdzić przy uporczywym kaszlu i infekcji górnych dróg oddechowych.
Burak czerwony to powszechne warzywo, które słynie z cennych właściwości zdrowotnych. Nie inaczej jest w przypadku przygotowanego z niego syropu. Przede wszystkim zawiera liczne składniki, które wzmacniają odporność, a przy tym zwalczają stany zapalne w organizmie. Ponadto dostarcza licznych witamin, takich jak A, C, E, K, a także minerałów, w tym magnez oraz potas. Jest również bogaty w cenny kwas foliowy.
Jakie jeszcze właściwości posiada syrop z buraka czerwonego? Jest nieocenionym specyfikiem w czasie przeziębienia. Przede wszystkim działa wykrztuśnie, pomagając rozrzedzić śluz, co ułatwia usunąć go z dróg oddechowych. Dodatkowo przynosi upragnioną ulgę przy suchym kaszlu, a także przy drapaniu i bólu w gardle. Sprawdzi się także przy przesuszonych błonach śluzowych gardła oraz przy chrypce.
Ten prosty w przygotowaniu syrop domowy jest sprzymierzeńcem w czasie przeziębienia, któremu towarzyszą popularne objawy, jak ból gardła, kaszel czy chrypka. Warto po niego sięgać nie tylko ze względu na skuteczność, ale również na naturalny skład, a także łatwość w przygotowaniu.
Zobacz także: To najlepszy domowy syrop na przeziębienie. Wszystkie składniki masz w kuchni
Zrobienie syropu z buraka zajmuje dosłownie chwilę. Do tego potrzebny jest jedynie duży burak czerwony oraz 2-3 łyżeczki cukru lub miód. Istnieje kilka sposobów na przygotowanie syropu z tego warzywa. Jeden z nich polega na wydrążeniu w środku buraka dziury, zostawiając przy tym dość grubą warstwę miąższu.
Do powstałej kieszonki wystarczy wsypać cukier, a następnie buraka pozostawić na jakiś czas w ciepłym miejscu lub wsadzić na kilka minut do rozgrzanego piekarnika. Poprzez wysoką temperaturę w kieszonce zbierze się gęsty syrop, który należy zlać do buteleczki i ewentualnie doprawić do smaku miodem.
Inny sposób zakłada obranie buraka ze skórki i rozdrobnienie go na drobną miazgę. To, co z niego zostanie należy przecedzić przez gazę lub drobne sitko, w wyniku czego powstanie sok. Warto doprawić go do smaku miodem. Powstały syrop można przechowywać przez kilka dni w lodówce i sięgać po niego w czasie przeziębienia nawet kilka razy dziennie.
Sprawdź też: Męczy cię kaszel? Ten syrop z trzech składników szybko przyniesie ulgę
Zobacz też:
Jest jeszcze zdrowszy, niż miód. Wystarczą 2 łyżeczki dziennie, by zwiększyć odporność
Kupujesz cukier waniliowy do świątecznych wypieków? Koniecznie zwróć na to uwagę